HYDROCORTISON szuszpenziós injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HYDROCORTISON SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az injekció hatóanyaga a hidrokortizon, amely a szteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik és elsősorban gyulladáscsökkentő hatása van. A lidokain rövid idő alatt megszünteti a fájdalmat. Különböző ízületi gyulladások kezelésére alkalmas. Használható általános szteroid kúrák kiegészítő helyi kezelésére is.

HYDROCORTISON szuszpenziós injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
hydrocortisone, lidocaine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Richter Gedeon
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x5 ml)
HYDROCORTISON dobozkép

Betegtájékoztató tartalom

2. Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a Hydrocortison mikrokristályos injekció?

Nem alkalmazható az injekció:

  • ha túlérzékeny hasonló készítményekre vagy a Hydrocortison injekció bármelyik összetevőjére.
  • ha fertőzéses megbetegedésben szenved, kivéve abban az esetben, ha megfelelő gyógyszert kap a betegségére.
  • ha a kezelésre szoruló ízület fertőzött.
  • ha az Achilles-ínt kell kezelni.
  • ha gyermeket vár.
  • ha a mellékvesekéreg fokozott működéséből eredő betegsége van (Cushing-szindróma).
  • ha hajlamos a trombózisra (rögösödés a vérben)

Fontos információk a kezelés megkezdése előtt

Közvetlenül az ízületbe adott szteroidok megnövelhetik az ízületben a gyulladásos folyamatok kialakulását. Az injekció beadása fertőzést eredményezhet, ezért a beadásra steril körülmények között kerülhet sor. Ön nem kaphat védőoltást a kezelés idején, az idegrendszeri szövődmények lehetősége és az ellenanyag termelés hiánya miatt. Ha tünetmenetes tuberkulózisa van csak a tuberkulózis kezelésére adott gyógyszerrel együtt adható. Ha vírus vagy baktérium okozta megbetegedésben szenved, akkor csak a betegség kezelése mellett kaphatja az injekciót. Ha vércukorszint csökkentő tablettát, véralvadásgátlót vagy vizelethajtót szed feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát.

Gyermek és serdülő korban a szteroidok a növekedést késleltetik. Ezért a legkisebb hatásos adagot a lehető legrövidebb ideig ajánlott alkalmazni. A kezelést csak fokozatosan lehet abbahagyni. A kúra alatt rendszeres vérnyomás mérés, vér és széklet vizsgálat ajánlott.

Idős korban fokozottabb a mellékhatások előfordulása.

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • ha magas vérnyomás betegsége van, mert a hidrokortizon fokozhatja a só és víz visszatartását a szervezetben, így előidézheti a vérnyomás emelkedését
  • ha csontritkulása van, mert valamennyi szteroid fokozza a kalcium kiválasztást (változó kor fokozott kockázatot jelent)
  • ha cukorbetegsége van,
  • ha krónikus személyiség zavar (pszichotikus) betegsége van
  • ha bizonyos szembetegsége van (pl. zöld hályog, vagy herpesz)
  • ha fertőző betegségben szenved (pl. bárányhimlő)
  • ha gyomor vagy nyombélfekélye van,
  • ha korábban tüdőgümőkóron (tuberkulózison) esett át,
  • ha korábbi szteroid kezelés miatt izombántalom alakult ki.

Terhesség, szoptatás:

Terhesség alatti biztonságos alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat, ezért a terhesség első harmadában nem adható a későbbiekben pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható. (Kicsi a valószínűsége a szájpadhasadék és az méhen belüli (intrauterin) fejlődési rendellenesség kialakulásának).

Szoptatás

A kortikoszteroidok és a lidokain is kiválasztódnak az anyatejbe, így a kortikoszteroidok befolyásolhatják az újszülött mellékvesekéreg funkcióját és növekedési zavarokat okozhatnak.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása a kezelés alatt:

Nem kaphat barbiturát tartalmú gyógyszereket, ha a mellékvesekéreg csökkent működése következtében kialakult krónikus betegsége (Addison-kór) van

Óvatosan adható, ha Ön egyidejűleg vércukorszint csökkentőt, véralvadásgátlót, szalicilátokat, vízhajtót, digoxint, fogamzásgátlót vagy vérnyomáscsökkentőt szed.

A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.

Jelenleg, illetve közelmúltban szedett receptköteles vagy recept nélkül kiváltható gyógyszereiről tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A készítménnyel összefüggésbe hozható ilyen hatás nem ismert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HYDROCORTISON SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓT?

Az orvos által előírt adagban, módon és ideig szabad alkalmazni. Az injekció adagja függ az ízület méretétől és állapotától. Felnőtteknek általában 5-50 mg, gyermekeknek 5-30 mg. Egy nap legfeljebb 3 ízület kezelhető. Az injekció ismételt adagolására 3 hetes szünet után kerülhet sor. Egy ízületet 1 évben legfeljebb háromszor lehet kezelni. Közvetlenül az ínba nem adható, íngyulladás esetén az ínhüvelybe kell adagolni. Mivel az Achilles-inat nem veszi körül ínhüvely, ezért Achilles-ín kezelésére nem használható.

Használat előtt a készítményt fel kell rázni.

Ha az előírtnál több Hydrocortison injekciót kapott:

A túladagolás tünetei nagy adagok hosszú ideig történő alkalmazása esetén léphetnek fel. Helyi és a szervezet egészére kiterjedő általános tünetekben is megnyilvánulhat a szervezetbe jutó szteroid és lidokain mennyiségétől.

Forduljon kezelőorvosához, vagy a területileg legközelebb elérhető orvosi ügyelethez

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Hydrocortison szuszpenziós injekciónak is lehetnek mellékhatásai.

Hasonlóan más helyileg adott injekciókhoz az ízületbe adott szteroid elsősorban az injekció beadásának helyén okozhat mellékhatásokat, elsősorban fájdalom és duzzanat léphet fel. Általában ezek a hatások a beadást követő néhány óra múlva spontán megszűnnek. Jelentkezhetnek még egyéb bőrtünetek: késleltetett sebgyógyulás, bőrsorvadás, a bőr csíkozottsága, apró kiütések, viszketés, szőrtüszőgyulladás, szőrösödés, a bőr festékanyagának csökkenése, enyhe gyulladás, száraz, vékony érzékeny bőr, hajszálértágulat.

Az egész szervezetre kiterjedő hatások:

Helyi alkalmazáskor a szervezet egészére kiterjedő (szisztémás) mellékhatások ritkán jelentkeznek, de súlyosak lehetnek. Az egész szervezetre kiterjedő hatások kockázatát emeli a különösen nagy dózisban és/vagy hosszú ideig történő adagolás. Ekkor a szervezetbe jutó szteroid és lidokain mennyiségétől függően szisztémás hatással is számolni kell.

Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció így a Hydrocortison injekcióval is. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek (bőrpír, viszketés, ödéma stb.) bármelyikét észleli feltétlenül forduljon kezelőorvosához.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. TÁROLÁS

25 °C alatt, eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal