• Faxiprol retard tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Faxiprol retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Faxiprol egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalin szintjét.

    A Faxiprol felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Faxiprol szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok). Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem kezelik, az Ön betegsége feltehetőleg nem múlik el, hanem esetleg még súlyosabbá és nehezebben kezelhetővé válhat.

    2. Tudnivalók a Faxiprol retard tabletta szedése előtt

    Ne szedje a Faxiprol retard tablettát

    - ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: venlafaxine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése Faxiprol-al súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Faxiprol szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Faxiprol" pontban a szerotonin szindrómáról szóló információkat).

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Faxiprol retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával

    - Ha Ön más gyógyszereket is szed a Faxiprol-lal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Faxiprol" pontot).

    - Ha nyelési zavara, olyan gyomor- vagy bélrendellenessége van, ami nyelési nehezítettséggel jár vagy akadályozza a lenyelt étel normális bélmozgás útján történő továbbítását.

    - Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

    - Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.

    - Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.

    - Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, például warfarint (vérrögök képződésének megelőzéséhez használják).

    - Ha megemelkedik a koleszterinszintje.

    Kapcsolódó cikkek

    Depresszió gyermekkorban
    Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
    Mánia - Mit jelent pontosan a fogalom?
    Amikor a betegség okoz lelki problémákat
    Nyári depresszió - A nyár nem mindenkinek öröm
    Depresszió teszt

    - Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.

    - Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.

    A Faxiprol nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első pár hetében. Ha ez előfordul Önnél, értesítse orvosát.

    Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük, beszéljen orvosával, mielőtt a Faxiprol-t szedni kezdené.

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

    - Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Szájszárazság

    A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás (káriesz) kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiénére.

    Cukorbetegség

    A venlafaxin használata során megváltozhat a vércukorszintje. Ezért szükségessé válhat a cukorbetegségére használt gyógyszer adagolásának módosítása.

    Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél

    A Faxiprol általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja ezt a gyógyszert, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos 18 éves kor alatti betegnek írja fel ezt a gyógyszert, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki Faxiprol-t szed. Emellett a gyógyszer hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

    Egyéb gyógyszerek és a Faxiprol

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Faxiprol-t más gyógyszerekkel.

    Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne orvosával vagy gyógyszerészével.

    - Monoamino-oxidáz-gátlókat, melyek depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére használatosak, nem szabad a Faxiprol-lal együtt szedni. Mondja el kezelőorvosának, amennyiben az utóbbi 14 napban ilyen gyógyszereket szedett. (MAO-gátlók: lásd a "Tudnivalók a Faxiprol retard tabletta szedése előtt" pontot.)

    - Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen más gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma vagy Neuroleptikus Malignus Szindróma (NMS)-szerű reakciók léphetnek fel, ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásd a "Lehetséges mellékhatások" pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:

    - triptánok (migrén kezelésére)

    - depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak

    - linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)

    - moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)

    - szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)

    - tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)

    - metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére)

    - lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)

    - triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)

    - antipszichotikumok (olyan tünetekkel járó betegség kezelésére használják, mint hallási, látási vagy más érzékszervi hallucinációk, tévhitek, szokatlan gyanakvás, homályos érvelés, zárkózottság).

    A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

    A szerotonin szindróma legsúlyosabb formája hasonló lehet a Neuroleptikus Malignus Szindrómához (NMS). Az NMS jele és tünete lehet a következők kombinációja: láz, szapora szívverés, verejtékezés, súlyos izommerevség, zavartság, izom enzimek szintjének növekedése (vértesztből határozható meg).

    Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ha úgy gondolja, hogy szerotonin szindróma jelentkezik Önnél.

    Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Faxiprol-lal, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse orvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

    - ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, pozakonazol (gombaellenes gyógyszerek)

    - klaritomicin, telitromicin (fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok)

    - atazanavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, szakvinavir (HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek)

    - haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)

    - metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

    A Faxiprol retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

    A Faxiprol-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni a Faxiprol retard tablettát?").

    Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Faxiprol-t szed.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Beszéljen orvosával, ha teherbe esett vagy teherbe kíván esni. Csak akkor szedheti a Faxiprol-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

    Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Faxiprol-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

    Ha Faxiprol-t szed a terhesség alatt, ezt tudassa orvosával vagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában a szülést követő első 24 órán belül jelentkeznek, és a következők lehetnek: ingerlékenység, remegés, izomrenyheség, folyamatos sírás, nyugtalan alvás, nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

    A Faxiprol kiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Okozhat olyan tüneteket, mint sírás, kóros ingerlékenység és alvási zavarok. Venlafaxin gyógyszermegvonással megegyező tünetek is jelentkezhetnek a szoptatás abbahagyását követően. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy az ezzel a gyógyszerrel való kezelést.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Faxiprol.

    Fontos információk a Faxiprol retard tabletta egyes összetevőiről

    A gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogyan kell szedni a Faxiprol retard tablettát?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A szokásos javasolt kezdőadag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésére orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

    A Faxiprol-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be. A tablettát egészben kell lenyelni folyadékkal, és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

    A Faxiprol-t étkezés közben kell bevenni.

    Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen orvosával, mert ez esetben Faxiprol adagolása változhat.

    Ne hagyja abba a Faxiprol szedését anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélné (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retard tabletta szedését" pontot).

    Ha az előírtnál több Faxiprol retard tablettát vett be

    Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több ilyen gyógyszert vett be.

    A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, az éberségi szint változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.

    Ha elfelejtette bevenni a Faxiprol retard tablettát

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Faxiprol-t, mint az előírt napi mennyiség.

    Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retard tabletta szedését

    Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Faxiprol-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Faxiprol szedésének abbahagyásakor, különösen ha a Faxiprol szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, a környezet mozgásának vagy forgásának érzése (szédelgés), rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

    Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Faxiprol szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ne aggódjon, ha a Faxiprol bevétele után a székletben tablettát észlel. A venlafaxin lassan szabadul fel, miközben a tabletta végighalad a tápcsatornán. A fel nem oldódó tabletta alakja változatlan marad, és a széklettel távozik. Ezért, bár láthat tablettát a székletben, az Ön venlafaxin adagja felszívódott.

    Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Faxiprol-t. Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

    - mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség

    - az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása

    - idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám

    - súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik és gyakran viszket)

    - szerotonin szindrómára utaló jelek és tünetek, például nyugtalanság, hallucinációk, koordináció elvesztése, szapora szívverés, emelkedett testhőmérséklet, vérnyomás gyors változásai, hiperaktív reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

    A szerotonin szindróma legsúlyosabb formája hasonló lehet a Neuroleptikus Malignus Szindrómához (NMS). Az NMS jele és tünete lehet a következők kombinációja: láz, szapora szívverés, verejtékezés, súlyos izommerevség, zavartság, izom enzimek szintjének növekedése (vértesztből határozható meg).

    Egyéb mellékhatások, melyekről értesítenie kell kezelőorvosát:

    - köhögés, sípoló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet

    - fekete (kátrányos) széklet vagy véres széklet

    - sárga bőr vagy szemek, viszketés vagy sötét színű vizelet, melyek a májgyulladás tünetei lehetnek (hepatitisz)

    - szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás

    - szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák

    - idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok

    - pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufória érzet (szokatlan izgatottság érzés)

    - megvonási tünetek (lásd a "Hogyan kell szedni a Faxiprol retard tablettát? - Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retard tabletta szedését" pontot)

    - hosszan tartó vérzés - ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kissé hosszabb ideig tarthat a vérzés elállása.

    Mellékhatások teljes felsorolása

    Nagyon gyakori (10 betegből több, mint 1-nél fordulhat elő)

    - szédülés, fejfájás

    - hányinger, szájszárazság

    - verejtékezés (például éjszakai izzadás)

    Gyakori (10 betegből 1-nél fordulhat elő)

    - étvágycsökkenés

    - zavartság, önmagától való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, orgazmus hiánya, csökkent libidó,

    - idegesség, álmatlanság, kóros álmok

    - látászavarok (például homályos látás), tág pupillák, szem képtelensége az automatikus fókuszálásra a távoli tárgyakról a közeliekre

    - fülcsengés (tinnitusz)

    - szívdobogás érzés

    - vérnyomás emelkedés, kipirulás

    - ásítás

    - hányás, székrekedés, hasmenés

    - vizeletürítés gyakoriságának növekedése, vizeletürítési nehézség

    - menstruációs rendellenességek, pédául fokozott vérzés vagy fokozott rendellenes vérzés, rendellenes magömlés / orgazmus (férfiaknál), merevedési zavar (impotencia)

    - gyengeség (aszténia), fáradtság, hidegrázás

    - emelkedett koleszterinszint

    Nem gyakori (100-ból 1 betegnél fordulhat elő)

    - hallucinációk, a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, izgatottság, rendellenes orgazmus (nőknél), érzések vagy érzelmek hiánya, túlizgatottság érzés, fogcsikorgatás

    - nyugtalanság érzés, vagy egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, ájulás, akaratlan izommozgások, károsodott koordináció és egyensúly, megváltozott ízérzékelés

    - gyors szívverés, szédülés (különösen túl gyors felálláskor)

    - vérhányás, fekete (kátrányos) vagy véres széklet, mely belső vérzés jele lehet

    - a bőr általános duzzadása, különösen az arc, száj, nyelv, torok területén vagy a kezeken és a lábakon és/vagy megnövekedett viszkető kiütések (csalánkiütés) jelentkezhet; érzékenység a napfényre, zúzódások, bőrkiütés, kóros hajhullás

    - vizeletürítési képtelenség

    - súlygyarapodás, súlycsökkenés

    Ritka (1000-ből 1 beteget érinthet)

    - görcsök vagy görcsrohamok

    - vizeletürítés szabályozásának képtelensége

    - túlzott aktivitás, száguldó gondolatok, alacsony alvásigény (mánia)

    Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    - csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérkép-rendellenességek, melyek fokozott fertőzésveszélyhez vezethetnek.

    - duzzadt arc vagy nyelv, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel társulva (ez súlyos allergiás reakció lehet)

    - túlzott vízfogyasztás (más néven SIADH)

    - vér nátrium szintjének csökkenése

    - öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás, a venlafaxin kezelés alatt vagy rövidesen a kezelés abbahagyása után jelentkező öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be (lásd 2. pont "Tudnivalók a Faxiprol retard tabletta szedése előtt")

    - dezorientáció és zavartság, gyakran hallucinációval (delíriummal) társulva, agresszivitás

    - izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, zavarodottság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonin szindróma jelei; izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások

    - súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás

    - forgó jellegű szédülés

    - a vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet, váratlan vérzés, például ínyvérzés, véres vizelet vagy véres hányás, vagy váratlan zúzódások vagy sérült vérerek (sérült vénák) megjelenése

    - köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei

    - súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)

    - viszketegség, besárgult bőr vagy szemek, sötét vizelet, vagy influenza-szerű tünetek, melyek a májgyulladás tünetei (hepatitisz), májenzimek szintjének kismértékű változásai

    - bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés, enyhe bőrkiütés

    - ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)

    - kóros tejtermelődés

    Az Faxiprol időnként olyan nemkívánatos hatásokat is okoz, amiket Ön nem vesz észre. Ilyenek például: a vérnyomás-emelkedés vagy rendellenes szívverés. Csekély mértékben megváltozhat a vér májenzim-, nátrium- vagy koleszterin-szintje. Ritkább esetben az Faxiprol a vérben lévő vérlemezkék funkciójának csökkenését okozhatja, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért orvosa dönthet úgy, hogy bizonyos időközönként vérvizsgálatra küldi Önt, különösen akkor, ha már hosszú ideje szedi az Faxiprolt.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Faxiprol retard tablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    Buborékcsomagolás: A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    Műanyag tartály: A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Faxiprol

    A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

    - A Faxiprol 37,5 mg, 75 mg, ill. 150 mg retard tabletták rendre 37,5 mg, 75 mg, ill. 150 mg venlafaxin-nak megfelelő venlafaxin hidrokloridot tartalmaznak.

    Egyéb összetevők:

    - tablettamag: mannit (E421), povidon K-90, makrogol 400, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát

    - bevonat: cellulóz-acetát, makrogol 400, Opadry Y 30 18037 (hipromellóz, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171) és triacetin keveréke)

    Milyen a Faxiprol retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Faxiprol 37,5 mg retard tabletta: 7 mm-es, fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tabletta.

    Faxiprol 75 mg retard tabletta: 7,5 mm-es, fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tabletta.

    Faxiprol 150 mg retard tabletta: 9,5 mm-es, fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tabletta.

    Faxiprol 37,5 mg retard tabletta: 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 100 db és 500 db tabletta buborékcsomagolásban vagy műanyag tartályban.

    Faxiprol 75 mg / 150 mg retard tabletta: 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 70 db, 98 db, 100 db és 500 db tabletta buborékcsomagolásban, vagy 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 100 db és 500 db tabletta műanyag tartályban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek venlafaxine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában