• Efudix 50 mg/g kenőcs (1x20 g) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EFUDIX KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Efudix kenőcs hatóanyaga a fluorouracil, amely a daganatellenes szerek csoportjába tartozó ún. antimetabolit. A sejtek öröklődőanyagának képződését gátolja beépülve a sejtekbe, és ezzel megakadályozza a sejtek (beleértve a daganatsejteket is) kóros burjánzását.

    A készítmény különböző bőrelváltozások (elsősorban bizonyos időskori, napsugár-, vagy egyéb sugárzás által okozott bőrelváltozások, valamint a bőrdaganatok egyes fajtái) helyi, külső kezelésére szolgál.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Meda Pharma Hungary
    Hatóanyag: fluorouracil
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: nincs adat

    2. TUDNIVALÓK AZ EFUDIX KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza az Efudix kenőcsöt:

    •  ha allergiás (túlérzékeny) fluorouracilra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.
    •  ha úgynevezett antivirális nukleotid készítményt (vírusellenes készítmények, melyeket többnyire herpeszvírus fertőzések kezelésére alkalmazzák) használ. Ilyen szerek a brivudin, szorivudin, és azokhoz hasonló készítmények).
    •  ha terhes vagy szoptat.

    Az Efudix kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbiak Önre vonatkoznak:

    •  Ha az Ön bőrbetegsége az ún. spinalioma (elszarusodó laphámdaganat), mert ebben az esetben az Efudix kenőcs általában nem hatékony.
    •  Ha a kezelendő bőrfelület nagysága túl nagy (több, mint 500 cm2, ami kb. 23x23 cm terület), ugyanis nagyobb bőrfelületeket egymás után kell kezelni.
    •  Ha az Ön elváltozása nyálkahártyán helyezkedik el, ugyanis a készítmény nem kerülhet közvetlenül sem nyálkahártyákra, sem szembe. Minden alkalmazást követően alaposan mosson kezet.
    •  Ha bőrén nyílt sérülés található, mivel a készítmény felszívódása nagyobb intenzitású lehet, és a mellékhatások kialakulásának valószínűsége is nagyobb lehet.
    •  Ha dihidro-pirimidin dehidrogenáz (DPD) enzim hiányban szenved. A DPD ugyanis kulcsenzim a fluorouracil átalakulásában és lebomlásában, ennek hiányában a készítmény szervezetre gyakorolt hatása, és ezzel együtt a mellékhatások kialakulásának veszélye is fokozott lehet.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Amennyiben Ön antivirális nukleotid készítményt (vírusellenes készítmények, melyeket többnyire herpeszvírus fertőzések kezelésére alkalmaznak) használ -ilyen szerek a brivudin, szorivudin, és azokhoz hasonló készítmények- akkor az Efudix kenőcs alkalmazása előtt legalább 4 hétnek el kell telnie úgy, hogy az előbbi gyógyszereket már nem szedi.

    Terhesség és szoptatás

    A készítmény nem alkalmazható terhesség és szoptatás időszakában.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nincs adat, ami arra utalna, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


    További gyógyszerek fluorouracil hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

    Új keresés