IBANDRONSAV SANDOZ 3 mg/3 ml oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció a biszfoszfonátok csoportjába tartozik. Ibandronsavat tartalmaz. Nem tartalmaz hormonokat.

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció visszafordíthatja a csontvesztést azáltal, hogy megállítja a további csontvesztést, és növeli a csonttömeget a legtöbb nőnél, aki a gyógyszert szedi, még akkor is, ha nem látják vagy érzik a különbséget. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció csökkentheti a csonttörés veszélyét. Ezt a csökkenést azonban csak a csigolyatöréseknél mutatták ki, a csípőtöréseknél nem.

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót intravénás injekcióban egészségügyi szakember adja be. Ne adja be magának az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót!

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót a menupauza utáni csontritkulás kezelésére azért írták fel Önnek, mert Önnél fokozott a törések veszélye.

A csontritkulás azt jelenti, hogy a csontok elvékonyodnak és meggyengülnek, ami gyakran fordul elő menopauzában lévő nőknél. Menopauzában a petefészek már nem termeli a női nemi hormont, az ösztrogént, melynek segítségével a csontok egészségesek maradnak.

Minél korábban következik be a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás miatt előforduló törések kockázata. A törés veszélyét növelhetik még a következők is:

- elégtelen mennyiségű kalcium és D-vitamin az étrendben;

- dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás;

- kevés gyaloglás vagy egyéb súlyterheléses mozgás;

- csontritkulás a családi kórtörténetben.

Sok csontritkulásban szenvedő embernek nincsenek tünetei. Ha nincsenek tünetei, lehet, hogy nem is tudja, hogy ebben a betegségben szenved. Azonban a csontritkulás miatt nagyobb valószínűséggel eltörhetnek a csontjai, ha elesik vagy megsérül. A csonttörés 50 éves kor után a csontritkulás jele lehet. A csontritkulás hátfájást, testmagasság-csökkenést és hajlott hátat is okozhat.

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció megelőzi a csontritkulás miatti csontvesztést, és segíti a csont újraépülését. Így az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció csökkenti a csonttörés valószínűségét.

Az egészséges életmód is hozzájárul a kezelés sikeréhez. Ennek része a kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, a gyaloglás vagy egyéb súlyterheléses mozgás, valamint hogy nem dohányzik, és nem fogyaszt túl sok alkoholt.

IBANDRONSAV SANDOZ 3 mg/3 ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Sandoz Hungária
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem kaphat Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót:

- ha jelenleg alacsony vagy a múltban bármikor alacsony volt a vér kalciumszintje. Ezt beszélje meg orvosával.

- ha allergiás (túlérzékeny) az ibandronsavra vagy gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Vannak, akiknél különös gondossággal kell eljárni az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása során. Beszéljen kezelőorvosával vagy az egészségügyi szakszemélyzettel mielőtt megkapná az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót:

- ha volt valaha vesebetegsége, veseelégtelensége vagy művesekezelésre szorul, illetve ha más olyan betegsége van, ami befolyásolja a veseműködést.

- ha bármilyen ásványi-anyagcsere zavara van (pl. D-vitamin hiány).

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása alatt kalciumot és D-vitamint kell szednie. Ha ezt nem tudja megtenni, tájékoztassa erről kezelőorvosát!

Ha Ön fogászati kezelés alatt áll, vagy szájsebészeti beavatkozást végeznek Önnél, tájékoztassa a fogorvost, hogy Önt Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekcióval kezelik.

Egyéb gyógyszerek és az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy az egészségügyi szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Nem alkalmazhatják Önnél az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót, ha Ön terhes, vagy fennáll annak a lehetősége, hogy terhes lehet. Ha szoptat, abba kell hagynia a szoptatást, hogy kaphassa az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A kezelés ideje alatt vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mert nem valószínű, hogy az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléshez szükséges képességeket.

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként (3 ml), tehát gyakorlatilag nátriummentes.

3. Hogyan kell alkalmazni az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót?

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció, intravénás injekció; ajánlott adagja 3 mg (egy előretöltött fecskendő) 3 havonta egyszer.

Az injekciót orvosnak vagy szakképzett/gyakorlott egészségügyi szakembernek kell vénába beadnia. Az injekciót ne adja be saját magának!

Az oldatos injekció kizárólag vénába adható be.

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció folyamatos alkalmazása

Ahhoz, hogy a kezelés minél hatásosabb legyen, fontos, hogy az injekciót minden harmadik hónapban megkapja, mindaddig, amíg az orvos szükségesnek tartja. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció csak addig gyógyítja a csontritkulást, amíg kapja a kezelést, bár lehetséges, hogy Ön nem fogja látni vagy érezni a különbséget.

Kiegészítésként kalciumot és D-vitamint kell szednie, az orvos javaslata szerint.

Ha az előírtnál több Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót alkalmaztak Önnél

Vérében csökkenhet a kalcium, a foszfor vagy a magnézium szintje. Orvosa lépéseket tehet ennek korrekciójára, és lehet, hogy olyan injekciót ad Önnek, ami ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza.

Ha elfelejtették alkalmazni Önnél az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót

Amint lehet, keresse fel orvosát, hogy a kimaradt injekciót megkaphassa! Ezt követően térjen vissza a 3 havonta történő adagolásra úgy, hogy a három hónapot az utolsó beadott injekciótól számítsa!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal beszéljen az egészségügyi szakszemélyzettel vagy kezelőorvosával, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

- kiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv és a garat feldagadása, légzészavarral együtt. Lehetséges, hogy allergiás reakciót váltott ki Önnél a gyógyszer.

- súlyos mellkasi fájdalom, étel vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalom, erős émelygés,

vagy hányás.

- influenza-szerű tünetek (ha bármelyik mellékhatás nagyon zavaróvá válik, vagy néhány napnál

tovább fennáll).

- fájdalom vagy seb a szájában vagy az állkapcsában.

- szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik).

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori (10 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint):

- fejfájás;

- gyomorégés, hasi fájdalom (úgy mint "gasztroenteritisz" vagy "gasztritisz"), emésztési zavar, hányinger, hasmenés vagy székrekedés;

- kiütés;

- az izmok, az ízületek vagy a hát fájdalma vagy merevsége;

- influenza-szerű tünetek (köztük láz, reszketés és borzongás, rossz közérzet, fáradtság, csontfájdalom és fájdalmas izmok és ízületek);

- fáradtság.

Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint):

- csontfájdalom;

- gyengeség;

- szédülés;

- fokozott bélgázképződés;

- vénák gyulladása, fájdalma, vagy sérülés az injekció beadásának helyén.

Ritka (1000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint):

- túlérzékenységi reakció; az arc, az ajkak és a száj duzzadása (lásd allergia);

- viszketés;

- szemfájdalom vagy szemgyulladás;

- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint):

- az állkapocscsontban kialakuló szövetelhalás, ún. állkapocs oszteonekrózis.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik!

5. Hogyan kell az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciót beadó személy öntse ki a fel nem használt injekciós oldatot, a használt fecskendőt és injekciós tűt pedig helyezze egy megfelelő hulladékgyűjtő tartályba.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció

- A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy 3 ml oldattal előretöltött fecskendő, ami 3 mg ibandronsavat tartalmaz (3,375 mg ibandronsav mononátrium-só, monohidrát formában).

- Egyéb összetevők: citromsav-monohidrát, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid a pH beállításához, sósav a pH beállításához, injekcióhoz való víz.

Milyen az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció tiszta, színtelen oldat előretöltött fecskendőben. Egy előretöltött fecskendő 3 ml oldatot tartalmaz. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció 1, 2, 4 vagy 5 db előretöltött csomagolásban kapható.

Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő injekciós tű nélkül, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.

Vagy

Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő injekciós tűvel, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.

Vagy

Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő tűvédős injekciós tűvel, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal