FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta hatóanyaga a finaszterid, amely az úgynevezett 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a férfi dülmirigy (prosztata) nagyságának csökkentésével fejtik ki hatásukat.

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának (ún. benignus (nem rákos jellegű) prosztata-hiperplázia, rövidítve BPH) kezelésére és visszafejlődésére használják. A gyógyszer a megnagyobbodott prosztata visszafejlődését váltja ki, javítja a vizelet áramlását, és enyhíti a BPH okozta tüneteket, valamint csökkenti a heveny vizeletrekedés kockázatát és a műtét szükségességét.

FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Gyógyszergyár, Debrecen
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a finaszteridre vagy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontban a " Mit tartalmaz a Finasterid-Teva 5 mg filmtabletta" című részt).

- ha terhes vagy fennáll a teherbe esés lehetősége. A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta használatának nőknél nincs javallata. Terhes nőknek vagy olyan nőknek, akik teherbe eshetnek, fokozott körültekintéssel kell eljárniuk, ha érintkezésbe kerülhetnek a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettával (további információt lásd a "Terhesség és szoptatás" fejezetben).

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.

HA BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN A KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN KÉRDEZZE MEG ORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha az Ön húgyhólyagjában nagy mennyiségű visszamaradt vizelet van, és/vagy ha vizeletáramlása nagymértékben csökkent. Ilyen esetben az Ön gondos kivizsgálása szükséges, húgyúti szűkület tekintetében.

- ha az Ön májműködése csökkent. Ilyen betegeknél megemelkedhet a finaszterid plazmaszintje.

- ha az Ön szexuális partnere terhes vagy esetleg teherbe eshet, nem szabad érintkeznie az Ön spermájával, amely tartalmazhat igen kis mennyiségű gyógyszert.

Közölje kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike jelenleg érvényes Önre vagy korábban érvényes volt.

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha emlőszövetében bármilyen változást észlel, mint pl. csomókat, fájdalmat, emlőszövet-megnagyobbodást vagy váladékozást az emlőbimbóból, mivel ezek a tünetek súlyos állapot, mint pl. emlőrák jelei lehetnek.

A finaszterid-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során klinikai vizsgálatot (beleértve az ujjal történő tapintásos vizsgálatot végbélen át) kell végezni, és a szérumban meg kell határozni az ún. prosztata-specifikus antigén szintjét (PSA).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Eddig nem azonosítottak jelentős gyógyszerkölcsönhatásokat.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta csak férfiak kezelésére szolgál.

Terhes nőknek, vagy olyan nőknek, akik teherbe eshetnek, nem szabad eltört vagy összezúzott Finasterid-TEVA 5 mg filmablettával érintkezniük.

Ha a finaszterid egy fiúmagzattal terhes nő bőrén át felszívódik, vagy egy fiúmagzattal terhes nő beveszi szájon át a tablettát, akkor a gyermek rendellenesen fejlődött nemi szervekkel születhet. A tablettákon filmbevonat van, ami meggátolja a finaszteriddel való érintkezést, feltéve, hogy a tabletták nincsenek eltörve vagy összezúzva.

Amikor a beteg szexuális partnere terhes vagy teherbe eshet, a betegnek vagy meg kell akadályoznia partnere érintkezését az ondófolyadékkal (pl. gumióvszer használatával), vagy abba kell hagynia a finaszterid-kezelést.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincsenek arra utaló adatok, hogy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolná.

Fontos információk a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta egyes összetevőiről

A készítmény 108 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTÁT?

A Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta (ez 5 mg finaszteridnek felel meg).

A filmtabletta bevehető éhgyomorra vagy étkezéssel együtt is. A filmtablettát egészben kell lenyelni, és nem szabad eltörni vagy összezúzni.

Bár a kezelés elején rövid időn belül javulás mutatkozhat, a kezelést legalább 6 hónapon keresztül folytatni kell, a terápia eredményességének megítéléséhez.

Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy mennyi ideig folytassa a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését. Ne szakítsa meg idő előtt a kezelést, mert különben a tünetei kiújulhatnak.

Károsodott májműködésű betegek

Nincsenek tapasztalatok a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta károsodott májműködésű betegeknél való alkalmazására. (lásd még "A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt is).

Károsodott veseműködésű betegek

Nincs szükség adagmódosításra. Eddig nem vizsgálták a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta alkalmazását művesekezelésben (ún. hemodialízisben) részesülő betegeknél.

Idős betegek

Nincs szükség adagmódosításra.

Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy érzi, hogy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát vett be

Ha Ön az előírtnál több Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát vett be, vagy egy gyermek vett be véletlenül a gyógyszerből, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettából, pótolhatja, amint eszébe jut, kivéve, ha már közel van a következő adag bevételének ideje, akkor az előírás szerint folytassa tovább a gyógyszer szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését

Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy mennyi ideig folytassa a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését. Ne szakítsa meg idő előtt a kezelést, mert tünetei kiújulhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások értékelésére az alábbi gyakorisági leírásokat használják:

- nagyon gyakori (10 közül több mint 1 beteget érint),

- gyakori (100 -ból 1-10-et beteget érint),

- nem gyakori (1000-ből 1-10-et beteget érint),

- ritka (10 000-ből 1-10-et beteget érint)

- nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1beteget érint)

- nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg).

A leggyakoribb mellékhatások az impotencia és a csökkent nemi vágy. Ezek a hatások normális esetben a kezelés elején lépnek fel, de ha a kezelést tovább folytatják, általában a betegek többségénél nem tartanak sokáig.

Immunrendszeri betegségek és tüneteik

Nem ismert: Túlérzékenységi reakciók, pl. az arc és az ajkak duzzanata.

Pszichiátriai kórképek

Gyakori: Csökkent nemi vágy

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Nem ismert: Szapora vagy szabálytalan szívverés

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Nem ismert: A májműködést tükröző laborértékek emelkedhetnek

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Nem gyakori: bőrkiütés

Nem ismert: viszketés, csalánkiütés

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

Gyakori: Impotencia

Nem gyakori: Ejakulációs zavar, az emlő nyomásérzékenysége vagy megnagyobbodása férfiaknál

Nem ismert: Herefájdalom

Laboratóriumi vizsgálatok:

Gyakori: Az ondó térfogatának csökkenése

A finaszterid befolyásolhatja a PSA szint laboratóriumi vizsgálati eredményét.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTÁT tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta

- A készítmény hatóanyaga 5 mg finaszterid filmtablettánként.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon K30, magnézium-sztearát, nátrium-lauril-szulfát, Opadry Blue színezék (hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 6000, makrogol 400, indigókármin alumínium lakk (E132)).

Milyen a Finasterid TEVA készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kék, hosszúkás filmtabletta, az egyik oldalán mélynyomású "FNT5" jelöléssel, a másik oldala sima.

14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 db (kórházi csomag), 56, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 120 db filmtabletta PVC/PVdC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal