FENTANYL SANDOZ MAT transzdermális mátrix tapasz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz az opioidoknak nevezett erős fájdalomcsillapítók csoportjába tartozik.

A fájdalomcsillapító fentanil lassan szabadul fel a tapaszból, és a bőrön keresztül jut a szervezetbe.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz az olyan súlyos, hosszantartó fájdalmat csillapítja, ami csak erős fájdalomcsillapítókkal (opioidok) szüntethető meg.

FENTANYL SANDOZ MAT transzdermális mátrix tapasz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Sandoz Hungária
Vényköteles?
V (KP)
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (10x)
  • (5x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt,

  • ha allergiás (túlérzékeny) a fentanilra, a (hidrogénezett) kolofónium gyantára, szójára, földimogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha csak rövid ideig tartó fájdalma van (például műtéti beavatkozás után);
  • ha súlyos légzéskárosodás (légzéslassulás) áll fenn Önnél.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazásának elkezdése előtt tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved:

  • asztma, légzési nehézségek vagy bármilyen tüdőbetegség,
  • lassú, szabálytalan szívverés,
  • alacsony vérnyomás,
  • csökkent májműködés,
  • csökkent veseműködés,
  • ha korábban már volt vagy jelenleg fennáll Önnél fejsérülés vagy agybetegség (például daganat),
  • ha korábban volt már, vagy jelenleg fennáll Önnél gyógyszer- vagy kábítószer-függőség
  • ha egy fáradtságot és izomgyengeséget okozó betegségben (miaszténia grávisz) szenved.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a kezelés alatt belázasodik, mivel a magas testhőmérséklet hatására túl sok gyógyszer juthat át a bőrön. Ugyanezen okból kerülni kell, hogy a bőrön lévő tapaszt közvetlen hőnek, mint például melegítőpárna, melegített vízágy, infravörös lámpa, elektromos takarónak, melegvizes palackoknak, szoláriumnak vagy forró fürdőnek tegye ki. Tartózkodhat napon, de a forró nyári napokon a tapaszt valamilyen ruhadarabbal kell védeni. A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszból hő hatására fokozódik a hőmérséklettől-függő fentanil felszabadulás, ami túladagoláshoz vezethet.

Szaunázás előtt távolítsa el a tapaszt. A szaunázás kizárólag a transzdermális tapasz cseréjekor (72 órás időközönként) lehetséges. Az új tapaszt hideg, száraz bőrre kell felhelyezni.

Ha a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt hosszabb időn át alkalmazza, a fájdalomcsillapító hatás csökkenése (tolerancia), fizikai vagy pszichés függőség alakulhat ki. Ez azonban a daganatos megbetegedés következtében kialakuló fájdalom kezelése alatt ritkán fordul elő.

A fentanil tapasszal való visszaélés vagy szándékosan helytelen alkalmazás túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet.

2 éves kor alatti gyermekeknél a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása nem javasolt.

A véletlen lenyelés elkerülése céljából óvatosan kell eljárni - gyermekek esetében - a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz felragasztási helyének kiválasztásakor, és rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem jött-e le a tapasz.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása előtt és után gyermekektől gondosan elzárva tartandó.

Az idősebb betegeket a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása során ellenőrizni kell, mert az idős betegek a fiatalabb betegekhez képest érzékenyebben reagálhatnak a gyógyszerre.

A transzdermális mátrix tapaszt nem szabad szétvágni. Ha a tapasz bármilyen módon megsérül (feldarabolják, szétvágják stb.) tovább nem használható.

Egyéb gyógyszerek és a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz hatását, vagy ezeket befolyásolhatja a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz. Ezen gyógyszerek közé tartoznak:

  • fájdalomcsillapítók (például opioidok, mint a pentazocin, nalbufin, buprenorfin, morfin és kodein), szorongás kezelésére adott gyógyszerek és nyugtatók, altatók, általános érzéstelenítő szerek, fenotiazinok (pszichózis ellenire szerek), nyugtató hatású antihisztaminok (egyes, allergiák és utazási betegség kezelésére adott gyógyszerek, melyek álmosságot okoznak) és izomlazítók;
  • barbiturát-származékok (epilepszia elleni gyógyszer);
  • ritonavir (HIV elleni szer);
  • ketokonazol és itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére használják);
  • néhány makrolid antibiotikum (például az eritromicin és a klaritromicin);
  • MAO-gátlók (például a depresszió elleni moklobemid vagy a Parkinson-kór elleni szelegilin).

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazása idején nem szabad alkoholt fogyasztania. Az alkohol növelheti a légzési problémák kockázatát.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény terhesség alatti biztonságos alkalmazása nem megállapított. Ne alkalmazza a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt vajúdás és szülés közben (beleértve a császármetszést is), mert a fentanil átjut a méhlepényen és a magzatnál vagy az újszülöttnél légzési nehézségeket okozhat. Ha a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasszal végzett kezelés során terhes lesz, forduljon orvosához, mert a gyógyszer átjut már a korai terhességben is a méhlepényen.

Ne használja a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt, ha terhes vagy szoptat, kivéve, ha a kezelőorvos nem tekinti a kezelést elengedhetetlennek - kérjen kezelőorvosától tanácsot. A fentanil kiválasztódik az anyatejbe és nyugtató hatást és a légzés gátlását okozhatja a szoptatott csecsemőnél. Ezért a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz eltávolítását követő 72 órán belül a szoptatást abba kell hagyni. A kezelés során alkalmazott hosszútávú kezelés megvonási tüneteket okozhat az újszülött gyermeknél.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem szabad gépjárművet vezessen vagy gépeket kezeljen anélkül, hogy előtte ne kérne orvosától tanácsot.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasszal végzett kezelés során bizonyos nemkívánatos hatások (például álmosság, levertség vagy rosszullét) fordulhatnak elő. Ezekre különösen a kezelés kezdetén, az adagolás bármiféle változtatásakor, valamint alkohollal vagy nyugtatókkal kapcsolatban kell számítani. Ezt nem szabad elfelejteni, amikor olyan tevékenységeket végez, melyek teljes odafigyelést igényelnek, például autót vezet. Hatásaik vagy mellékhatásaik miatt a gyógyszerszedés az egyik olyan tényező, ami csökkentheti a gépjárművezetéshez vagy más, fokozott koncentrációt igénylő feladatok elvégzéséhez szükséges képességeit.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz szójaolajat és kolofónium gyantát tartalmaz

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz kolofónium gyantát tartalmaz. A kolofónium gyanta helyi bőr reakciókat okozhat (pl.: kontakt dermatitisz).

3. Hogyan kell alkalmazni a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Kezelőorvosa fogja meghatározni az adagot, aki azt egyedileg fogja az Ön számára beállítani. Mindig kövesse orvosa utasításait.

A szokásos adag általában három naponta (72 óránként) egy tapasz. Az Ön reakciójától függően lehet, hogy a tapasz hatáserősségét vagy a tapaszok számát módosítani kell. A hatás az első tapasz felhelyezése után 24 órán belül alakul ki, majd a hatások a tapasz eltávolítását követően fokozatosan csökkennek. Az orvossal való egyeztetés nélkül ne hagyja abba a kezelést!

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt kizárólag annak a személynek a bőrére szabad felhelyezni, aki számára orvosilag rendelték. Egyedi esetekben a tapasz szoros testkontaktust követően másik személyre átkerülhet. Ilyen esetekben a tapaszt azonnal el kell távolítani.

Hogyan kell alkalmazni a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt

1. Keressen egy sima területet a felső testén (törzsén) vagy a karjának a felső részén ott, ahol a bőr szőrtelen, nincsenek rajta vágások, foltok vagy egyéb bőrhibák. Nem lehet olyan testrész, amit sugárkezeléssel kapcsolatosan korábban besugároztak. Annak megelőzésére, hogy a kisebb gyermekek levegyék és lenyeljék a tapaszt, óvatosságra van szükség az alkalmazási terület kiválasztásakor. Ezért gondosan ellenőrizni kell a tapasz megfelelő tapadását és, ha szükséges, a tapaszt rögzíteni kell a helyén. Kisebb gyermekeknél a tapaszt a hát felső részére kell helyezni, hogy a gyermek ne tudja eltávolítani a bőrre helyezett tapaszt. A tapaszt sohasem a gyermeknek, hanem a kórházi személyzet tagjának, az orvosnak, vagy egy felnőttnek kell felhelyeznie, eltávolítania és kidobnia.

2. Ha a bőr szőrös, vágja le a szőrt ollóval (de ajánlott szőrmentes testrészt használni). Ne borotválja, mert a borotválás irritálja a bőrt. Ha a bőrt meg kell mosni, mossa le vízzel. Ne használjon szappant, olajat, testápolókat, alkoholt vagy egyéb olyan tisztítószereket, amelyek irritálhatják a bőrt. A tapasz felhelyezése előtt a bőrnek tökéletesen száraznak kell lennie.

3. A csomagolás felnyitása után azonnal ragassza fel a tapaszt. A védőfilm eltávolítása után helyezze a tapaszt a bőrre, és tenyérrel körülbelül 30 másodpercig erősen nyomja rá, hogy a tapasz biztosan jól tapadjon. Különösen figyeljen oda arra, hogy a tapasz jól tapadjon a széleken.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt három napig (72 óra) kell viselni.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasznak vízálló védőrétege van, ezért még zuhanyzáskor is a helyén hagyhatja.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt nem szabad szétszedni.

Hogyan kell cserélni a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt?

Három nap (72 óra) után eltávolíthatja a tapaszt. A tapasz általában nem válik le magától. Ha az

eltávolítás után a tapasz nyomai a bőrön maradnak, bőséges mennyiségű vízzel és szappannal

letisztíthatja. Ne használjon alkoholt vagy bármilyen egyéb oldószert.

A tapaszt a ragadós felszínével befelé hajtsa ketté. Tegye vissza a használt tapaszt az eredeti

csomagolásába és dobja ki, vagy vigye vissza gyógyszerészéhez.

Helyezzen fel egy új tapaszt az előzőekben leírtak szerint, de a bőr egy másik részére. Legalább 7

napnak kell eltelnie addig, amíg ugyanazt a bőrfelületet ismét használhatja.

Ha az előírtnál több Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt alkalmazott

Ha az előírtnál több tapaszt helyezett fel, távolítsa el a tapaszokat és forduljon orvosához vagy a kórházhoz, hogy kikérje, mi a véleményük az Önt fenyegető kockázatról.

A túladagolás leggyakoribb jele a légzés képességének csökkenése. Tünete, hogy az illető rendellenesen lassan vagy gyengén vesz levegőt. Ha ez előfordulna, távolítsa el a tapaszokat és haladéktalanul forduljon orvoshoz. Amíg az orvos megérkezik, tartsa ébren az illetőt azáltal, hogy folyamatosan beszél hozzá vagy rázogatja.

A túladagolás egyéb jele és tünete az álmosság, az alacsony testhőmérséklet, a lassú szívverés, a csökkent izomtónus, túlzott mértékű nyugtató hatás, az izomkoordináció elvesztése, a pupillák összeszűkülése és a görcsrohamok.

Ha elfelejtette alkalmazni a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt

Ha orvosa másképp nem rendeli, minden harmadik napon (minden 72. órában) ugyanabban az időben kell cserélnie a tapaszt. Ha elfelejtette lecserélni a tapaszt, amint eszébe jut, cserélje. Ha nagyon régen cserélte a tapaszt, forduljon kezelőorvosához, mert szüksége lehet külön fájdalomcsillapítóra. Semmilyen körülmények között se használjon kétszeres adagot.

Ha idő előtt abbahagyja a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz alkalmazását

Ha szeretné megszakítani vagy abbahagyni a kezelést, mindig beszéljen orvosával a megszakítás okairól és a kezelés folytatásáról.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz hosszan tartó alkalmazása fizikai függőséget okozhat. Ha abbahagyja a tapasz használatát, rosszul érezheti magát.

Mivel az elvonási tünetek kockázata a kezelés hirtelen abbahagyásakor nagyobb, önállóan soha nem szabad abbahagyni a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasszal végzett kezelést, hanem először mindig beszéljen kezelőorvosával!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:

nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint

gyakori 100-ből 1-10 beteget érint

nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint

ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint

nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint

nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasszal kezelt gyermekeknél és serdülőknél a mellékhatások jellege a felnőtteknél megfigyelthez hasonló volt. Előírásszerű alkalmazás esetén gyermekkorú betegeknél a súlyos betegséget kísérő fájdalom enyhítése érdekében alkalmazott opioidok esetében várható kockázaton túl nem írtak le további veszélyt. A gyermekekkel kapcsolatosan végzett klinikai vizsgálatok során nagyon gyakran jelentett mellékhatás volt a láz, a hányás és az émelygés.

Ha az alábbi súlyos, nagyon ritka mellékhatások bármelyike előfordul, abba kell hagynia a kezelést és azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keressen fel egy kórházat:

  • súlyos légzésgyengülés (súlyos légszomj, hörgés);
  • az emésztőcsatorna teljes elzáródása (görcsös fájdalom, hányás, szélszorulás).

További mellékhatások

Nagyon gyakori:

  • aluszékonyság, szédülés, fejfájás;
  • hányinger, hányás, székrekedés.

Gyakori:

  • túlérzékenység (súlyos, azonnali típusú allergiás reakció, például arcduzzanat, alacsony vérnyomás,
  • légszomj, melyek a kezelés leállítása után megszűnnek);
  • kóros étvágytalanság;
  • álmatlanság, depresszió, szorongás, zavartság, hallucináció;
  • remegés, szokatlan vagy akár kellemetlen érzés is a bőrön (paresztézia);
  • forgó jellegű szédülés (vertigo);
  • szívdobogás érzése, szapora szívverés;
  • magas vérnyomás (hipertónia);
  • nehézlégzés;
  • hasmenés, szájszárazság, hasi fájdalom, felhasi fájdalom, emésztési zavar;
  • túlzott verítékezés, viszketés, bőrkiütés, bőrvörösség;
  • izomgörcsök;
  • vizeletürítés nehézsége;
  • fáradtság, perifériás ödéma (folyadék-visszatartás, általában a lábakban), erőtlenség, rossz közérzet, hidegérzet.

Nem gyakori:

  • izgatottság, tájékozódási zavar, fokozott jó közérzet;
  • érzéscsökkenés, epilepsziás görcsök, emlékezetkiesés (memóriazavar);
  • lassú szívverés, cianózis (a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése);
  • alacsony vérnyomás (hipotónia);
  • légzés lelassulása és felületessé válása, légzési distressz szindróma;
  • bélelzáródás;
  • ekcéma, allergiás bőrgyulladás, bőr rendellenesség, bőrgyulladás, kontakt dermatitisz (bőrgyulladás érintkező bőrfelületen);
  • izomrángás;
  • merevedési zavar, szexuális diszfunkció;
  • reakció az alkalmazás helyén, influenza-szerű megbetegedés, testhőmérséklet változás érzése, túlérzékenység az alkalmazás helyén, gyógyszermegvonásos szindróma.

Ritka:

  • pupillaszűkület;
  • légzéskimaradás;
  • légzéslassulás;
  • részleges bélelzáródás;
  • bőrgyulladás az alkalmazás helyén, ekcéma az alkalmazás helyén.

Nem ismert:

  • anafilaxiás sokk, anafilaxiás reakció, anafilaktoid reakció (túlérzékenységi reakciók);
  • lassult légzés.

A Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz hosszabb ideje tartó használatakor a fájdalomcsillapító hatás csökkenése (tolerancia), fizikai és pszichés függőség kialakulhat.

Opioid megvonási tünetek (például émelygés, hányás, hasmenés, szorongás és reszketés) fordulhatnak elő a betegeknél korábban rendelt opioid fájdalomcsillapítókról Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszra való áttérés után vagy akkor, ha hirtelen abbahagyja a tapasz használatát.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapaszt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó, még használat után is. A használat után is jelentős mennyiségű hatóanyag marad a transzdermális tapaszokban.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

A transzdermális tapaszban még használat után is jelentős mennyiségű fentanil marad. A használt tapaszokat ragasztós felükkel befelé össze kell hajtani és biztonságossági, valamint környezeti szempontból biztonságos módon kell megsemmisíteni, vagy - amennyiben lehetséges, vissza kell vinni a gyógyszertárba. Valamennyi fel nem használt gyógyszerkészítményt biztonságos módon kell megsemmisíteni, vagy vissza kell vinni a gyógyszertárba.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz?

- A készítmény hatóanyaga a fentanil.

Fentanyl Sandoz MAT 12,5 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

2,89 mg fentanilt tartalmaz tapaszonként. A tapaszból óránként 12,5 mikrogramm fentanil szabadul fel.

Fentanyl Sandoz MAT 25 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

5,78 mg fentanilt tartalmaz tapaszonként. A tapaszból óránként 25 mikrogramm fentanil szabadul fel.

Fentanyl Sandoz MAT 50 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

11,56 mg fentanilt tartalmaz tapaszonként. A tapaszból óránként 50 mikrogramm fentanil szabadul fel.

Fentanyl Sandoz MAT 75 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

17,34 mg fentanilt tartalmaz tapaszonként. A tapaszból óránként 75 mikrogramm fentanil szabadul fel.

Fentanyl Sandoz MAT 100 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

23,12 mg fentanilt tartalmaz tapaszonként. A tapaszból óránként 100 mikrogramm fentanil szabadul fel.

Egyéb összetevők:

Finomított szójababolaj, kolofónium gyanta, akril-vinilacetát kopolimer.

Hátlap: polietilén-tereftalát (szilikonmentes).

Védőlap: polietilén-tereftalát (szilikonozott).

Milyen a Fentanyl Sandoz MAT transzdermális mátrix tapasz külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Fentanyl Sandoz MAT 12,5 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 5,25 cm2 felületű, áttetsző transzdermalis tapasz, amely egy szilikonmentes PET hátlapból, a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amit egy szilikonozott PET védőlap borít. A védőlap eltávolítását bemetszés segíti.

Fentanyl Sandoz MAT 25 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 10,5 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely egy szilikonmentes PET hátlapból, a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy eltávolítható szilikonozott PET védőlap borít. A védőlap eltávolítását bemetszés segíti.

Fentanyl Sandoz MAT 50 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 21 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely egy szilikonmentes PET hátlapból, a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy eltávolítható szilikonozott PET védőlap borít. A védőlap eltávolítását bemetszés segíti.

Fentanyl Sandoz MAT 75 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 31,5 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely egy szilikonmentes PET hátlapból, a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy eltávolítható szilikonozott PET védőlap borít. A védőlap eltávolítását bemetszés segíti.

Fentanyl Sandoz MAT 100 mikrogramm/óra transzdermális mátrix tapasz

Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 42 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely egy szilikonmentes PET hátlapból, a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy eltávolítható szilikonozott PET védőlap borít. A védőlap eltávolítását bemetszés segíti.

1 tapasz papír/PE/Al/PE védőtasakban. 5 db vagy 10 db tasak dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában