• Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Furon 250 mg koNcentrátum OLDATOS infúzióhoz ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz vízhajtó (diuretikus) készítmény.

    A nagy hatóanyag-mennyiséget tartalmazó Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény kizárólag erősen beszűkült veseműködés (glomeruláris filtrációs értékek < 20 ml/perc) esetén alkalmazható.

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása a következő esetekben javasolt:

    - fenyegető és már meglévő akut veseelégtelenségben (a folyadék-kiválasztás fenntartására és az infúziós táplálás megkönnyítésére, feltéve, hogy a vesének még van szűrőkapacitása)

    - folyadék-visszatartással és magas vérnyomással járó krónikus veseelégtelenség dialízis előtti állapotában

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: furosemide
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    - végstádiumú veseelégtelenségben: a maradék kiválasztás fenntartására

    - nefrózis szindróma (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) esetén azon betegeknél, akik a 120 mg/nap szájon át alkalmazott furoszemid dózisra nem reagálnak (ilyen esetekben elsődleges fontosságú az alapbetegség kezelése).

    2. TUDNIVALÓK A Furon 250 mg koNcentrátum OLDATOS Infúzióhoz ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt

    - sem normál, sem beszűkült veseműködés esetén, ha a glomeruláris filtráció értéke nagyobb, mint 20 ml/perc, mert ezekben az esetekben fennáll a súlyos folyadék- és só(elektrolit)-vesztés veszélye,

    - ha allergiás (túlérzékeny) a furoszemidre, szulfonamidokra vagy a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz egyéb összetevőjére,

    - veseelégtelenséggel együtt járó vizelési képtelenség (anúria) esetén,

    - májelégtelenségből adódó eszméletzavarban (májkóma és a májkómát megelőző állapot),

    - súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia),

    - súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia),

    - kórosan csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) esetén,

    - digitálisz túladagolás esetén,

    Kapcsolódó cikkek

    Nehéz légzés - Furon mellékhatás?
    mit tegyek?

    - vese-, vagy májkárosodást okozó anyagokkal való mérgezés esetén,

    - szoptatás alatt (lásd még "A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" c. pont).

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz nem adható be egyetlen adag injekcióként.

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - abnormálisan alacsony vérnyomásban (hipotónia) szenvedő betegek esetében

    - már meglévő vagy eddig lappangó cukorbetegség (manifeszt vagy látens diabétesz mellitusz) esetében; a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges

    - ha köszvényben szenved; a vérben levő húgysav rendszeres ellenőrzése szükséges

    - vizeletürítési nehézségekben (pl. prosztata megnagyobbodás, a vizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat, húgycsőszűkület)

    - a vér csökkent fehérjetartalma esetén (hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) óvatos adagolás szükséges

    - májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén

    - az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy a szívkoszorúerek (koronária megbetegedés) vérellátásának zavarában, mivel egy nagymértékű vérnyomásesés különösen veszélyes lehet ezekben az esetekben

    - hallászavar esetében

    - hasnyálmirigy-gyulladásban

    - az úgynevezett lupusz eritematózusznak nevezett autoimmun betegségben, mely gyakran jár bőrjelenségekkel

    - időskorban.

    Húgyhólyag ürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) szenvedő betegek esetén a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz csak a szabad vizeletürítés biztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiség olyan vizelet-visszatartást okozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.

    Gyermekek

    - Koraszülöttek esetében különösen gondos ellenőrzés szükséges a vesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának veszélye miatt; a megfigyelés eszközei: vesefunkció ellenőrzés, a vese ultrahangos vizsgálata

    - Légzési végveszély szindrómában szenvedő koraszülöttek esetében a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett vízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatja annak a veszélyét, hogy a születés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőér nem záródik a születést követően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).

    - Sárgaságban szenvedő gyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazásakor.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását a következő gyógyszerek, ill. készítménycsoportok egyidejű alkalmazása befolyásolhatja:

    - A glükokortikoidok ("kortizon"), karbenoxolon vagy hashajtók alkalmazása fokozott káliumvesztéshez vezethet.

    - A gyulladásgátló szerek (nem szteroid gyulladásgátlók, pl. indometacin és acetilszalicilsav) gyengíthetik a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását. Ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelés alatt a keringő vér mennyisége kórosan csökken (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem szteroid gyulladásgátlók egyidejű alkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.

    - Probenecid (köszvény kezelésére szolgáló szer), metotrexát (reuma kezelésére szolgáló és az immunrendszer elnyomásáért felelős gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyek a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül választódnak ki, csökkenhetik a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását.

    - Fenitoin (görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatásának csökkenéséről számoltak be.

    - Mivel a szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény felszívódását, és ezáltal gyengíti annak hatását, a két gyógyszer beadása között javasolt minimum 2 óra szünetet tartani.

    A következő gyógyszerek és készítménycsoportok hatását befolyásolhatja az egyidejű Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés:

    - Bizonyos szívgyógyszerekkel (glikozidok) történő egyidejű kezeléskor figyelni kell arra, hogy a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő terápia alatt kialakuló kálium- vagy magnéziumhiányos állapot következtében fokozódik a szívizom szívglikozidokkal szembeni érzékenysége. Az elektrolit-háztartás zavarának jelenlétében megnövekszik a szívritmuszavarok veszélye (súlyos kamrai aritmia), ha egyidejűleg bizonyos EKG változást eredményező szereket alkalmaznak (pl. terfenadin - allergia-ellenes készítmény -, egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (I. és III. osztályú antiaritmikumok)).

    - A nagy dózisban alkalmazott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásai erősödhetnek a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazása esetén.

    - A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus) antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixin) káros hatását.

    - Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazásakor fokozódhat. A fellépő hallászavarok nem visszafordíthatók, ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.

    - Ciszplatin (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodás lehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását (nefrotoxicitás) a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti, a készítményt különös elővigyázatossággal kell alkalmazni.

    - A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény és lítium (bizonyos típusú depressziók kezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- és idegkárosító (kardio- és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a két gyógyszer egyidejű alkalmazásakor a vér lítium szintjét gondosan ellenőrizni.

    - A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. ACE-gátlókkal való kombináció esetén, amennyiben az ACE-gátlókat először alkalmazták vagy először adták nagy dózisban, akár a sokkig fokozódó masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyes esetekben akut veseelégtelenséget) figyeltek meg. Ezért, ha van rá lehetőség, az ACE-gátlóval való kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adagnövelése előtt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelést átmenetileg fel kell függeszteni vagy a furoszemid adagot legalább 3 napon keresztül csökkenteni kell.

    - A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz való koncentrátum csökkentheti a probenecid, a metrotrexát és más, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül történő kiválasztáson áteső gyógyszerek vesén keresztüli kiürülését. Nagy dózisú kezelés a vérben megemelkedett hatóanyagszintet és a mellékhatások kockázatának fokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.

    - A teofillin (asztma elleni készítmény) vagy kuráre-típusú készítmények, pl. izomlazítók hatását a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti.

    A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti más gyógyszerek hatását

    - A vércukorcsökkentő (antidiabetikumok) vagy vérnyomásnövelő szerek (presszor aminok, pl. adrenalin, noradrenalin) hatását a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazása gyengítheti.

    Egyéb kölcsönhatások

    Igen ritka esetekben, ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény intravénás beadását követően 24 órán belül klorálhidrátot is bevesz a beteg, a következő tünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság, émelygés, továbbá vérnyomás-emelkedés és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény és a klorálhidrát egyidejű alkalmazását kerülni kell.

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Az édesgyökér és a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejűleg alkalmazva fokozott káliumveszteséget okozhat.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhesség

    Terhesség alatt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény kizárólag szigorúan indokolt esetben alkalmazható, mivel a furoszemid hatóanyag átjut a méhlepényen.

    Szoptatás

    A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés nem javasolt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni (lásd "Ne alkalmazza a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt" c. pont).

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttes fogyasztásakor.

    Egyéb információk

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő hosszabb ideig tartó kezelés alatt bizonyos véreredmények, különösen a kálium, nátrium, kalcium, bikarbonát, kreatinin, vizelet és húgysav, valamint a vércukor rendszeres ellenőrzése szükséges.

    Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll az elektrolit-háztartási zavar kialakulásának veszélye vagy nagy mennyiségű folyadékveszteség következett be (pl. hányás, hasmenés vagy fokozott verejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent keringő vérmennyiséget (hipovolémia) vagy a kiszáradást (dehidráció), csakúgy, mint a súlyos elektrolit-zavarokat, illetve a sav-bázis-háztartás zavarait rendezni kell. Ez a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés átmeneti leállítását igényelheti.

    A fokozott vizelet-kiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizelet-kiválasztás mértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1testtömeg-kilogramm/nap értéket.

    Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

    Az infúziós oldatot nem szabad más gyógyszerekkel együtt beadni.

    Ügyelni kell arra, hogy az elkészített injekciós/infúziós oldat pH-értéke a gyengén alkalikus vagy semleges tartományban legyen (a pH érték ne csökkenjen 7 alá). A hatóanyag esetleges kicsapódása miatt savas oldatokat nem szabad alkalmazni.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ KÉSZÍTMÉNYT?

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Az adagolást mindig egyénenként - a beteg válaszreakciójától függően - kell megállapítani. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.

    Adagolás felnőtteknél:

    Akut veseelégtelenség

    Sokkos betegek esetében a kezelés megkezdése előtt a megfelelő beavatkozással helyre kell állítani a csökkent vértérfogatot (hipovolémiát) és az alacsony vérnyomást (hipotóniát). Továbbá a szérum elektrolitok és a sav-bázis-egyensúly súlyos zavarait is rendezni kell. Amennyiben a kezdő adagként alkalmazott 40 mg furoszemid lassú intravénás injekcióban beadva nem eredményez fokozott folyadék-kiválasztást, megkezdhető a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő terápia. A nap folyamán 50-100 mg furoszemid adható óránként perfúzor segítségével. A napi adag a kielégítő vizelet-kiválasztás elérésére szolgál, azonban a maximális adag nem haladhatja meg a napi 1500 mg furoszemid adagot.

    Folyadék-visszatartással és magas vérnyomással járó krónikus veseelégtelenség dialízis előtti állapota, nefrózis szindróma

    Mivel a nátrium kiürülési válaszreakció számos változótól függ, pl. a veseelégtelenség súlyosságától, a nátrium egyensúlytól, stb., és mivel ezeket az egyedi esetekben nem lehet pontosan kiszámítani, ezért a megfelelő adag leginkább fokozatos dózisemeléssel kell állapítható meg. A hatás gyors kialakulása miatt a dózis félórás/órás időközönként növelhető. A javasolt kezdő adag 0,1 mg/perc, infúzióban beadva. Mivel a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében a folyadék-kiürülés lassan következhet be, ezért az adagot úgy kell megállapítani, hogy egyensúlyi állapotban a beteg naponta kb. 1 testtömeg-kilogrammot veszítsen testsúlyából (140 mmol Na+).

    Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

    Alkalmazás gyermekeknél

    Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény csecsemőknek és 15 éven aluli gyermekeknek infúzióban csak kivételes esetekben és életveszélyes állapotok kezelésére adható.

    Az átlagos napi adag 0,5 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm. Kivételes esetekben legfeljebb 1 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm adható be intravénás injekcióval.

    Az alkalmazás módja és időtartama

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt általában perfúzorral adják be. Az infúzió-beadás sebessége nem haladhatja meg a 0,4 ml Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény/perc (megfelel 4 mg furoszemidnek/perc) sebességet.

    Előrehaladott veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében (szérum kreatinin > 5 mg/dl) az infúzió-beadás sebessége nem haladhatja meg a 0,25 ml Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény/perc (megfelel 2,5 mg furoszemidnek/perc) sebességet.

    Szükség esetén az infúziós oldat izotóniás nátrium-klorid oldattal hígítható.

    Az infúziós oldatot nem szabad egyéb gyógyszerekkel együtt, egy infúzióban beadni.

    Ügyelni kell arra, hogy az elkészített infúziós oldat pH-értéke a gyengén alkalikus vagy semleges tartományban (a pH érték ne csökkenjen 7 alá) legyen. A hatóanyag esetleges kicsapódása miatt savas oldatokat nem szabad alkalmazni.

    A felhasználásra kész keverék izotóniás nátrium-klorid oldattal elegyítve szobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg kémiai és fizikai stabilitását.

    Mikrobiológiai szempontból a felhasználásra kész keveréket azonnal fel kell használni, hacsak a hígítási eljárás nem zárja ki egyértelműen a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.

    Amennyiben a felhasználásra kész keverék nem kerül rögtön alkalmazásra, a készítmény tárolásának időtartamáért és körülményeiért a felhasználó személy felelős.

    Az optimális hatás biztosítása és az ellenszabályozás felfüggesztése érdekében, az egyszeri injekció (bolus injekció) ismételt beadásával szemben, a folyamatos furoszemid infúziót kell előnyben részesíteni.

    A furoszemid intravénás beadása csak akkor javasolt, ha a szájon át történő alkalmazás nem lehetséges, illetve hatástalan (pl. a bélből történő felszívódás gyenge) vagy ha gyors hatás-kialakulás szükséges.

    Amint a beteg állapota engedi, a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény infúzióban történő alkalmazásáról át kell térni a szájon át történő adagolásra.

    Az alkalmazás időtartamáról a kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyosságától függ.

    Ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassa kezelőorvosát.

    Ha az előírtnál több Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt alkalmazott

    Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt alkalmazott, azonnal forduljon orvoshoz. A túladagolás súlyosságának megfelelően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.

    Az akut vagy krónikus túladagolás tünetei a só- és folyadékveszteség mértékétől függenek.

    A túladagolás alacsony vérnyomáshoz (hipotenzió) és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémákhoz (ortosztatikus szabályozási zavarok), az elektrolit-egyensúly zavarához (csökkent kálium-, nátrium- és klorid szintek) vagy a vér pH-értékének megnövekedéséhez (alkalózis) vezethet.

    A súlyos folyadékvesztés kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet, és a lecsökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) következtében a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.

    A hirtelen víz- és elektrolit-veszteség zavartságot (deliriumos állapot) okozhat.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így az Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A mellékhatások osztályozása a következő gyakoriságértékek alapján történik:

    Nagyon gyakori 10-ből több, mint egy személynél fordul elő

    Gyakori 100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

    Nem gyakori 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb személynél fordul elő

    Ritka 1000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

    Nagyon ritka 10 000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

    Nem gyakori:

    - a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),

    - viszketés, bőr-és nyálkahártya reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz),

    - fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).

    Ritka:

    - bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia),

    - a leukociták számának csökkenése (leukopénia),

    - a végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia),

    - emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés),

    - vesegyulladás (intersticiális nefritisz),

    - érgyulladás (vaszkulitisz),

    - lázas állapotok,

    - súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk). A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).

    - a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény halláskárosító hatása (ototoxicitás) következtében ritkán - többnyire gyógyítható (reverzíbilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinitusz) fordulnak elő. Ez a hatás elsősorban a túl gyorsan a vénába beadott injekció esetén fordul elő, különösen egyidejűleg fennálló veseelégtelenség esetén vagy a vér fehérjeszintjének csökkenésekor (hipoproteinémia, pl. nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében).

    Nagyon ritka:

    - a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia),

    - a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia),

    - bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis),

    - akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),

    - epe-pangás (intrahepatikus kolesztázis),

    - bizonyos májértékek (transzaminázok) megnövekedése.

    Nem ismert:

    - a fokozott vizelet kiválasztás, főleg idős betegeknél és gyermekeknél, keringési panaszokhoz vezethet, amely elsősorban fejfájás, szédülés, látászavarok, szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.

    - nagyon nagyfokú vizelet kiválasztás esetén kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés összeomlás, valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció) következhet be. A vér besűrűsödésének eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) való hajlam.

    A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelés alatt és következtében megfigyelhető:

    - a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.

    vizeletürítési zavar (pl. prosztata megnagyobbodás, a vizeletlefolyás akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat (hidronefrózis), húgycsőszűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizelet visszatartás) vezethet.

    - a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.

    - a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit háztartás zavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére van szükség.

    - vesén keresztül történő fokozott nátriumvesztés következtében - elsősorban korlátozott nátrium-klorid bevitel esetén - jellemző tünetekkel társuló nátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki, melynek tünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.

    - Különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél (pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében), a vesén keresztül zajló fokozott káliumvesztés miatt káliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet. A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizelet kiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.

    - vesén keresztüli fokozott kalciumvesztés kalciumhiányos állapothoz vezethet. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia) váltja ki.

    - a vesén keresztül történő fokozott magnéziumvesztés magnéziumhiányos állapotot okoz, amely ritkán tetániát vagy szívritmuszavarokat eredményez.

    - elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikus alkalózis (a vér pH-értékének megnövekedése) alakulhat ki, ill. a már fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.

    - gyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamos betegeknél köszvényes rohamot okozhat.

    - emelkedhet a vérzsír (koleszterin és triglicerid) szint.

    - koraszülötteknél vesekő és/vagy a veseszövetekben mészlerakódás alakulhat ki.

    - légzési végveszélyben szenvedő koraszülötteknél az első élethetekben megnövelheti annak kockázatát, hogy egy, a születés előtt a tüdőkeringést megkerülő artéria nem záródik (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).

    Ha a fenti mellékhatások valamelyikét észleli, amint lehetséges, értesítse orvosát, aki megállapítja a mellékhatás súlyosságát és adott esetben dönt a további intézkedésekről.

    Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyesek lehetnek. Az orvos dönt a megfelelő intézkedésekről és a terápia folytatásáról.

    A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt ismételten alkalmazni.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A FURON 250 MG KONCENTRÁUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ KÉSZÍTMÉNYT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

    A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A dobozon/ampullán feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A felbontás vagy elkészítés utáni eltarthatóság

    Kémiai és fizikai stabilitását az izotóniás nátrium-klorid oldattal hígított, felhasználásra kész keverék szobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény

    A készítmény hatóanyaga a furoszemid.

    250 mg furoszemid ampullánként.

    Egyéb összetevők: mannit, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

    Milyen a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A készítmény külleme:

    Tiszta, színtelen ill. gyengén sárga színű steril vizes oldat.

    Csomagolás:

    25 ml töltettérfogatú oldat, fehér színű törőponttal ellátott barna színű ampullába töltve.

    5 db ampulla műanyag tálcában és dobozban.


    Címkék: FURON, ,

    További gyógyszerek furosemide hatóanyaggal