HUMULIN M3

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HUMULIN m3 ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Humulin m3 humán inzulin hatóanyagot tartalmaz, melyet diabétesz (cukorbetegség) kezelésére alkalmaznak. Ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozására, cukorbetegség alakul ki. A Humulin M3-at a vércukorszint hosszú távú szabályozására alkalmazzák. Ez egy előkevert szuszpenzió, mely gyors hatású és hosszú hatású inzulinból áll. Elhúzódó hatását a szuszpenzió protamin szulfát összetevője teszi lehetővé.

Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humulin m3 mellett egy hosszabb hatástartamú inzulint is használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van. Orvosa utasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakor legyen nagyon óvatos. Mindegyik fajta inzulin csomagolása más színkódot és jelzést tartalmaz a dobozon és a patronon, hogy könnyen látható legyen az eltérés közöttük.

HUMULIN M3 GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Eli Lilly Nederland
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (30/70) 100 NE/ml szuszpenziós injekció patronban (5x3 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A HUMULIN m3 ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Humulin M3-at

- Ha úgy érzi, hogy túl alacsony a vércukorszintje (hipoglikémia). A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, hogy mi a teendő enyhe hipoglikémia esetén (lásd 4. pont A).

- Ha allergiás (túlérzékeny) a humán inzulinra, vagy a Humulin m3 egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).

A Humulin m3 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza, lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezések idejére, a testedzések gyakoriságára és mennyiségére. Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszint vizsgálatokkal.

- Azon betegek közül néhányan, akik állati eredetű inzulinról emberi inzulinra történt átállításuk után hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) tapasztaltak, arról számoltak be, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbé voltak határozottak, illetve eltértek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajta esetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje, vagy nehézséget okoz ennek felismerése, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

- Ha a következő kérdések bármelyikére IGEN a válasz, közölje a diabetológiai szakápolóval, orvosával vagy a gyógyszerésszel.

- Volt mostanában beteg?

- Van vese-, vagy májbetegsége?

- A megszokottnál több fizikai tevékenységet végez?

- Inzulinszükséglete változhat, ha alkoholt fogyaszt.

- Azt is közölje a diabetológiai szakápolóval, orvosával vagy a gyógyszerésszel, ha külföldi utazásra készül. Egyes országok közötti időzóna eltérések miatt változhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.

- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége és szívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelés alkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítse orvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlan nehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy a diabetológiai szakápolót a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Inzulinszükséglete változhat, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

- szteroidok

- pajzsmirigy-hormonok

- szájon keresztül szedhető vércukorszint-csökkentő szerek

- szalicilátok

- növekedési hormon

- oktreotid, lanreotid

- beta-2 serkentők, pl ritodrin, szalbutamol, terbutalin

- beta-blokkolók

- tiazidok vagy egyes depresszió elleni készítmények (monoamin-oxidáz gátlók)

- danazol

- egyes angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók (pl. kaptopril, enalapril) vagy angiotenzin II receptor gátlók

Terhesség és szoptatás

Kérjen tanácsot orvosától vagy a diabetológiai szakápolótól, mielőtt bármilyen gyógyszert szedne.

A terhesség első három hónapja alatt az inzulinszükséglet rendszerint csökken, a további hat hónap alatt nő.

A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy a diéta módosítása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhet koncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt minden olyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. gépjárművezetés és gépkezelés közben). Beszéljen a diabetológiai szakápolóval vagy kezelőorvosával a gépkocsivezetéssel kapcsolatban, ha

- gyakran alacsony a vércukorszintje

- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) figyelmeztető jeleit

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HUMULIN M3-AT?

A 3 ml-es patron kizárólag a 3 ml-es injekciós tollal adagolható. Nem lehet az 1,5 ml-es injekciós tollal beadni.

Mindig ellenőrizze a csomagoláson és a patron címkéjén az inzulin nevét és típusát. Bizonyosodjon meg róla, hogy azt a Humulin-t kapja, amit az orvos előírt.

Mindig pontosan úgy alkalmazza a Humulin M3-at, ahogy orvosa előírta. Keresse fel orvosát, ha kérdése van.

Adagolás

- Orvosa elmondta Önnek, hogy melyik inzulint használja, mennyit, mikor és milyen gyakran adjon be. Ezek az útmutatások kizárólag Önre vonatkoznak. Kövesse őket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.

- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. állati eredetű inzulinról humán inzulinra vált), több vagy kevesebb inzulinra lehet szüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején, illetve fokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.

- A Humulin M3-at a bőr alá kell beadni. Más módon nem szabad alkalmazni. Semmilyen körülmények között nem szabad a Humulin M3-at intravénásan adagolni.

A Humulin m3 előkészítése

- A Humulin m3 tartalmú patronokat közvetlenül a használat előtt a két tenyér között néhányszor (kb. 10-szer) görgetni kell, majd néhányszor (kb. 10-szer) fel kell fordítani, hogy tartalma elkeveredjen, amíg egyenletesen felhős vagy tejszerű nem lesz. Ha nem az, akkor ismételje meg a fenti eljárást, amíg a patron tartalma elkeveredik. A patronok belsejében egy kicsi üveggyöngy segíti a keveredést. Ne rázza erőteljesen, mert az injekció habos lesz, ami megnehezíti a pontos adagolást. A patronokat gyakran ellenőrizni kell és nem szabad használni, ha csomók láthatók benne, vagy szilárd fehér részecskék a patron aljára vagy falára tapadnak, amitől az deresnek látszik. Ellenőrizze minden alkalommal, mielőtt beadja az injekciót.

Az injekciós toll előkészítése

- Először mosson kezet. Fertőtlenítse a patron gumimembránját.

- A Humulin m3 patronok kizárólag a megfelelő, CE jelzésű injekciós tollal használhatók. Bizonyosodjon meg róla, hogy az injekciós toll használati útmutatójában szerepel a Humulin m3 vagy a Lilly patronok. A 3 ml-es patron kizárólag a 3 ml-es injekciós tollal adagolható.

- A mellékelt útmutatót követve helyezze be a patront az injekciós tollba.

- Állítsa az adagot 1 vagy 2 egységre. Tartsa az injekciós tollat a tűvel felfelé és ütögesse meg az injekciós toll oldalát, hogy a légbuborékok a felszínre kerüljenek. Tartsa az injekciós tollat ebben a helyzetben és nyomja meg az injektor gombot. Szükség esetén ismételje meg az eljárást, amíg a Humulin m3 egy cseppje megjelenik a tű végén. Kisebb légbuborékok maradhatnak még az injekciós tollban, melyek ártalmatlanok, de ha túl nagyok, az adagolás kevésbé pontos lehet.

A Humulin m3 beadása

- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót a bőr alá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Az injekció után hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja az egész adagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétől legalább 1 centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét az orvosi előírás szerint.

Az injekció beadása után

- Vegye le a tűt az injekciós tollról a külső tűvédő kupak segítségével. Így steril marad a Humulin m3, nem szivárog, nem kerül levegő az injekciós tollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösen a tűket vagy az injekciós tollat. Tegye vissza a kupakot az injekciós tollra.

További injekciók

- Hagyja a patront az injekciós tollban. Minden injekció előtt állítsa az injekciós tollat 1 vagy 2 egységre és az injekciós tollat a tűvel felfelé tartva nyomja meg az injektor gombot, amíg egy csepp Humulin m3 meg nem jelenik a tű hegyén. A patron oldalán található skálán láthatja, hogy mennyi Humulin m3 maradt a patronban. Az egyes osztások közötti távolság kb. 20 egységnek felel meg. Ha a patron nem tartalmaz elegendő inzulint a következő adaghoz, cserélje ki a patront.

Ne keverjen más inzulint a Humulin m3 patronba. Ha kiürült a patron, ne használja tovább.

Ha az előírtnál több Humulin M3-at alkalmazott

Ha a szükségesnél több Humulin M3-at alkalmazott, vércukorszintje túl alacsony lehet. Ellenőrizze vércukorszintjét (lásd 4. pont A).

Ha elfelejtette alkalmazni a Humulin M3-at

Ha a szükségesnél kevesebb Humulin M3-at alkalmazott, vércukorszintje megemelkedhet. Ellenőrizze vércukorszintjét.

Ha idő előtt abbahagyja a Humulin m3 alkalmazását

Ha a szükségesnél kevesebb Humulin M3-at alkalmazott, vércukorszintje túl magas lehet. Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsak orvosa nem javasolja.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg a diabetológiai szakápolót, orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Humulin m3 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A humán inzulin okozhat hipoglikémiát (alacsony vércukorszint). A hipoglikémiáról további információkat lásd lent a "A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák" pontban.

Lehetséges mellékhatások

A szervezet egészét érintő allergia (túlérzékenység). Tünetei a következők:

- vérnyomásesés - testszerte kiütés

- nehézlégzés - légszomj

- szapora szívverés - verejtékezés

Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humulin m3 használatakor, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Helyi allergia. (10-ből kevesebb mint 1 betegnél fordul elő) Néhány személynél bőrpír, duzzanat vagy viszketés jelentkezhet az injekció helyén. Ez rendszerint néhány napon, illetve héten belül megszűnik. Ha ilyet észlel, forduljon orvosához.

Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése, 100-ból kevesebb mint 1 betegnél fordul elő). Ha úgy veszi észre, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén, változtasson az injekció beadás helyén és közölje orvosával.

Vizenyőről (pl. a karok, bokák feldagadása; folyadék-visszatartás) számoltak be, különösen az inzulinkezelés elején vagy a vércukorszint-szabályozás javítása érdekében történő kezelés módosítása alatt.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák

A. Vércukorszint csökkenés (hipoglikémia)

A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor a vérben. Hipoglikémiát válthat ki:

- túl sok Humulin m3 vagy egyéb inzulin alkalmazása

- étkezés kihagyása vagy késleltetése, vagy a diéta módosítása

- erősebb testmozgás vagy munka közvetlenül étkezés előtt vagy étkezés után

- fertőzés vagy betegség (különösen, ha hányással vagy hasmenéssel jár)

- a szervezet inzulinszükségletének változása, vagy

- vese-, vagy májbetegség), mely rosszabbodik

Alkohol és néhány gyógyszer befolyásolhatja a vércukorszintet.

Az alacsony vércukorszint első tünetei többnyire gyorsan jelentkeznek és a következők:

- fáradtság - szapora szívverés

- nyugtalanság vagy remegés - rosszullét

- fejfájás - hideg verejtékezés

Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműen felismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést, amelyekben a hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.

Ne alkalmazza a Humulin M3-at, ha úgy gondolja, hogy hipoglikémiája kezdődik.

Ha vércukorszintje alacsony, egyen glukóztablettát, cukrot vagy igyon cukrozott italt. Ezután egyen gyümölcsöt, kekszet vagy szendvicset, ahogy orvosa tanácsolta és pihenjen egy keveset. Ez gyakran segít az enyhe hipoglikémia vagy enyhe inzulin túladagolás tüneteit megszüntetni. Ha állapota romlik, légzése felszínes és bőre sápadt lesz, forduljon azonnal orvosához. Egy glukagon injekció rendezhet meglehetősen súlyos hipoglikémiát. Egyen glukózt vagy cukrot a glukagon injekció után. Ha nem reagál a glukagonra, kórházba kell mennie. Kérdezze orvosát a glukagonról.

B. Magas vércukorszint (hiperglikémia) és diabéteszes ketoacidózis

A hiperglikémia (túl magas vércukorszint) azt jelzi, hogy nincs elég inzulin a szervezetében.

Hiperglikémiát okozhat, ha:

1. elmulasztja beadni a Humulin M3-at vagy egyéb inzulint

2. kevesebb inzulint alkalmaz az orvos által előírtnál

3. a diétás előírásnál jóval többet eszik

4. láz, fertőzés vagy érzelmi stressz lép fel

A hiperglikémia diabéteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tünetei fokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közé tartozik:

- álmosság - étvágytalanság

- kipirult arc - édeskés lehelet

- szomjúság - rossz közérzet

A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Ha a hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) vagy hiperglikémiát (túl magas vércukorszintet) nem kezelik, nagyon súlyos állapot alakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást, tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet

Három egyszerű lépés a hipoglikémia vagy hiperglikémia elkerülésére:

- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humulin m3 injekciós üveg.

- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.

- Mindig legyen Önnél cukor.

C. Betegség

Betegség esetén, különösen, ha hányingere van vagy hány, változhat az inzulin szükséglet. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ellenőrizze vér/vizeletcukrát, kövesse a betegségekre vonatkozóan kapott útmutatásokat és keresse fel a diabetológiai szakápolót vagy orvosát.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A HUMULIN M3-AT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A használatba vételt megelőzően tartsa a Humulin M3-at hűtőszekrényben (2 °C-8 °C). Ne fagyassza le! A használatban lévő injekciós toll és patron 28 napig szobahőmérsékleten (25 °C alatt) eltartható. Ne tartsa a használatban lévő injekciós tollat és patront hűtőszekrényben. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol.

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Humulin M3-at. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a Humulin M3-at, ha csomók láthatók benne vagy szilárd fehér részecskék a patron aljára vagy falára tapadnak, amitől az deresnek látszik. Ezt minden injekció beadása előtt ellenőrizze.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Humulin m3 100 NE/ml szuszpenziós injekció patronban

A készítmény hatóanyaga a humán inzulin. A humán inzulint a laboratóriumban "rekombináns DNS technológiával" állítják elő és ugyanolyan a szerkezete, mint a pankreáasz (hasnyálmirigy) által termelt saját hormoné. Különbözik az állati inzulinoktól. A Humulin m3 egy előkevert szuszpenzió, amely 30% vízben oldódó inzulint és 70% protamin szulfáthoz kötött inzulint tartalmaz.

Egyéb összetevők: protamin szulfát, meta-krezol, fenol, glicerin, dinátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát, cink-oxid és injekcióhoz való víz. Nátrium-hidroxidot vagy sósavat alkalmazhatnak a gyártás során a savasság beállítására.

Milyen a Humulin m3 külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Humulin m3 100 NE/ml szuszpenziós injekció patronban fehér, steril szuszpenzió, 100 egység humán inzulint tartalmaz milliliterenként (100 NE/ml). Mindegyik patron 300 egységet tartalmaz (3 ml).

5 patron (3,0 ml).

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal