• Esmya 5 mg tabletta (28x) adatlap

    1. Milyen típusú gyógyszer az Esmya és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az Esmya hatóanyaga az uliprisztál- acetát, mely szájon át alkalmazható a méhfibrómák (gyakori nevén myomák), amelyek az uterus (méh) jóindulatú daganatai, mérsékelt- súlyos tüneteinek kezelésére. Olyan, menopausa előtt álló felnőtt (18 év feletti) nőknél alkalmazható, akiknél a méhfibróma műtéti megoldása szükséges.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Richter Gedeon
    Hatóanyag: ulipristal
    Normatív TB támogatás: 0%
    Közgyógyellátásra adható: igen
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: igen
    Kiadhatóság: nincs adat

    Néhány nő esetén a méhfibróma jelentős menstruációs vérzést, medencetáji fájdalmat (hasfájást) okozhat, és más szerveket is nyomhat.

    Ez a gyógyszer a progeszteron, a szervezetben természetesen jelenlévő hormon aktivitását módosítja. Legfeljebb 3 hónapig alkalmazható a fibrómák méretének csökkentésére, a vérzés megszűntetésére vagy csökkentésére, valamint a vörösvértest szám növelésére a műtét előtt.

    2. Tudnivalók az Esmya szedése előtt

    Tudnia kell, hogy a kezelés alatt és annak befejezését követően néhány hétig a legtöbb nőnek nincs menstruációs vérzése.

    Ne szedje az Esmya- t:

    - ha allergiás az uliprisztál- acetátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    - ha terhes vagy szoptat.

    - ha nem méhfibróma kiváltotta hüvelyi vérzése van.

    - ha az uteruszt (méhet), cervixet (méhnyakat), petefészket vagy emlőt érintő rosszindulatú daganata van. - ha már 3 hónapig részesült Esmya kezelésben.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések:

    - Ha jelenleg hormonális fogamzásgátlót (például fogamzásgátló tablettát) szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és az Esmya"), más megbízható, barrier- elvű fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell alkalmaznia az Esmya kezelés alatt.

    - Ha máj- vagy vesebetegsége van, az Esmya szedése előtt tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    - Ha súlyos asztmája van, lehet, hogy az Esmya kezelés nem alkalmas az Ön számára. Beszélje ezt meg kezelőorvosával.

    Az Esmya kezelés általában a menstruációs vérzés jelentős csökkenését, esetleg teljes megszűnését okozhatja a kezelés első 10 napján belül. Amennyiben továbbra is jelentős vérzést tapasztal, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

    Általában az Esmya kezelés befejezését követő 4 héten belül a havi vérzés visszatér. A méhet belülről borító szövet megvastagodhat vagy megváltozhat az Esmya kezelés hatására. Ezek az elváltozások normalizálódnak a kezelés leállítását és a havi vérzés visszatérését követően.

    Gyermekek és serdülők


    Címkék: Esmya, ,

    További gyógyszerek ulipristal hatóanyaggal

    Új keresés