HUMALOG Mix50 100 Egység/ml KwikPen szuszpenziós injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HUMALOG MIX50 KWIKPEN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Humalog Mix50 KwikPen-t cukorbetegség kezelésére használják, előkevert szuszpenzió. Hatóanyaga a lispro inzulin. A Humalog Mix50 KwikPen-ben a lispro inzulin 50%-a vízben oldható, hatása gyorsabban kialakul, mint a normál emberi inzuliné, mert az inzulin molekulát kissé módosították. A Humalog Mix50 KwikPen-ben a lispro inzulin 50%-a protamin szulfáthoz kötött, ezért hatása elhúzódó.

Ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint a vércukorszint szabályozására, cukorbetegség alakul ki. A Humalog Mix50 a saját inzulin pótlására szolgál és hosszú távon szabályozza a vércukorszintet. A Humalog Mix50 hatása nagyon gyorsan kialakul és hosszabb ideig tart, mint az oldható inzuliné. A Humalog Mix50 készítményt általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni.

Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humalog Mix50 KwikPen mellett hosszabb hatástartamú inzulint is használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van. Orvosa utasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakor legyen nagyon óvatos.

HUMALOG Mix50 100 Egység/ml KwikPen szuszpenziós injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Eli Lilly Nederland
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (2x(5x3 ml))

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A HUMALOG MIX50 KWIKPEN ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazzon Humalog Mix50 KwikPen-t

- Ha úgy érzi, hogy alacsony a vércukorszintje. A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, mi a teendő enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén.

- Ha allergiás (túlérzékeny) a lispro inzulinra, vagy a Humalog Mix50 KwikPen egyéb összetevőjére.

A Humalog Mix50 KwikPen fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza, lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezések idejére, a testedzések gyakoriságára és mennyiségére. Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszint vizsgálatokkal.

- Állati eredetű inzulinról emberi inzulinra átállított betegek között előfordulhat, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbé nyilvánvalóak, illetve eltérnek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajta esetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje vagy nehézséget okoz a hipoglikémia felismerése, beszélje meg kezelőorvosával.

- Ha a következő kérdések valamelyikére IGEN a válasz, közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval.

- Volt mostanában beteg?

- Van vese- vagy májbetegsége?

- Több testgyakorlást végez, mint korábban?

- Alkohol fogyasztása is módosíthatja az inzulinszükségletet.

- Közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval, ha külföldi utazást tervez. Egyes országok közötti időzóna eltérések miatt változhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.

- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége és szívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelés alkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítse orvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlan nehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Az inzulinszükséglet változhat, ha fogamzásgátló tablettát, szteroidot, pajzsmirigy hormonpótló készítményt, szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszert, acetilszalicilsavat, szulfonamid antibiotikumot, oktreotidot, béta2 serkentő szert (pl. ritodrint, szalbutamolt vagy terbutalint), béta- receptor gátlót, vagy néhány antidepresszánst (monoamin oxidáz gátlót vagy szelektív szerotonin visszavétel gátlókat), danazolt, bizonyos angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókat (pl. kaptoprilt, enalaprilt) és angiotenzin II receptor-blokkolókat szed.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Terhes, vagy terhességre készül, vagy szoptat? Az inzulinszükséglet általában csökken a terhesség első három hónapja alatt, és nő a hátralevő hat hónap alatt. A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy a diéta módosítása.

Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhet koncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt minden olyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. gépkocsivezetés és gépkezelés). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy tanácsos-e gépkocsit vezetnie, ha

- gyakran alacsony a vércukorszintje

- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HUMALOG MIX50 KWIKPEN-T?

Mindig ellenőrizze a csomagoláson és az előretöltött injekciós toll címkéjén az inzulin nevét és típusát, amikor átveszi a gyógyszertárban. Győződjön meg arról, hogy azt a Humalog Mix50 KwikPen-t kapta, amit orvosa felírt Önnek.

Mindig pontosan úgy alkalmazza a Humalog Mix50 KwikPen-t, ahogy kezelőorvosa előírta. Keresse fel orvosát, ha kérdése van.

Adagolás

- A Humalog Mix50-et általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni. Szükség esetén rövid idővel az étkezést követően is adható. Kezelőorvosa pontosan elmondja, mennyi Humalog Mix-et használjon, mikor és milyen gyakran adja be az injekciót. Ezek az utasítások kizárólag Önre vonatkoznak. Kövesse őket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.

- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. humán vagy állati eredetű inzulinról Humalog készítményre vált), több vagy kevesebb inzulinra lehet szüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején, illetve fokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.

- A Humalog Mix50-et a bőr alá kell beadni. Más módon nem szabad alkalmazni. Semmilyen körülmények között nem szabad a Humalog Mix50-et intravénásan adagolni.

A Humalog Mix50 KwikPen előkészítése

- A KwikPen-t használat előtt közvetlenül a két tenyér között tízszer görgetve fel kell keverni és tízszer 180 fokban el kell fordítani, hogy tartalma elkeveredjen, amíg egyenletesen tejszerű nem lesz. Szükség szerint a fentieket meg kell ismételni. A patronok belsejében egy kicsi üveggyöngy segíti a keveredést. Az erőteljes rázást kerülni kell, mert az injekció habos lesz, ami megnehezíti a pontos adagolást. A patronokat gyakran ellenőrizni kell és nem szabad használni, ha csomók láthatók benne vagy szilárd fehér részecskék tapadnak a patron aljára vagy falára, amitől az deresnek látszik. Minden alkalommal ellenőrizze beadás előtt.

Előkészülés a KwikPen használatára (lásd a használati útmutatóban)

- Először mosson kezet.

- Olvassa el az előretöltött inzulin injekciós toll használati útmutatóját. Gondosan kövesse az utasításokat. Itt talál néhány emlékeztetőt.

- Használjon steril tűt. (A tűket nem tartalmazza a csomagolás.)

- A KwikPen-t minden használat előtt légteleníteni kell. A légtelenítés célja, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az inzulin megjelenik a tű végén, valamint a kis légbuborékok eltávolítása a KwikPen-ből. Kisebb légbuborékok maradhatnak még az injekciós tollban - ezek ártalmatlanok. Azonban ha túl nagyok, az adagolás kevésbé pontos lehet.

A Humalog Mix50 beadása

- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót a bőr alá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Az injekció után hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja az egész adagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétől legalább 1 centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét az orvosi előírás szerint.

Az injekció beadása után

- Vegye le a tűt az injekciós tollról a külső tűvédő kupak segítségével. Így steril marad az inzulin, nem szivárog, nem kerül levegő az injekciós tollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösen a tűket. Ne használja mással közösen az injekciós tollat! Tegye vissza a kupakot az injekciós tollra.

További injekciók

- Használjon új tűt a KwikPen minden használata előtt. Minden injekció előtt távolítsa el a légbuborékokat. Ha a KwikPen-t a tűvel felfelé tartja, láthatja, hogy mennyi inzulin maradt a patronban. A patronon levő beosztás jelzi, hogy hány egység maradt az injekciós tollban.

- Ne keverjen más inzulint az eldobható injekciós tollba. Ha a KwikPen kiürült, ne használja újra.

Semmisítse meg a gyógyszerész vagy a diabetológiai szakápoló utasítása szerint.

Ha az előírtnál több Humalog Mix50-et alkalmazott

Ha az előírtnál több Humalog Mix50-et alkalmazott, előfordulhat alacsony vércukorszint. Ellenőrizze vércukor szintjét.

Ha alacsony a vércukorszintje, egyen szőlőcukor tablettát, cukrot vagy igyon cukrozott folyadékot. Ezután fogyasszon gyümölcsöt, kekszet vagy egy szendvicset orvosa tanácsa szerint, és pihenjen le.

Ez gyakran megszűnteti az enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagy mérsékelt inzulin túladagolás tüneteit. Ha állapota rosszabbodik és légzése felületessé válik, bőre sápadt, forduljon azonnal orvoshoz. A súlyos hipoglikémia glukagon injekcióval kezelhető. Egyen szőlőcukrot vagy cukrot a glukagon injekció után. Ha állapota nem rendeződik a glukagon injekciót követően, kórházi kezelés szükséges. Kérjen információt kezelőorvosától a glukagonról.

Ha elfelejtette alkalmazni a Humalog Mix50-et

Ha kevesebb Humalog Mix50-et alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhat magas vércukorszint. Ellenőrizze vércukor szintjét.

Ha az alacsony vagy magas vércukorszintet nem kezelik, nagyon súlyos állapot alakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást, tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet (lásd A és B a 4. Lehetséges mellékhatások pontnál).

- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humalog Mix50 injekciós üveg vagy tartalék injekciós toll és patronok arra az esetre, ha elvesztené a KwikPen-t vagy megsérülne.

- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.

- Mindig legyen Önnél cukor.

Ha idő előtt abbahagyja a Humalog Mix50 alkalmazását

Ha kevesebb Humalog Mix50-et alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhat magas vércukorszint. Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsak orvosa nem javasolja.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Humalog Mix50 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelenkeznek.

Lokális allergia előfordulása gyakori (>1/100, <1/10). Bőrpír, duzzanat és viszketés léphet fel az inzulin beadásának helyén. Ez rendszerint néhány napon, illetve héten belül megszűnik. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen tüneteket észlel.

Az általános allergiás reakció ritka (>1/10 000, <1/1000). Tünetei a következők:

- testszerte bőrpír

- vérnyomásesés

- légszomj

- szapora szívverés

- nehézlégzés

- verejtékezés

Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humalog Mix50-nel kapcsolatban, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése) előfordulása nem gyakori (>1/1000, <1/100). Ha úgy észleli, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén, forduljon orvosához.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák

A. Hipoglikémia

A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor a vérben. Okozhatja:

- Humalog Mix50 vagy egyéb inzulin túladagolása;

- étkezés kihagyása illetve késleltetése, vagy a diéta változtatása;

- szokásosnál erősebb testmozgás, illetve munka étkezés előtt vagy után;

- fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár);

- a szervezet inzulinszükségletének változása; vagy

- vese- vagy májbetegség rosszabbodása.

Alkoholtartalmú italok fogyasztása és néhány gyógyszer is befolyásolhatja a vércukorszintet.

A hipoglikémia tünetei hirtelen lépnek fel és az alábbiak lehetnek:

- fáradtság

- szapora szívverés

- idegesség vagy remegés

- rosszullét

- fejfájás

- hideg verejtékezés

Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműen felismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést, amelyekben a hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.

B. Hiperglikémia és a diabeteszes ketoacidózis

Hiperglikémia (túl sok cukor a vérben) akkor alakul ki, ha a szervezetben nincs elég inzulin. Hiperglikémiát okozhatnak az alábbiak:

- a Humalog vagy egyéb inzulin beadásának elmulasztása;

- a kezelőorvos által előírtnál kevesebb inzulin beadása;

- a diétában meghatározottnál jelentősen több táplálék fogyasztása; vagy

- láz, fertőzés vagy érzelmi stressz.

A hiperglikémia diabeteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tünetei rendszerint fokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közé tartozhat:

- álmosság

- étvágytalanság

- kipirult arc

- édeskés lehelet

- szomjúság

- rossz közérzet

A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

C. Betegség

Betegség esetén változhat az inzulin szükséglet. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ha megbetegszik, ellenőrizze vér/vizeletcukrát és kérjen tanácsot orvosától.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A HUMALOG MIX50 KWIKPEN-T TÁROLNI?

A használatba vételt megelőzóen tartsa a Humalog Mix50 KwikPen-t hűtőszekrényben (2 °C-8 °C). Ne fagyassza le.

A használatban lévő Humalog Mix50 KwikPen-t szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28 nap után dobja ki. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa a használatban lévő KwikPen-t hűtőszekrényben. A KwikPen-t nem szabad felhelyezett tűvel együtt tárolni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza tovább a Humalog Mix50 KwikPen-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a Humalog Mix50 KwikPen-t, ha csomók láthatók benne vagy szilárd fehér részecskék tapadnak a patron aljára vagy falára, amitől az deresnek látszik. Ezt minden injekció beadása előtt ellenőrizze.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Humalog Mix50 100 Egység/ml KwikPen szuszpenziós injekció

- A készítmény hatóanyaga a lispro inzulin. A lispro inzulint a laboratóriumban "rekombináns DNS technológiával" állítják elő. Az emberi inzulin módosított formája, így különbözik egyéb emberi és állati inzulinoktól. A lispro inzulin nagyon hasonló az emberi inzulinhoz, mely a hasnyálmirigy által termelt hormon.

- Egyéb összetevők: protamin szulfát, m-krezol, fenol, glicerin, dinátrium-hidrogén-foszfát 7H2O, cink-oxid és injekcióhoz való víz. Nátrium-hidroxidot vagy sósavat használhatnak a savasság beállításához

Milyen a Humalog Mix50 100 Egység/ml KwikPen szuszpenziós injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Humalog Mix50 100 Egység/ml KwikPen szuszpenziós injekció fehér, steril szuszpenzió, 100 egység lispro inzulint tartalmaz milliliterenként (100 Egység/ml). A Humalog Mix50-ben a lispro inzulin 50%-a vízben oldható. A Humalog Mix50-ben a lispro inzulin 50%-a protamin szulfáthoz kötött. Minden Humaloh Mix50 KwikPen 300 egységet tartalmaz (3 ml). A Humalog Mix50 KwikPen 5x vagy 2 x 5-ös csomagolásban kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. A KwikPen-ben levő Humalog Mix50 azonos a Humalog Mix50 patronokban található készítménnyel. A patront egyszerűen beépítették a KwikPen-be. Amikor a KwikPen kiürül, nem lehet újra használni.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Kérjük, olvassa el a használati útmutatót (lásd később).

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) internetes honlapján (http://www.emea.europa.eu/) található.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KwikPenTM

Inzulin adagolóeszköz

Bevezetés

Lilly

A KwikPenTM-t úgy tervezték, hogy kényelmes legyen használni. Ez egy olyan eldobható injekciós toll, mely a 100 Egység/ml hatóanyag-tartalmú inzulinból 3 ml-t (300 egység) tartalmaz. Egy injekció során 1 - 60 egység inzulint lehet beadni. Adagját egy egységenként állíthatja be. Ha túl sok egységet állított be, inzulinveszteség nélkül módosíthatja az adagot.

A KwikPen használata előtt olvassa végig az egész használati útmutatót és gondosan kövesse az utasításokat. Amennyiben nem követi teljes mértékben ezeket az utasításokat, lehetséges, hogy túl sok vagy túl kevés inzulint kap.

KwikPen adagolóeszközét kizárólag az Ön injekcióihoz használhatja. Ne használja mással közösen az injekciós tollat vagy a tűket. Használjon új tűt minden injekcióhoz.

NE HASZNÁLJA az injekciós tollat, ha bármely része töröttnek vagy sérültnek látszik. Mindig legyen Önnél egy tartalék injekciós toll arra az esetre, ha a másik elveszne vagy megsérülne.

Vakoknak és gyengénlátó betegeknek nem ajánlott az injekciós toll alkalmazása az eszköz helyes használatában gyakorlott személy segítsége nélkül.

Fontos megjegyzések

A KwikPen előkészítése

- Olvassa el és kövesse az inzulin betegtájékoztatójában lévő utasításokat.

- Minden injekció előtt ellenőrizze injekciós tollán a címkén feltüntetett lejárati időt és bizonyosodjon meg arról, hogy a megfelelő típusú inzulint használja. Ne vegye le az injekciós toll címkéjét.

Megjegyzés: A KwikPen adagológombjának színe megegyezik az injekciós toll címkéjén levő, inzulin-specifikus sáv színével. Az adagológomb ebben az útmutóban szürkével jelzett. Az injekciós toll kék színű annak jelzésére, hogy a Humalog családhoz tartozó készítményt tartalmaz.

Az adagológomb színes jelzésének jelentése:

- Orvosa a legmegfelelőbb típusú inzulint írta fel Önnek. Az inzulinkezelés bármilyen változtatása kizárólag orvosi felügyelet mellett történhet.

- A KwikPen-hez a Becton, Dickinson and Company (BD) cég által gyártott, injekciós tollhoz való tűket ajánlott használni.

- Használat előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a tű jól illeszkedjen az injekciós tollra.

- Tartsa meg ezt az útmutatót, mert a későbbiekben is szüksége lehet rá.

Gyakran feltett kérdések a KwikPen előkészítéséről

- Milyennek kell lennie az inzulinnak? Bizonyos fajta inzulinok tejszerűek, míg mások víztiszták.

Tájékozódjon inzulinjának betegtájékoztatójából az Ön inzulinkészítményének külleméről.

- Mit tegyek, ha az adagom több mint 60 egység? Ha az Ön adagja nagyobb mint 60 egység, több injekcióra lesz szüksége illetve felkeresheti kezelőorvosát.

- Miért kell új tűt használnom minden egyes injekcióhoz? Ha újra használja a tűt, téves adag inzulint kaphat, eltömődhet a tű, elakadhat az injekciós toll vagy fertőzést kaphat, mert nem biztosított a sterilitás.

- Mit tegyek, ha nem vagyok biztos benne, hogy mennyi inzulin maradt a patronomban?

Tartsa az injekciós tollat a tű hegyével lefelé. Az átlátszó patrontartón levő skála mutatja a megmaradt egységek megközelítő számát. Ezeket a számokat NEM szabad az inzulin adag mérésére használni.

- Mit tegyek, ha nem tudom levenni az injekciós toll zárókupakját? Húzza le a kupakot egyenesen. Ha nehéz levenni a kupakot, igazítsa meg úgy, hogy gyengéden oda-vissza forgatja, majd húzza le egyenesen.

A KwikPen légtelenítése

Fontos megjegyzések

- Légtelenítsen minden alkalommal. Az injekciós tollat - annak érdekében, hogy az injekciós toll készen álljon az adagolásra - minden injekció előtt addig kell légteleníteni, amíg az inzulin ki nem áramlik a tű hegyén.

- Ha nem légtelenít az inzulin kiáramlásáig, túl sok vagy túl kevés inzulint kaphat.

Gyakran feltett kérdések a légtelenítésről

- Miért kell légteleníteni az injekciós tollat minden beadás előtt?

1. Ez biztosítja, hogy az injekciós toll használatra kész.

2. Biztosítja továbbá, hogy az adagológomb benyomásával inzulin áramlik ki a tű hegyén.

3. Eltávolítja a levegőt, ami a szokásos használat során összegyűlhet a tűben vagy az inzulin patronban.

- Mit tegyek, ha nem tudom teljesen benyomni az adagológombot a KwikPen légtelenítésekor?

1. Helyezzen fel egy új tűt.

2. Légtelenítse az injekciós tollat.

- Mit tegyek, ha légbuborékot látok a patronban? Légtelenítse az injekciós tollat. Ne felejtse el, hogy nem szabad az injekciós tollat felhelyezett tűvel együtt tárolni, mert így légbuborékok gyűlhetnek össze az inzulin patronban. Egy kis légbuborék nem befolyásolja az adagját és folytathatja adagjának beadását úgy, mint máskor.

Az adag beadása

Fontos megjegyzések

- Kövesse orvosának az injekció higiénikus beadási módjára vonatkozó utasításait.

- Bizonyosodjon meg róla, hogy megkapja a teljes adagot - nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot és lassan számoljon 5-ig, mielőtt kihúzná a tűt. Ha inzulin szivárog az injekciós tollból, lehetséges, hogy nem tartotta a bőrében elég ideig.

- Az injekciós toll nem engedi, hogy nagyobb mennyiséget állítson be, mint amennyi a tollban maradt egységek száma.

- Ha az adagja több, mint az injekciós tollban maradt egységek száma, akkor vagy beadja a jelenlegi injekciós tollban maradt mennyiséget, majd új injekciós tollat használ adagjának kiegészítéséhez VAGY a teljes adagot egy új injekciós tollal adja be.

- Ne próbálja meg beadni az inzulint az adagológomb elfordításával. NEM kapja meg az inzulint, ha elfordítja az adagológombot. Egyenesen be kell NYOMNIA az adagológombot, hogy megkapja az adagot.

- Beadás közben ne próbálja meg módosítani az adagot.

- A tű kezelésére vonatkozó utasítások nem helyettesítik a helyi, a kezelőorvos és/vagy az intézmény által javasolt eljárásokat.

- Távolítsa el a tűt minden injekció után.

Gyakran feltett kérdések az adag beadásáról

- Miért nehéz benyomni az adagológombot, amikor megpróbálom beadni az adagot?

1. Eldugulhatott a tű. Próbáljon meg egy új tűt felhelyezni. Amikor ezt teszi, inzulint láthat kicsepegni a tűből. Ekkor légtelenítse az injekciós tollat.

2. Nehezebb benyomni az adagológombot, ha azt gyorsan nyomja be. Könnyebb benyomni az adagológombot, ha lassan nyomja be.

3. Nagyobb átmérőjű tű használata megkönnyíti az adagológomb benyomását az injekció beadásakor. Kérje kezelőorvosát, hogy döntse el, melyik tűméret a legmegfelelőbb Önnek.

4. Ha a fenti lépések követése után továbbra is nehéz benyomni az adagológombot, lehet, hogy új injekciós tollra van szüksége.

- Mit tegyek, ha eldugult a KwikPen? Eldugult az injekciós toll, ha nehéz beadni vagy beállítani az adagot. A dugulás megszüntetésére:

1. Helyezzen fel új tűt. Amikor ezt teszi, inzulint láthat kicsepegni a tűből.

2. Légtelenítse az injekciós tollat.

3. Állítsa be és adja be az adagot.

Ne próbálja az injekciós tollat megolajozni, mert ez károsíthatja a szerkezetét.

Nehezebb lehet benyomni az adagológombot, ha idegen anyag (piszok, por, ennivaló, inzulin vagy egyéb folyadék) jut az injekciós toll belsejébe. Kerülje el, hogy idegen anyag jusson az injekciós tollba.

- Miért szivárog az inzulin a tűből az adag beadása után? Lehet, hogy túl gyorsan húzta ki a tűt a bőréből.

1. Bizonyosodjon meg róla, hogy a 0 jelet látja az adagkijelző ablakban.

2. A következő adagnál nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot, majd lassan számoljon 5-ig, mielőtt kihúzza a tűt.

- Mit tegyek, ha beállítottam az adagot és az adagológombot véletlenül megnyomtam, mielőtt a tűt felhelyeztem volna?

1. Állítsa vissza nullára.

2. Helyezzen fel egy új tűt.

3. Légtelenítse az injekciós tollat.

4. Állítsa be és adja be az adagot.

- Mit tegyek, ha helytelen adagot (túl nagyot vagy túl kicsit) állítottam be? Csavarja az adagológombot hátra vagy előre és állítsa be a helyes adagot.

- Mit tegyek, ha szivárog az inzulin a tűből, mialatt beállítom vagy módosítom az adagot? Ne adja be az injekciót, mert lehet, hogy nem kapja meg a teljes adagot. Állítsa az injekciós tollat nullára és légtelenítsen újra (lásd a Szokásos használat c. részben "A KwikPen légtelenítése", 2.B

- 2.D). Állítsa be az adagot és adja be az injekciót.

- Mit tegyek, ha nem tudom beállítani a teljes adagot? Az injekciós toll nem engedi, hogy nagyobb adagot állítson be, mint a patronban maradt inzulinegységek száma. Pl. ha 31 egységre van szüksége és az injekciós tollban csak 25 egység maradt, akkor nem tud 25 egységnél többet beállítani. Ne próbáljon meg ennél nagyobb adagot beállítani. Ha a szükségesnél kisebb mennyiség maradt az injekciós tollban, akkor Ön vagy

1. beadja a kisebb adagot és a hiányzó mennyiséghez új injekciós tollat használ vagy

2. a teljes adagot új injekciós tollal adja be

- Miért nem tudom beállítani az adagot, hogy felhasználjam azt a kis mennyiségű inzulint, ami a patronban maradt? Az injekciós tollat úgy tervezték, hogy legalább 300 egység inzulint adagoljon. Az injekciós tollat úgy tervezték, hogy megakadályozza, hogy a patron teljesen kiürüljön, mert a maradék kis mennyiségű inzulint nem lehet pontosan beadni.

Tárolás és megsemmisítés

Fontos megjegyzések

- Az első használat előtt tárolja az injekciós tollat hűtőszekrényben (2 °C-8 °C). Ne használja az injekciós tollat, ha megfagyott.

- A használatban levő injekciós tollat tartsa szobahőmérsékleten, hőtől és fénytől védve.

- Ne tárolja az injekciós tollat felhelyezett tűvel együtt. Ha rajta hagyja a tűt, az inzulin szivároghat az injekciós tollból, beleszáradhat a tűbe, mely így eldugulhat vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.

- Az inzulin teljes tárolási útmutatását illetően lásd a betegtájékoztatót.

- A használatba vétel után az injekciós toll nem alkalmazható az inzulin betegtájékoztatójában meghatározott időn túl.

- A használt tűket egy olyan tartályba dobja ki, ami nem szúródhat át, vagy az egészségügyi szakember utasításának megfelelően dobja ki.

- A használt injekciós tollat a tű eltávolítását követően dobja ki úgy, ahogy azt az egészségügyi szakember Önnek tanácsolta.

- Az injekciós tollat gyermekektől elzárva kell tartani.

Ha bármilyen kérdése vagy problémája van a KwikPen-nel kapcsolatban, kérjen segítséget orvosától.

Előkészítés

Bizonyosodjon meg róla, hogy Önnél vannak a következők:

- KwikPen

- Új, injekciós tollhoz való tű

- Alkoholos vatta

Az injekciós toll részei

KwikPen és tű összeállítás külön kapható

A tű részei (a tűk nem részei a csomagolásnak)

A KwikPen részei

Az adagológomb színes jelzésének jelentése:

Szokásos használat Kövesse ezeket az utasításokat minden injekciónál

1. A KwikPen előkészítése

A zárókupakot egyenesen húzza le. Ne csavarja a kupakot. Ne vegye le az injekciós toll címkéjét.

Ellenőrizze az inzulin:

- típusát

- lejárati idejét

- küllemét

Figyelmeztetés: Mindig olvassa el az injekciós toll címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő típusú inzulint használja.

Csak a tejszerű inzulin szuszpenziónál:

Az injekciós tollat finoman görgesse a két tenyere között tízszer és fordítsa fel-le tízszer. Az inzulinnak homogénnek kell látszania.

Távolítsa el a papír fület a külső tűvédő sapkáról.

Alkoholos vattával törölje le a patrontartó végén levő gumidugót.

Nyomja rá egyenesen a sapkával ellátott tűt az injekciós tollra.

Csavarja fel a tűt stabil helyzetig.

2. A KwikPen légtelenítése

Figyelmeztetés: Ha nem légtelenít az inzulin kiáramlásáig minden injekció előtt, túl sok vagy túl kevés inzulint kaphat.

Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el.

Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el.

Állítson be 2 egységet az adagológomb elfordításával.

Tartsa az injekciós tollat tűvel felfelé.

Ütögesse meg a patrontartót, hogy a levegő összegyűljön felül

D.

- Az injekciós tollat tartsa tűvel felfelé és nyomja be ütközésig az adagoló- gombot, amíg a 0 meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Tartsa benyomva az adagoló- gombot és számoljon lassan 5-ig.

- Akkor teljes a légtelenítés, ha az inzulin megjelenik a tű hegyén.

- Ha nem jelenik meg az inzulin, ismételje meg a légtelenítés lépéseit (2.B - 2.D) maximum négyszer.

Megjegyzés: Ha nem lát inzulin kiáramlást a tű hegyéből és nehezen tudja az adagot beállítani, cserélje ki a tűt és légtelenítse az injekciós tollat.

3. Az adag beadása

Addig fordítsa el az adagológombot, amíg a beadni kívánt egység meg nem jelenik. Ha túl sok egységet állított be, helyesbítheti az adagot az adagológomb visszafelé csavarásával.

Szúrja be a tűt a bőrébe az orvosa által javasolt injekciózási technikát alkalmazva.

Tegye a hüvelykujját az adagológombra és nyomja be határozottan ütközésig.

Tartsa az adagológombot lenyomva és számoljon lassan 5-ig, hogy a teljes adag beadásra kerüljön. Húzza ki a tűt a bőréből.

Megjegyzés: Bizonyosodjon meg róla, hogy teljes adagját megkapta - ellenőrizze, hogy a 0-t látja az adagkijelző ablakban.

Óvatosan helyezze vissza a külső tűvédő sapkát.

Megjegyzés: Távolítsa el a tűt minden injekció után, hogy ne kerüljön levegő a patronba.

Ne tárolja az injekciós tollat felhelyezett tűvel együtt.

Csavarja le a tűvédő sapkával ellátott tűt és dobja el orvosa utasítása szerint.

Tegye vissza a zárókupakot úgy, hogy a kupak csíptetőjét egy vonalba állítja az adagkijelző ablakkal és egyenesen rányomja a kupakot az injekciós tollra.

Példa: 10 egység kijelzése.

Példa: 15 egység kijelzése.

A páros számok a számlapra vannak nyomtatva. A páratlan számok, az egyes szám után, teljes vonalként jelennek meg.

Megjegyzés: Az injekciós toll nem engedi, hogy nagyobb mennyiséget állítson be, mint amennyi a tollban maradt egységek száma.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal