ENAP tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENAP TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Enap tabletta az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer a vérerek tágítása révén fejti ki hatását, melynek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja rajtuk keresztül a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményeként a vérnyomás csökken.

Az Enap tabletta a következő betegségek kezelésére alkalmazható:

  •  magasvérnyomás betegség (hipertónia);
  •  tünetekkel járó szívelégtelenség (egy olyan állapot, melyben a szív nem képes a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségű vért kipumpálni);
  •  a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzése tünetmentes állapotban, csökkent szív pumpafunkció mellett.

ENAP tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
KRKA Magyarország Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 10 mg
  • 20 mg
Alkohollal bevehető?
nem
Autóvezetést befolyásolja?
igen
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ ENAP TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Enap tablettát

  •  ha allergiás (túlérzékeny) az enalaprilra vagy az Enap egyéb összetevőjére, vagy bármely más ACE-gátlóra;
  • ha ACE-gátló (ugyanabba a családba tartozó gyógyszerek) bevételét követően volt már korábban allergiás reakciója, így pl. nyelési vagy légzési nehézséggel járó arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanata;
  •  ha a családjában előfordult angioödéma, vagy Önnél bármely más körülmény mellett angioödéma lépett fel;
  •  a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd "Terhesség és szoptatás").

Az Enap tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  •  ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy gyermekvállalást tervez. A terhesség első három hónapja és a szoptatás időszaka alatt a készítmény szedése általában nem ajánlott.
  •  ha diuretikummal (vízhajtó) való kezelés, dialízis, alacsony sótartalmú diéta, hányás vagy hasmenés következményeként kiszáradt. Leginkább a tabletta szedésének kezdetekor tapasztalhat nagyfokú vérnyomáscsökkenést (hipotenzió), és gyengének vagy szédülékenynek érezheti magát.
  •  ha a jelenleg kezelt szívbetegségén kívül egyéb szívproblémái is vannak, vagy ha olyan betegsége van, ami az agyi vérereket érinti.
  •  ha vesebetegségben szenved, vagy a vesét vérrel ellátó artéria beszűkült (veseartéria-szűkület).
  •  ha Ön a közelmúltban veseátültetésen esett át.
  •  ha májbetegsége van.
  •  ha kollagén érbetegsége van, ha az immunrendszerét elnyomó kezelésben részesül (amit autoimmun betegségek kezelésére, mint például a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), vagy transzplantációs műtétet követően használnak), ha allopurinolt szed (köszvény kezelésére), illetve ha prokainamidot szed (szívritmuszavar kezelésére). Orvosa rendszeresen vérmintát vehet a fehérvérsejtszám ellenőrzése érdekében. Ha a felsoroltak bármelyikének fennállása közben fertőzést kap (amelynek tünete lehet a láz vagy a hőemelkedés), azonnal értesítse kezelőorvosát!
  •  ha a kórtörténetében szerepel ACE-gátló szedése alatt jelentkező angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, ajak-, arc-, torok- vagy nyelvduzzanat - angioödéma)
  •  ha a cukorbetegségének kezelésére vércukorszint-csökkentő gyógyszert szed vagy inzulint kap. Rendszeresen ellenőriznie kell, nem csökken-e a vércukorszintje, főleg a két gyógyszer együttes alkalmazásának első hónapjában.
  • ha káliumpótlókat vagy káliumtartalmó sópótló készítményeket szed.
  •  ha lítiumot szed (a lítiumot bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használnak).
  •  ha Ön fekete bőrű, mert az enalapril hatása csökkent lehet.

Ha az Enap tabletta szedése közben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát:

  •  Szédül az első dózis bevétele után. Néhány betegnél az első adag bevétele, illetve az adag emelése szédülést, gyengeséget, ájulás körüli érzést és hányingert vált ki.
  •  Az ajkak, az arc, a nyelv, a hangrés, a gége, a nyak és a végtagok hirtelen megduzzadása. Ezt az állapotot nevezzük angioödémának, ami a kezelés során bármikor felléphet. Az ACE-gátlók nagyobb arányban okoznak angioödémát feketebőrű betegeknél, mint a nem feketebőrűeknél.
  •  Magas láz, torokfájás vagy szájfekély (afta) (ezek fertőzés tünetei lehetnek, amiket a fehérvérsejtszám csökkenése okoz).
  •  A bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság), ami májbetegség jele lehet.
  •  Száraz köhögés, ami hosszú ideig, tartósan fennáll. Az ACE-gátlók alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak köhögésről, de ez felsőlégúti megbetegedés tünete is lehet.

Ha az alábbi orvosi beavatkozások bármelyikén megy keresztül, mondja meg kezelőorvosának, hogy Ön Enap tablettát szed:

  •  bármilyen műtéti beavatkozás vagy érzéstelenítés (akár a fogorvosnál is).
  •  méh- vagy a darázscsípés kiváltotta allergiás reakció mértékét csökkentő kezelés (deszenzibilizáció).
  •  hemodialízis (nagyobb pórusátmérőjű membránnal) vagy egy (dextrán-szulfáttal végzett) LDL-aferézis nevű kezelés, mely gépi úton távolítja el a koleszterint a szervezetből.

Amikor először elkezdi szedni az Enap tablettát, kezelőorvosa gyakran meg fogja mérni a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy Ön a megfelelő adagot kapta. Ezen felül, néhány betegnél a kezelőorvos olyan vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja, amelyek a kálium- és a kreatininszintet (a vizeletben található melléktermék), illetve májenzimszintet méri.

Korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Enap tabletta alkalmazásával kapcsolatban 6 év feletti, magas vérnyomású gyermekek esetében, szívbetegségben szenvedő gyermekekről pedig nincs adat. Az Enap tabletta szedése nem javasolt gyermekek számára a magas vérnyomás kezelésén kívül más javallatokban.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ha az alább felsorolt gyógyszerek közül bármelyiket szedi, beszélnie kell kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni az Enap tablettát, mert előfordulhat, hogy orvosának meg kell változtatnia gyógyszereinek adagolását:

  •  Káliummegtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, eplerenon, triamteren vagy amilorid), káliumpótlók vagy káliumtartalmú sópótló készítmények, melyek növelhetik a vér káliumszintjét, ami magas káliumszinthez, hiperkalémiához vezethet. Az enyhe fokú hiperkalémia, ha egyáltalán okoz, akkor is csak kevés mellékhatással jár, és általában vérvizsgálattal vagy elektrokardiogrammal (EKG) állapítják meg.
  •  Vízhajtók, mint pl. a tiazid diuretikumok vagy kacsdiuretikumok, pl. a furoszemid, a bumetanid, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint a nitroglicerin, más nitrát készítmények és egyéb értágítók. Enalaprillal történő együttes alkalmazásuk alacsony vérnyomást okozhat.
  •  Lítium. Ezt a gyógyszert bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használják. Az enalapril lítiummal való együttes alkalmazása nem javasolt.
  •  Triciklikus antidepresszánsok, pl. az amitriptilin (depresszió kezelésére), antipszichotikumok, pl. a fenotiazin származékok (súlyos szorongás enyhítésére), narkotikumok, pl. a morfin (közepes fokú vagy súlyos fájdalom kezelésére) vagy érzéstelenítők. Az enalaprilnak ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása tovább csökkentheti az Ön vérnyomását.
  •  Nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. a diflunizál vagy a diklofenák), vagy az aranyterápia, melyet - főleg az izmokat, csontokat és ízületeket érintő - fájdalmas betegségek kapcsán jelentkező fájdalom, merevség és gyulladás enyhítésére alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek, enalaprillal együtt szedve megakadályozhatják a vérnyomás megfelelő beállítását, és növelhetik a vér káliumszintjét. Az aranyterápia - ACE-gátlóval, pl. enalaprillal együtt alkalmazva - az arc kipirulását, hányingert, hányást és alacsony vérnyomást okozhat.
  •  Szimpatomimetikumok, pl. az efedrin, a noradrenalin vagy az adrenalin, melyeket alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergia kezelésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek magas értéken tarthatják a vérnyomását.
  •  Antidiabetikus gyógyszerek, mint pl. az inzulin, melyeket a vércukorszint csökkentésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva, ezek a gyógyszerek a vércukorszintet tovább csökkenthetik.

Az Enap tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Enap tabletta étkezéstől függetlenül bevehető, de bevételéhez egy pohár folyadékot meg kell inni.

Az alkohol fokozza az Enap tabletta vérnyomáscsökkentő hatását, ezért alkoholt a lehető legkisebb mennyiségben fogyasszon!

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Az Enap tabletta szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy ha gyermeket szeretne vállalni.

Ajánlatosabb nem szedni Enap tablettát a terhesség első három hónapja alatt. Amennyiben az Enap tablettákkal való kezelés alatt teherbe esik, kérjük, haladéktalanul keresse fel és tájékoztassa erről kezelőorvosát.

Az Enap tablettát nem szabad a terhesség második és harmadik harmadában szednie (lásd "Ne szedje az Enap tablettát"), mert súlyos magzatkárosodást okozhat, amennyiben a terhesség 3. hónapjától szedik. Gyermekvállalás előtt az Enap tablettát általában egy másik, megfelelő vérnyomáscsökkentőre kell cserélni.

Szoptatás

Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. Az enalapril kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Az Enap tabletta szedése alatt a szoptató anyáknak nem javasolt a szoptatás.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer hatása egyénenként eltérő lehet. Az enalapril kapcsán jelentett bizonyos mellékhatások néhány betegnél befolyásolhatják a járművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Időnként előfordulhat szédülés vagy kimerültség.

Fontos információk az Enap tabletta egyes összetevőiről

Az Enap tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ENAP TABLETTÁT?

Az Enap tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolása magas vérnyomás esetén:

A javasolt kezdő adag napi egyszer 5 - 20 mg, az Ön vérnyomásától függően. Néhány betegnél ennél kisebb kezdő adag is alkalmazható. Vesebetegségben, szívbetegségben szenvedő, illetve só- és/vagy folyadékhiányos állapotban lévő betegeknél 5 mg vagy ennél kisebb kezdő adag alkalmazandó.

Ha Ön jelenleg nagy adagban szed vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert), előfordulhat, hogy orvosa arra kéri, hogy 2-3 nappal az Enap tabletta bevétele előtt hagyja abba annak szedését. Kezdő adagként 5 mg vagy ennél kisebb adag javasolt.

Amint a vérnyomása beállt a megfelelő értékre, a szokásos fenntartó adag egy tabletta (20 mg) vagy legfeljebb két tabletta (40 mg) naponta.

Adagolása szívbetegség esetén:

Szívbetegségben szenvedő betegeknél az Enap tablettát vízhajtóval, és amennyiben szükséges, digitálisszal (pangásos szívelégtelenségben vagy egyenetlen pulzus esetén alkalmazott gyógyszer) vagy béta-blokkolóval (magasvérnyomás, angina és szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) együtt adják. Ha a beteg vízhajtót szed, az enalapril-kezelés megkezdése előtt, amennyiben lehetséges, a vízhajtó adagját csökkenteni kell. A kezdő adag 2,5 mg és folyamatosan, 2-4 hét alatt szabad csak a szokásos fenntartó adagig emelni, ami egy (20 mg-os) tabletta naponta egyszer vagy két (10 mg-os) tabletta naponta kétszer. A maximális napi adag 40 mg, két egyenlő adagra osztva.

Csökkent veseműködés:

Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, az enalapril adagját - a veseműködéstől függően - módosítani kellett. A veseműködés megállapításához a vizelet kreatinin (egy melléktermék) mennyiségét meg kell mérni és vérvizsgálatot kell végezni.

Amennyiben Ön művesekezelésben (dialízis) részesül, az Ön adagja minden nap változni fog. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy mekkora adagot kell szednie.

Időskorú betegek:

Az orvos az Ön veseműködése alapján fogja eldönteni, hogy Önnek mekkora adagot kell szednie.

Gyermekek:

Az enalapril magas vérnyomású gyermekeknél való alkalmazásáról kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha a gyermek már le tud nyelni tablettát, az adagot a gyermek testtömege fogja meghatározni, illetve az, hogy vérnyomása hogyan reagál a gyógyszerre. A javasolt kezdő adag 20 kg feletti illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél 2,5 mg, 50 kg illetve afeletti testtömegű gyermekeknél 5 mg. Az Enap tablettát naponta egyszer kell bevenni. Az adagot a gyermek szükségleteinek megfelelően módosítani kell, maximum napi 20 mg-ig 20 kg feletti illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél, illetve 40 mg-ig 50 kg feletti testtömegű gyermekeknél.

Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén

Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén enalapril adása nem javasolt.

Az Enap tablettát szájon át kell bevenni, étkezés alatt vagy attól függetlenül. A tablettát egy pohár folyadékkal, általában vízzel kell lenyelni. Törekedjen arra, hogy a napi adagot ugyanabban az időben vegye be minden nap! Fontos, hogy az orvos ellenkező utasításáig folytassa az Enap tabletta szedését.

Ha az Enap tabletta hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Enap tablettát vett be

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy gyermek lenyelt néhányat.

A túladagolás leggyakoribb jelei és tünetei a vérnyomásesés és a stupor (majdnem teljes öntudatlansággal járó állapot). Egyéb tünetei lehetnek még a vérnyomásesés következtében fellépő szédülés vagy kábultság, az erőteljes és szapora szívverés, a szapora pulzus, a szorongás, a köhögés, a veseelégtelenség és a szapora légzés.

Ha elfelejtette bevenni az Enap tablettát

Ha kihagy egy adagot, folytassa a következővel, a szokásos rend szerint.

Ne vegyen be kétszeres adagot az egyes kihagyott adagok pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Enap tabletta szedését

Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, a vérnyomása emelkedhet, a túl magasra emelkedett vérnyomás pedig befolyásolhatja a szív és a vese működését. A gyógyszer szedését csak orvosi utasításra hagyja abba!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Enap tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Feltétlenül hagyja abba azonnal az Enap tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha erősen szédül, főleg a kezelés kezdetén, vagy az adag emelését követően, vagy ha feláll.

Életbevágóan fontos, hogy azonnal abbahagyja az Enap tabletta szedését és hívjon orvosi segítséget, ha a bőre elkezd viszketni, légszomja lesz vagy zihálva veszi a levegőt és a keze, a szája, a torka, az arca vagy a szeme megduzzad.

Alább vannak felsorolva azon mellékhatások, amelyek az enalaprilt szedő betegeknél fordultak elő.

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik):

Homályos látás, szédülés, köhögés, émelygés, gyengeség.

Gyakori (100 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik):

Fejfájás, depresszió, kórosan alacsony vérnyomás (beleértve a kizárólag felálláskor jelentkező vérnyomásesést is), ájulás, szívinfarktus vagy szélütés, mellkasi fájdalom, ritmuszavarok, angina, szapora szívverés, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, az ízérzés megváltozása, bőrkiütés, túlérzékenységi reakció (angioödéma) és fáradékonyság.

Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):

Vérszegénység, alacsony vércukorszint, zavartság, álmosság vagy álmatlanság, idegesség, bizsergő vagy zsibbadó érzés a végtagokban, forgó jellegű szédülés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, szapora, erőteljes szívverés, szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy szélütés (agyi érkatasztrófa), ami a magas kockázatú betegek esetében valószínűleg a nagymértékű vérnyomásesés következménye, orrfolyás, torokfájás és rekedtség, asztma, bélelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, emésztési zavar, székrekedés, étvágytalanság, gyomorirritáció, szájszárazság, peptikus fekély, verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, hajhullás, csökkent veseműködés vagy veseelégtelenség, fehérje jelenléte a vizeletben (ezt általában egy teszt mutatja ki), impotencia, izomgörcsök, kipirulás, fülcsengés, rossz közérzet, láz.

Ritka (1000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):

A vérkép megváltozása, pl. csökkent vörösvértest- és fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám, az immunrendszer védekezőképességét és a tüdőt érintő hatások, rendellenes álmok, alvási zavarok, hideg végtagok (Raynoud-jelenség), tüdőgyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás és -fekély, nyelvgyulladás, májelégtelenség, májgyulladás, sárgaság, súlyos (pl. hólyagszerű duzzanatok kialakulásával és a bőr leválásával járó) bőrreakciók, a napi ürített vizeletmennyiség csökkenése, emlőmegnagyobbodás férfiaknál.

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):

A hasi szervek vizenyője (ödéma).

Egy tünetegyüttesről is beszámoltak, ami a következő tünetek némelyikét vagy akár az összeset is magában foglalhatja: láz, vérerek gyulladása, izom- és ízületi fájdalom és -gyulladás, a vér összetevőit befolyásoló és általában vérvizsgálattal kimutatható vérképzőszervi zavar, bőrkiütés, fényérzékenység és a bőrön megjelenő egyéb hatások.

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei

Néhány olyan mellékhatást észleltek, melyek befolyásolják a vérképet, és amiket csak laboratóriumi vizsgálatok mutatnak ki.

Gyakori (100 betegből több mint 1-nél jelentkezik): magas káliumszint, magas kreatininszint (melléktermék),

Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik): karbamidszint emelkedése (melléktermék), csökkent nátriumszint,

Ritka (1000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik): emelkedett májenzimszintek, emelkedett bilirubinszint.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ ENAP TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Enap tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Enap tabletta

A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát.

Enap 5 mg tabletta

5 mg enalapril-maleát tablettánként.

Enap 10 mg tabletta

10 mg enalapril-maleát tablettánként.

Enap 20 mg tabletta

20 mg enalapril-maleát tablettánként.

Egyéb összetevők:

Enap 5 mg tabletta: magnézium-sztearát, hidroxi-propil-cellulóz, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (129,8 mg).

Enap 10 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (124,6 mg), vörös vas-oxid (E172).

Enap 20 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (117,8 mg), vörös vas-oxid (E172) sárga vas-oxid (E172).

Milyen az Enap tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Enap 5 mg tabletta: fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta.

Enap 10 mg tabletta: vörösesbarna színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta, felületén fehér pontokkal.

Enap 20 mg tabletta: halvány narancs színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta.

20 db vagy 30 db vagy 100 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékfóliában és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában