FUROSEMID AL 500 mg tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FUROSEMID AL 500 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Furosemid AL 500 mg tabletta a furoszemid nagy hatáserősségű formája és ezért kizárólag a nagymértékben beszűkült vesefunkciójú betegek esetében javallt.

- Csökkent vizeletképződés esetén

- előrehaladott és végstádiumú veseelégtelenségben (művese kezelés előtt és művese kezelés esetén) vizenyő és/vagy magas vérnyomás esetén

- vagy a megmaradt vizelési képesség fenntartására alkalmazható (alkalmanként végzett próbálkozásokkal meg kell győződni arról, hogy továbbra is bekövetkezik a furoszemid hatására a vizelethajtó hatás).

FUROSEMID AL 500 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Aliud Pharma
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (100x)
  • (20x)
  • (50x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A FUROSEMID AL 500 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Furosemid AL 500 mg tablettát:

- ha allergiás (túlérzékeny) a furoszemidre, szulfonamidokra vagy a Furosemid AL 500 mg tabletta egyéb összetevőjére

- a vizelet nagymértékű csökkenése vagy megszűnése esetén

- májkóma vagy kóma előtti állapot esetén

- ha alacsony a káliumszintje a vérben

- ha alacsony a nátriumszintje a vérben

- a keringő vér mennyiségének kóros csökkenése vagy a szervezet vízhiányos állapota esetén

- szoptatás ideje alatt

- normál veseműködésű, illetve olyan beszűkült veseműködésű betegek esetében, akiknek a glomeruláris filtrációja nagyobb, mint 20 ml/perc a fokozott folyadék és elektrolitvesztés kockázata miatt.

A Furosemid AL 500 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A következő állapotokban csak orvossal való gondos megbeszélés után szabad alkalmazni a Furosemid AL 500 mg tablettát. Akkor is beszéljen az orvosával, ha ezen állapotok valamelyike korábban fordult elő az Ön esetében:

- alacsony vérnyomás

- tünetekkel járó (manifeszt) vagy látens cukorbetegség (az ilyen betegek vércukor szintjét rendszeresen ellenőrizni kell)

- köszvény (rendszeres szérum húgysavszint ellenőrzés)

- a húgyszervek elzáródása (pl. prosztata megnagyobbodás, vizeletpangás okozta vese-megnagyobbodás vagy húgyvezeték szűkület)

- kórosan alacsony fehérjeszint a vérben pl. kóros fehérjeürítéssel járó vesebetegség (pontos dózisbeállítás)

- májzsugorodás és egyidejű rossz vesefunkció

- olyan betegek esetében, akiknél nagy a kockázata a nem kívánt nagymértékű vérnyomásesésnek (pl. károsodott vérátáramlás az agyi erekben, szívkoszorúér-betegség)

- koraszülött csecsemők esetében (kalcium-foszfát lerakódása a vese tubulusokban /vesekövesség kialakulásának a kockázata miatt) vesefunkciós próbákra és a vese ultrahangos vizsgálatára van szükség.

Figyelmeztetés:

Újszülöttek légzési elégtelenségében szenvedő koraszülöttek vízhajtó kezelése furoszemiddel az élet első néhány hetében fokozza a szisztémás és a tüdőkeringés záródási zavarának kockázatát.

Milyen óvatossági rendszabályokat kell szem előtt tartani

Tartós kezelés alatt a szérum elektrolitokat (különösen a káliumot, nátriumot, kalciumot), bikarbonátot, kreatinint, karbamidot, húgysavat és vércukrot rendszeresen ellenőrizni kell.

Különösen gondos orvosi megfigyelés szükséges olyan betegek esetében, akiknél nagy a kockázata az elektrolit egyensúlyzavar kialakulásának, valamint jelentős folyadékvesztés esetén (pl. hányás, hasmenés, erős izzadás). A keringő vérmennyiség csökkenését vagy a kiszáradást, ill. az alapvető elektrolit egyensúlyzavarokat és a sav-bázis egyensúly zavarait rendezni kell. Ez időlegesen szükségessé teheti a furoszemid kezelés felfüggesztését is.

A fokozott vizelet-kiválasztás által okozott testtömeg-csökkenés - függetlenül a vizeletürítés mértékétől - ne haladja meg a napi 1 testtömeg-kilogrammot.

Azon betegek esetében, akiknek a húgyhólyag ürítése akadályozott (vizelése gátolt) (pl. prosztatabetegek), biztosítani kell a megfelelő vizelet elfolyást, mivel a hirtelen heves vizelethajtó hatás vizeletpangáshoz és a húgyhólyag túltágulásához vezethet.

A kórosan fokozott fehérjeürítéssel járó vesebetegek esetében a furoszemid adagját a mellékhatások fokozott kockázata miatt óvatosan kell beállítani.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Szívglikozidok egyidejű alkalmazásakor szem előtt kell tartani, hogy abban az esetben, ha a furoszemid kezelés során alacsony vér kálium- és/vagy alacsony magnéziumszint alakul ki, akkor a szívizom érzékenysége megnő a szívglikozidok iránt.

A QT idő (az EKG görbe egy speciális, a kezelőorvos által értelmezendő jellemzője) megnyúlását okozó gyógyszerek (pl. terfenadin és néhány I., ill. III. csoportba sorolt ritmuszavar elleni szerek), valamint az elektrolit egyensúlyzavar megnövelik a kamrai eredetű ritmuszavarok kockázatát (beleértve a torsades de pointes kockázatát is).

A furoszemid és a glükokortikoidok, a karbenoxolon vagy a hashajtók együttes alkalmazása fokozott káliumvesztést idézhet elő. Az édesgyökérnek a karbenoxolonhoz hasonló hatása van.

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. az indometacin) és a probenecid mérsékelhetik a Furosemid AL 500 mg tabletta hatását. Az olyan betegek esetében, akiknek a keringő volumene csökken a furoszemid kezelés alatt, a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása heveny veseelégtelenséget válthat ki. Nagy dózisú szalicilátok toxicitása megnő furoszemid egyidejű alkalmazása mellett.

A probenicid, a metotrexát és egyéb gyógyszerek csökkenthetik a furoszemid hatását és a furoszemid is csökkentheti ezek vesén keresztül történő kiválasztását. Nagy dózisok alkalmazása (különösen, ha mind a furoszemidet, mind a másik gyógyszert nagy dózisban alkalmazzuk) megemelkedett szérum szinteket eredményez, mely mind a furoszemid, mind a másik gyógyszer mellékhatásai jelentkezésének kockázatát okozhatja.

A furoszemid megnövelheti a vesekárosító antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporinok, polimixinek) toxikus hatásait.

Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és egyéb halláskárosító hatású gyógyszerek halláskárosító hatása az egyidejű furoszemid kezeléskor fokozódhat. Az ennek következtében kialakuló halláskárosodás visszafordíthatatlan lehet, ezért kerülni kell ezeknek a gyógyszereknek az együttes alkalmazását.

Furoszemid és ciszplatin együttes alkalmazásakor figyelembe kell venni a halláskárosodás kockázatát. Amennyiben ciszplatin kezelés alatt furoszemiddel végzett erőteljesen megnövelt vizelet-elválasztásra van szükség, a furoszemidet csak alacsony dózisban (pl. 40 mg normál vesefunkciójú betegekben) és pozitív folyadékegyensúly mellett szabad alkalmazni, különben a ciszplatin vesekárosító hatása megnőhet.

Fenitoin együttes alkalmazása a furoszemid hatásának csökkenését okozhatja.

A furoszemid fokozhatja a többi vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatását. Különösen az

ACE-gátlókkal történő kombináláskor figyeltek meg egészen a sokkig menő masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyedi esetekben heveny veseelégtelenséget) különösen abban az esetben mikor az ACE-gátlót az első alkalommal alkalmazzák, vagy első alkalommal alkalmazzák nagyobb adagban. Ezért ha lehetséges a furoszemid kezelést az ACE-gátló kezelés megkezdése, ill. az

ACE-gátló dózisának növelése előtt 3 nappal fel kell függeszteni, vagy legalább az adagot csökkenteni kell.

Furoszemid egyidejű alkalmazása csökkentheti a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek vagy a presszor aminok (pl. adrenalin, noradrenalin) hatását.

A furoszemid fokozhatja a teofillin és a kuráre-szerű izomlazítók hatását.

A furoszemid és a lítium együttes alkalmazása csökkenti a lítium kiválasztását, és ezáltal fokozza a lítium káros hatását a szívre és az idegekre (szív- és idegkárosítás).

Ilyen kombinációs kezelésben részesülő betegek esetében a lítium plazmaszintjét gondosan monitorozni kell.

Egyedi esetekben klorálhidrát adását követő 24 órán belül történt furoszemid intravénás beadása után melegérzetről, izzadásról, nyugtalanságról, hányingerről, vérnyomás-emelkedésről és gyors szívverésről számoltak be. Furoszemid és klorálhidrát együttes alkalmazását kerülni kell.

A furoszemid és a szukralfát együttes adását kerülni kell, mert a szukralfát csökkenti a furoszemid felszívódását és ezzel a Furosemid AL 500 mg tabletta hatását.

Terhesség és szoptatás

Terhes nők esetében a Furosemid AL 500 mg tabletta csak feltétlenül szükséges esetben használható, mert a furoszemid átjut a méhlepényen.

A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást, ezért furoszemid kezelés alatt nem szabad szoptatni. A szoptatást abba kell hagyni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer még az útmutatások betartása esetén is annyira tompíthatja az éberséget, hogy hátrányosan befolyásolja a közúti forgalomban való aktív részvételhez, illetve gépek kezeléséhez szükséges készségeket. Ez különösen érvényes a kezelés megkezdésekor, gyógyszerváltáskor, illetve egyidejű alkoholfogyasztás esetén.

Fontos információk a Furosemid AL 500 mg tabletta egyes összetevőiről

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A FUROSEMID AL 500 MG TABLETTÁT?

A Furosemid AL 500 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvosa másként nem rendeli Önnek a Furosemid AL 500 mg tablettát, az alábbi útmutatások érvényesek.

Az adagot egyénileg kell beállítani - főleg a kezelésre adott válasz alapján - és nem szabad megváltoztatni, csak a kezelőorvos tanácsára. Amennyiben másként nem rendelik, felnőttek számára a következő adagolás javasolt:

Csökkent vizelet-kiválasztás (oliguria) előrehaladott és végstádiumú veseelégtelenségben (művese kezelés előtt és művese kezelés esetén):

Megfelelő folyadékpótlás és a szérum elektrolitok ellenőrzése mellett naponta legfeljebb 2 Furosemid AL 500 mg tabletta (megfelel 1000 mg furoszemidnek) alkalmazható a vizelet-kiválasztás növelésére. Időnkénti próbálkozásokkal kell meggyőződni arról, hogy továbbra is bekövetkezik-e vizelet-kiválasztás a furoszemid hatására.

Krónikus veseelégtelenségben a vizenyő fokozatos mobilizálása érdekében a dózist fokozatosan növelve gondosan kell beállítani. Mindig a legalacsonyabb hatékony adagot kell alkalmazni.

Csak akkor kell a Furosemid AL 500 mg tablettára váltani, ha a beteg nem reagál megfelelően a szájon át adott napi 120 mg furoszemidre. A napi adag 1/2 tablettáról (megfelel 250 mg furoszemidnek) 2 tablettára (megfelel 1000 mg furoszemidnek) emelhető.

Az alkalmazás módja

A tablettákat egészben, éhgyomorra, megfelelő mennyiségű (pl. 1/2-1 pohár) folyadékkal kell bevenni.

A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg, a betegség természetétől és súlyosságától függően.

Ha az előírtnál több Furosemid AL 500 mg tablettát vett be

Amennyiben túladagolásra gyanakszik, akkor haladéktalanul hívjon orvost, hogy a szükséges intézkedésekről dönthessen.

A túladagolás tünetei:

A heveny vagy idült túladagolás klinikai képe a folyadék és elektrolit veszteség mértékétől függ.

A túladagolás vérnyomáscsökkenést, fekvő helyzetből történő felálláskor jelentkező vérnyomásesést, elektrolit egyensúlyzavart (alacsony kálium, nátrium, klór szintet) vagy a vér lúgosságát okozhatja.

A jelentős folyadékveszteség kiszáradáshoz, továbbá a folyadékmennyiség következtében keringési elégtelenséghez és a vér besűrűsödéséhez vezethet, amit trombózishajlam kísér.

A gyors folyadék és elektrolit vesztés delíriumos állapotot válthat ki. A túladagolás ritkán anafilaxiás sokkot idézhet elő (tünetek: verejtékezés, émelygés, a nyálkahártyák kékes elszíneződése oxigénhiány miatt, jelentős vérnyomásesés, a kómáig terjedő tudatzavar, stb.).

A túladagolás kezelése:

Túladagoláskor, illetve a keringő vérmennyiség csökkenése okozta tünetek (alacsony vérnyomás, felálláskor jelentkező vérnyomásesés) megjelenésekor a Furosemid AL 500 mg tabletta szedését azonnal abba kell hagyni.

Ha a gyógyszert még nem régen nyelték le, akkor próbálkozni lehet a gyógyszer elsődleges eltávolítására (hánytatás, gyomormosás) vagy felszívódásának a meggátlására (aktív szén) irányuló beavatkozásokkal, hogy csökkentsék a keringésbe kerülő furoszemid mennyiségét.

Súlyos mérgezés esetén monitorozni kell a pulzust, légzést, testhőmérsékletet és vérnyomást; ellenőrizni, és szükség esetén korrigálni kell a folyadék- és elektrolit egyensúlyt, a sav-bázis egyensúlyt, a vércukorszintet és a vesén keresztül kiválasztódó anyagokat.

A vizelésükben akadályozott (pl. prosztata megnagyobbodás) betegek esetében biztosítani kell a vizelet megfelelő elfolyását, mert a hirtelen, heves vizelet-kiválasztás a hólyag túlfeszülésével járó vizeletpangáshoz vezethet.

Ha elfelejtette bevenni a Furosemid AL 500 mg tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszerszedést az előírt adagolás szerint.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Furosemid AL 500 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A kezelés a víz- és elektrolit kiválasztás fokozása révén gyakran jár a folyadék- és elektrolit egyensúly zavarával, ezért rendszeresen meg kell határozni a szérum elektrolitokat (különösen a káliumot, nátriumot és kalciumot).

Az elektrolit egyensúlyzavarok kialakulását egyéb betegségek (pl. májzsugorodás, szívelégtelenség), egyidejűleg folytatott egyéb gyógyszeres kezelés (lásd "Kölcsönhatások") és táplálkozási tényezők befolyásolják.

A szélsőségesen fokozott vizelet-kiválasztás keringési panaszokat okozhat, amelyek főként fejfájás, szédülés, látászavar, szájszárazság és szomjazás, alacsony vérnyomás és felálláskor vérnyomásesés formájában jelentkeznek. A szélsőségesen fokozott vizelet-kiválasztás a szervezet folyadéktereit kórosan csökkentheti, ami keringési elégtelenséghez és a vér besűrűsödéséhez vezethet, ami - főleg az idős betegek esetében - fokozhatja a trombózishajlamot.

A veséken keresztül történő fokozott nátriumvesztés - különösen a csökkentett só (nátrium-klorid) bevitel mellett nátriumhiány tüneteit idézheti elő. A letargia (apátia), lábikragörcs, étvágytalanság, gyengeség, bágyadtság, hányás és zavarodottság tartozik a nátriumhiány gyakori tünetei közé.

A veséken keresztül történő fokozott káliumvesztés - különösen az egyidejűleg csökkentett káliumbevitel és/vagy fokozott, nem a vesén keresztül történő káliumvesztés (pl. hányás vagy krónikus hasmenés) mellett -, csökkent vér-kálium szintet okozhat.

Ez a káliumhiány izomgyengeségben, érzészavarokban, végtaggyengeségben, gyomor-bélrendszeri tünetekben (hányás, székrekedés, haspuffadás), vesepanaszokban (sok vizelet, károsan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás), szívpanaszokban (ritmuszavarok) nyilvánulhat meg.

A súlyos káliumvesztés a bélmozgás gátlása következtében bélelzáródáshoz vagy akár kómáig terjedő eszméletzavarhoz vezethet.

A fokozott veseeredetű kalciumvesztés alacsony kalciumszinthez vezethet. Ritkán ez a kalciumhiány izomgörcsöket válthat ki. Furoszemiddel kezelt koraszülött csecsemők esetében vesekövesség és/vagy a vese bizonyos részeiben kalcium-foszfát lerakódás alakulhat ki.

A veseeredetű fokozott magnéziumvesztés alacsony magnéziumszintet idézhet elő. Ez a magnéziumhiány ritkán az izmok görcsös állapotát vagy szívritmuszavart válthat ki.

A kezelés által kiváltott elektrolit- és folyadékvesztés a vér lúgos irányba való eltolódását okozhatja, vagy ronthatja a már fennálló lúgos irányba való eltolódását.

A furoszemid kezelés alatt gyakran számolnak be fokozott húgysavürítésről, ami az arra hajlamos betegekben köszvényes rohamot provokálhat.

A furoszemid gyakran okoz magas vércukorszintet, ezért cukorbetegek az anyagcsere-kontrolljuk romlását tapasztalhatják, az addig tüneteket nem okozó cukorbetegség pedig tüneteket okozóvá válhat.

A furoszemid terápia a szérum lipidek (koleszterin, trigliceridek) emelkedésével, továbbá a veséken át kiválasztódó anyagok (kreatinin, karbamid) szérumszintjének növekedésével járhat.

A húgyúti elzáródás tünetei (pl. prosztata túltengés, lezárt vese- vagy húgyvezeték szűkület) kialakulhatnak vagy romolhatnak a furoszemid kezelés mellett.

Ritkán a furoszemid kezelés túlérzékenységi reakcióval jár. Ennek a megjelenése lehet lázas állapot, bőrelváltozás (bőrkiütés, súlyos hámló vagy nedvedző bőrelváltozások, fényérzékenység), érgyulladás, vesegyulladás

Előfordulhatnak vérképelváltozások (vérlemezke-, fehérvérsejtszám csökkenés vagy bizonyos típusú vérszegénység), ritkán pedig bizonyos fehérvérsejtek rendkívül alacsony száma, ami fertőzésekre hajlamosít és súlyos általános tüneteket okoz. Anafilaxiás sokkot ritkán figyeltek meg.

Előfordulhat bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban.

Ritkán beszámoltak rendszerint átmeneti halláscsökkenésről és fülcsengésről is, amit a furoszemid halláskárosító hatásának tulajdonítottak. Ez a mellékhatás főként a túlságosan gyors intravénás alkalmazás után fordul elő - különösen a már fennálló veseelégtelenség mellett, vagy a vér kórosan alacsony fehérjeszintje mellett (pl. kóros fehérjeürítéssel járó vesebetegség).

Ritkán gyomor-bél tünetekről is beszámoltak (pl. émelygés, hányás, hasmenés).

Egyedi esetekben heveny hasnyálmirigy-gyulladást, epepangást a májban és májenzimek emelkedését is leírták.

Mi a teendő mellékhatás észlelésekor

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha a fenti mellékhatások valamelyikét észleli, közölje orvosával, hogy meghatározza az eset súlyosságát, és eldönthesse, hogy szükség van-e speciális teendőkre.

Ha egy mellékhatás hirtelen, vagy súlyos formában jelentkezik, haladéktalanul hívjon orvost, mert egyes mellékhatások (pl. bizonyos típusú vérszegénység anafilaxiás sokk) életveszélyesek lehetnek. Az orvos fogja eldönteni, hogy milyen intézkedések szükségesek és a kezelés folytatható-e.

Már a túlérzékenységi reakció első tüneteinek a jelentkezésére hagyja abba a Furosemid AL 500 mg tabletta szedését.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A FUROSEMID AL 500 MG TABLETTÁT TÁROLNI?

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Furosemid AL 500 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Furosemid AL 500 mg tabletta

- A készítmény hatóanyaga: 500 mg furoszemid tablettánként.

- Egyéb összetevő(k): mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, nátrium-karboximetil-amilopektin, magnézium-sztearát, hidroxi-propil-cellulóz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy sárgás, mindkét oldalukon domború felületű, kapszula alakú tabletták, mindkét oldalukon három párhuzamos törőbemetszéssel.

20, 50 vagy 100 db tabletta fehér, átlátszatlan buborékfóliában és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal