• Diclofenac al injekció

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DICLOFENAC al INJEKCIÓ ÉS milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A diklofenák-nátrium fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer (nem szteroid gyulladáscsökkentő / fájdalomcsillapító), ún. NSAID.

    A készítmény az erős akut fájdalom tüneti kezelésére szolgál az alábbi állapotokban:

    - Heveny ízületi gyulladás (az akut köszvényes rohamokat beleértve).

    - Idült ízületi gyulladás, különös tekintettel a reumatoid artritiszre (krónikus poliartritisz).

    - Bechterew-kór (spondilózis ankilopoetika) és a gerinc egyéb gyulladásos, reumás elváltozásai.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: diclofenac
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - A degeneratív ízületi és gerincbetegségekből (artrózisból és spondilartrózisból) eredő irritatív állapotok.

    - A lágyrészek reumás elváltozásai.

    - Sérülés következtében kialakuló fájdalmas duzzanat, illetve gyulladás.

    Megjegyzés:

    Az injekciós oldat csak akkor alkalmazható, ha különösen gyors hatáskezdetre van szükség, vagy a gyógyszer bevétele, ill. végbélkúp alkalmazása nem lehetséges. Ilyenkor is általában egyszeri alkalommal, a kezelés bevezetésére.

    2. TUDNIVALÓK A DICLOFENAC AL INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Diclofenac AL injekciót

    - ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenák-nátriumra vagy a Diclofenac AL injekció egyéb összetevőjére,

    - ha korábban acetilszalicilsav vagy más NSAID bevételét követően az orrnyálkahártya duzzanata, asztmás roham, vagy bőrreakciók jelentkeztek Önnél,

    - a vérképzés és a véralvadás tisztázatlan zavaraiban,

    - fennálló vagy a korábban ismétlődően jelentkező gyomor- és nyombélfekély vagy vérzés (legalább két bizonyított fekély vagy vérzéses esemény) esetén,

    - ha korábban NSAID-kezelést követő gyomor-bélrendszeri vérzés vagy perforáció fordult elő Önnél,

    Kapcsolódó cikkek

    Szedhet-e 6hetes terhes Diclofenac duót vagy Voltaren Dolót?
    Hátfájás jobb lapocka körül
    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?
    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?
    A kézfogás csökkenti a fájdalmat

    - súlyos máj- vagy vesekárosodás esetén,

    - agyi éreredetű, illetve egyéb aktív vérzések esetén,

    - súlyos szívizom-gyengeségben (szívelégtelenség),

    - a terhesség utolsó harmadában.

    A Diclofenac AL injekció nem alkalmazható gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülők esetében.

    A Diclofenac AL injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    Biztonságos alkalmazás a gyomor-bélrendszer szempontjából

    A Diclofenac AL és más NSAID-ok kombinációját - beleértve a COX-2 gátlókat is - kerülni kell.

    A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

    Idős betegek

    A NSAID-kezelés idős betegeknél gyakrabban okoz mellékhatásokat, elsősorban gyomor-bélrendszeri vérzést és perforációt, néha halálos kimenetelűt is. Ezért különösen fontos az idős betegek gondos ellenőrzése.

    Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció

    Minden NSAID alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyről vagy perforációról, melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak ráutaló, figyelmeztető jelekkel, és korábbi súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül is.

    A gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata fokozódik a NSAID-ok magasabb adagjai mellett, valamint olyan betegekben, akiknek a kórelőzményében fekély szerepel, különösen akkor, ha vérzéses vagy perforációs szövődménnyel járt, illetve idős betegekben. E betegek kezelését a legalacsonyabb hatékony adaggal kell megkezdeni.

    Ezen betegeknél valamint kis adagú acetilszalicilsavat (ASA) tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. ún. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.

    Ha Ön korábban már tapasztalt gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, illetve ha Ön idősebb korú minden szokatlan hasi tünetről (különösen a gyomor-bélrendszeri vérzésről) számoljon be kezelőorvosának, különösen a kezelés kezdetén.

    Óvatosság szükséges, ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszeres kezelésben részesül, amely fokozhatja a fekélyképződés vagy a vérzés kockázatát (pl. szájon át szedett kortikoszteroidok, véralvadásgátlók, pl. warfarin, a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. ASA vagy a depresszió kezelésére szolgáló ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (lásd 2. pont, A kezelés alatt szedett egyéb gyógyszerek).

    Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély esetén a Diclofenac AL kezelést abba kell hagyni.

    Szoros orvosi felügyelet és óvatosság szükséges bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségekben (kólitisz ulcerózában vagy Crohn-betegségben), mivel állapotuk súlyosbodhat (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).

    A szív-érrendszerre gyakorolt hatás

    A Diclofenac AL injekcióhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy sztrók kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

    Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl., ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

    Bőrreakciók

    NSAID készítmények alkalmazása kapcsán nagyon ritkán beszámoltak súlyos, esetenként halálos kimenetelű bőrreakciókról, (pl. ún. exfoliatív dermatitiszről, Stevens-Johnson szindrómáról vagy toxikus epidermális nekrolízisről / Lyell-szindrómáról; lásd 4 pont, Lehetséges mellékhatások). A betegek a kezelés kezdeti időszakában a leginkább veszélyeztetettek ezen reakciók szempontjából Az esetek többségében a reakciók a kezelés első hónapjában jelentkeznek.

    A Diclofenac AL injekció alkalmazását bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy a túlérzékenységre utaló bármilyen egyéb tünet első jelentkezésekor hagyja abba és azonnal forduljon kezelőorvosához.

    A májra gyakorolt hatások

    Óvatosság szükséges beszűkült májfunkciójú betegek esetében, mivel állapotuk súlyosbodhat. Hosszú ideig tartó Diclofenac AL-kezelés alatt - elővigyázatossági okokból - a májfunkció rendszeres ellenőrzése javasolt. Amennyiben a májfunkció eltérést, illetve romlást mutatna, esetleg májkárosodás kialakulására jellemző klinikai jelek, tünetek mutatkoznának, a Diclofenac AL-kezelést azonnal fel kell függeszteni.

    Egyéb megjegyzések:

    A Diclofenac AL injekció következő esetekben csak a várható haszon és a lehetséges kockázatok gondos mérlegelése után alkalmazható:

    - a vérképzés bizonyos veleszületett zavarában (pl. akut intermittáló porfíria),

    - bizonyos autóimmun betegségekben (szisztémás lúpusz eritematodeszben (SLE) vagy kevert kötőszöveti betegségben (MCTD)).

    Különösen gondos orvosi ellenőrzésre van szükség az alábbi esetekben:

    - nagyobb műtéti beavatkozás után,

    - allergia (pl. bőrreakciók más gyógyszerek hatására, asztma, szénanátha), az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutakat beszűkítő idült betegségek esetén,

    - vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenvedő betegek esetén.

    A Diclofenac AL injekciót nem szabad gyulladt vagy fertőzött területre injektálni.

    Súlyos, akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordultak elő.

    Diclofenac AL injekció alkalmazását követően túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a kezelést fel kell függeszteni. A tünetektől függően a szükséges intézkedéseket a megfelelő szakembereknek kell megtenni.

    A diklofenák időlegesen meggátolhatja a vérlemezkék összetapadását, ezért az alvadási zavarban szenvedő betegeket gondosan ellenőrizni kell.

    Más NSAID-okhoz hasonlóan a diklofenák elfedheti a fertőzés jeleit, tüneteit. Ha a kezelés alatt a fertőzés bármilyen tünete (pirosság, duzzanat, hőemelkedés, fájdalom, láz) fordul elő, illetve súlyosbodik, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

    Ha Ön véralvadásgátló vagy vércukorszint csökkentő gyógyszert szed, a véralvadást és a vércukorszintet gondosan ellenőrizni kell.

    A tartós kezelés szükségessé teszi a veseműködés és a vérkép rendszeres ellenőrzését.

    Műtéti beavatkozások előtt mondja meg az orvosnak, illetve a fogorvosnak, hogy diklofenák tartalmú gyógyszert kap.

    A fájdalomcsillapítók tartós alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad e gyógyszerek megemelt adagjaival kezelni.

    Ha gyakran szenved fejfájásban a diklofenák használata helyett, kérje kezelőorvosa tanácsát.

    Figyelmeztetés:

    A Diclofenac AL injekció beadása sohasem történhet intravénásan.

    A fájdalomcsillapítók rendszeres használata - különösen, ha többfélét kombinálnak egymással - tartós vesekárosodást okozhat, a veseelégtelenség kockázatával (fájdalomcsillapító gyógyszerek által kiváltott nefropátia).

    Más olyan gyógyszerekhez hasonlóan, amelyek gátolják a prosztaglandin szintézist a diklofenák is megnehezítheti a nők számára a teherbeesést. Ha terhességet tervez, vagy problémái vannak a teherbeeséssel, forduljon kezelőorvosához.

    Gyermekek és serdülőkorúak

    Lásd a "2. Ne alkalmazza a Diclofenac AL injekciót" pontot.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A diklofenák és digoxin (a szív erejét növelő gyógyszer), fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer) vagy lítium készítmények (mentális rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén az utóbbi gyógyszerek plazmaszintje megemelkedhet. A vér lítium szintjének ellenőrzése szükséges. Ajánlott a vér digoxin és fenitoin szintjének ellenőrzése is.

    A diklofenák csökkentheti a vízhajtók és a vérnyomáscsökkentők hatását.

    A diklofenák csökkentheti az ACE-gátlók és az angiotenzin II antagonisták (a szívgyengeség és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek) hatását, és az egyidejű alkalmazás fokozhatja a vesefunkció-károsodás kialakulásának kockázatát.

    A diklofenák és a káliumot visszatartó vízhajtók együttes alkalmazása megemelheti a szérum káliumkoncentrációját. Javasolt a vér káliumszintjének ellenőrzése.

    A diklofenák együttes alkalmazása más NSAID-okkal vagy glükokortikoidokkal megnöveli a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés kockázatát.

    A vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. az acetilszalicilsav és bizonyos antidepresszánsok (szelektív szerotonin visszavétel gátlók / SSRI-k) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.

    A diklofenák alkalmazása a metotrexát adagolását megelőző vagy követő 24 órán belül a metotrexát magasabb szérumkoncentrációját és ezáltal toxikus hatásainak gyakoribbá válását okozhatja.

    A NSAID-ok (pl. a diklofenák-nátrium) fokozhatják a ciklosporinnak a vesékre gyakorolt toxikus hatását.

    A probenecidet vagy szulfinpirazont tartalmazó gyógyszerek elnyújthatják a diklofenák kiürülését. Ez a diklofenák felhalmozódását okozza a szervezetben, mely egyúttal a mellékhatások fokozódásával is jár.

    A NSAID-ok erősíthetik a véralvadásgátlók, pl. a warfarin hatását.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhesség

    Ha a kezelés alatt lesz terhes, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Csak a terhesség első hat hónapjában és csak az orvossal történt előzetes megbeszélés után alkalmazhatja a diklofenákot. A terhesség utolsó három hónapjában nem szabad használni a készítményt, mert mind az anya, mind a gyermeke számára megnő a vajúdás és szülés alatti szövődmények kockázata.

    Szoptatás

    A diklofenák és anyagcseretermékei kis mennyiségben átjutnak az anyatejbe. Mivel a szoptatott csecsemőt érő káros következmények eddig nem ismeretesek, ezért a rövid ideig tartó alkalmazás általában nem teszi szükségessé a szoptatás abbahagyását. Azonban azok az anyák, akik tartósan nagyobb adagban kapják a gyógyszert, kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát, és vegyék fontolóra a szoptatás korai abbahagyását.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Mivel a készítménynek központi idegrendszeri mellékhatásai lehetnek, amelyek például fáradékonyságot és bizonytalanság-érzést okozhatnak, ezért hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges készségeket. Emiatt nem tud majd elég gyorsan és pontosan reagálni a váratlan, illetve hirtelen eseményekre. A kezelés alatt ne vezessen autót vagy más gépjárművet! Ne működtessen motoros szerszámokat, illetve gépeket! Soha ne végezzen szilárd támasz nélküli munkát! Mindez különösen érvényes, ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

    Fontos információk a Diclofenac AL injekció egyes összetevőiről

    Ez a gyógyszer nátriumot tartalmaz, de nátriumtartalma kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) ampullánként, ezért nátrium-mentesnek tekinthető.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DICLOFENAC AL INJEKCIÓT?

    A Diclofenac AL 75 mg/3 ml oldatos injekciót mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően fogják alkalmmazni Önnél. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

    Felnőtteknek

    A Diclofenac AL injekcióval történő kezelést lehetőleg egyszeri kezelésre kell korlátozni. Ha további kezelés is szükséges, akkor annak szájon át vagy végbélkúppal kell történnie.

    Az injekció napján adott teljes diklofenák-nátrium adagnak nem szabad meghaladnia a 150 mg-ot.

    Az alkalmazás módja

    Az injekciós oldatot mélyen a farizomba kell fecskendezni.

    Az anafilaxiás reakció fellépésének lehetősége miatt a Diclofenac AL injekció beadása után Önt legalább 1 órán keresztül megfigyelés alatt fogják tartani.

    Megjegyzés:

    Az oldatnak az alkalmazás előtt és az alatt is tisztának és színtelennek kell lenni. A készítményt nem szabad felhasználni, ha opálos vagy elszíneződött.

    A kezelés időtartama

    A kezelés időtartamát az orvos határozza meg. Az injekcióval történő kezelést lehetőleg egyszeri kezelésre kell korlátozni. A reumás betegségek tartós kezelést igényelhetnek, amely során Ön lehetőség szerint más gyógyszerformában kapja a diklofenákot.

    Ha a Diclofenac AL injekció hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ha az előírtnál több Diclofenac AL injekciót alkalmazott

    A túladagolás tünetei közé tartoznak a központi idegrendszeri zavarok, pl. a fejfájás, a bizonytalanság-érzés, a bágyadtság és az eszméletzavar. Hasi fájdalom, émelygés és hányás is előfordulhat. A betegek gyomor-bélrendszeri vérzéseket, valamint vese- vagy májműködés-romlást is tapasztalhatnak. Vérnyomásesés, légzésdepresszió és cianózis is előfordulhat.

    Nincs specifikus ellenszere.

    Amennyiben túladagolásra gyanakszik, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az orvosával, aki a mérgezés súlyosságától függően majd eldönti, hogy kell-e különleges intézkedéseket foganatosítani.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Diclofenac AL injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:

    Nagyon gyakori: 10 betegből több mint egy esetben észlelték

    Gyakori: 100 betegből 1-10 esetben észlelték

    Nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében észlelték

    Ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében észlelték

    Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték

    Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg.

    Lehetséges mellékhatások

    Figyelembe kell venni, hogy a következő mellékhatások általában az adag nagyságától függenek, és rendszerint betegenként változnak.

    A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik. Gyomor- vagy nyombélfekély, perforáció és néha halálos kimenetelű vérzés elsősorban idős betegeknél fordulhat elő (lásd 2. pont, Tudnivalók a Diclofenac AL injekció alkalmazása előtt). Hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás, székrekedés, emésztési problémák, hasi fájdalom, szurokszéklet, vér megjelenése a hányadékban, a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása, a kólitisz és a Crohn-betegség romlása is előfordult (lásd 2. pont, Tudnivalók a Diclofenac AL injekció alkalmazása előtt). A gyomornyálkahártya gyulladásáról ritkábban számoltak be.

    NSAID kezeléssel kapcsolatban ödémáról, magasvérnyomásról és szívelégtelenségről is beszámoltak.

    A Diclofenac AL injekcióhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy sztrók kialakulásának kockázata.

    Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

    Nagyon ritka: Szívdobogásérzés, ödéma, szívizomgyengeség (szívelégtelenség), szívroham.

    Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

    Nagyon ritka: Vérkép eltérések (anémia, leukopénia, agranulocitózis, trombocitopénia, páncitopénia, agranulocitózis). A korai tünetek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes elváltozásai, influenza-szerű tünetek, súlyos fáradékonyság, orrvérzés és bőrvérzések.

    Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal abba kell hagyni a gyógyszer alkalmazását és tájékoztatni kell a kezelőorvost. Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók szedését kerülni kell.

    Tartós diklofenák-kezelés esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet.

    Nagyon ritka: A vörösvérsejtek fokozott lebomlása miatt kialakuló vérszegénység.

    Idegrendszeri betegségek és tünetek

    Gyakori: Központi idegrendszeri mellékhatások, pl. fejfájás, szédülés, álmosság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság.

    Nagyon ritka: Az érzékelés megváltozása, az ízlelés zavara, az emlékezet romlása, dezorientáltság, görcsrohamok, reszketés.

    Szembetegségek és szemészeti tünetek

    Nagyon ritka: Látászavarok (homályos vagy kettős látás).

    A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

    Nagyon ritka: Fülcsengés és átmeneti hallászavarok

    Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

    Nagyon gyakori: Gyomor-bélrendszeri panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, továbbá kisebb vérvesztés a gyomor-bél traktusból, amely kivételes esetekben vérszegénységhez vezethet.

    Gyakori: Emésztési zavar, puffadás, hasgörcsök, étvágytalanság és gyomor-bélrendszeri fekélyek (egyes esetekben vérzéssel és perforációval).

    Nem gyakori: Vérhányás, véres széklet (szurokszéklet) vagy véres hasmenés.

    Ha súlyos gyomorfájdalmat, szurokszékletet vagy vérhányást tapasztal, abba kell hagyni a diklofenák alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.

    Nagyon ritka: Szájnyálkahártya-gyulladás, a nyelv gyulladása, nyelőcső elváltozások, alhasi panaszok (pl. vérző vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség, illetve kólitisz ulceróza (a vastagbél bizonyos gyulladásos fekélyes betegségei) súlyosbodása), székrekedés, hasnyálmirigy-gyulladás, bélszűkület.

    Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

    Nem gyakori: Ödémák kialakulása különösen magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél.

    Nagyon ritka: A vese szöveti károsodása, ami akut veseelégtelenséggel, fehérje vagy vér megjelenésével a vizeletben társulhat, illetve nefrózis szindróma

    Mindezért rendszeresen ellenőrizni kell a veseműködést.

    A kiválasztott vizelet mennyiségének csökkenése, vízvisszatartás a szervezetben (ödémák) és általános rossz közérzet vesebetegségre vagy veseelégtelenségre utalhat.

    Ha a fenti tüneteket észleli, vagy azok súlyosbodnak, hagyja abba a diklofenák alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

    A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

    Nem gyakori: Hajhullás

    Nagyon ritka: Bőrpírral járó kiütés (ekcéma, exantéma, eritéma), súlyos bőrreakciók pl. hólyagos bőrkiütés (pl. Stevens-Johnson szindróma, és toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma).

    Fertőző betegségek és parazitafertőzések

    Nagyon ritka: A fertőzéssel kapcsolatos gyulladás rosszabbodását (pl. nekrotizáló faszcitisz kialakulása), amely időben kapcsolódott a NSAID-ok szisztémás alkalmazásához. Ezeket a történéseket a NSAID-ok hatásmechanizmusának lehet tulajdonítani.

    Ha a Diclofenac AL kezelés alatt a fertőzés bárminemű tünete fordul elő, illetve súlyosbodik, haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

    Nagyon ritka: A diklofenák egyes esetekben a nem fertőzéses agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) tüneteivel jár, ilyen a tarkómerevség, a fejfájás, a hányinger és a hányás, a láz és a homályos tudatállapot. Úgy tűnik, hogy erre az autóimmun betegségben (szisztémás lupusz eritematodesz, kevert kötőszöveti betegség) szenvedők a hajlamosak.

    Érbetegségek és tünetek

    Nagyon ritka: Magas vérnyomás.

    Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

    Intramuszkuláris alkalmazáskor az injekció beadásának helyén gyakran helyi mellékhatások (égő érzés), vagy szövetkárosodások (steril tályogképződés, zsírszövet nekrózis) fordulhatnak elő.

    Immunrendszeri betegségek és tünetek

    Gyakori: Túlérzékenységi reakciók, bőrkiütés és viszketés.

    Nem gyakori: Csalánkiütés.

    Ritka: A benzilalkohol tartalom miatt túlérzékenységi reakciók fordulhatnak elő.

    Nagyon ritka: Súlyos túlérzékenységi reakciók fordulhatnak elő, amelyek a következő formákban jelenhetnek meg: arcödéma, nyelvduzzanat, a légutakat beszűkítő gégeödéma, ami asztmás rohamig fokozódhat, szapora szívverés, vérnyomásesés, amely életveszélyes sokkig terjedhet.

    A fenti tünetek bármelyikének a jelentkezésekor (ami lehetséges már a kezelés megkezdésekor is) abba kell hagyni a diklofenák alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget.

    Nagyon ritka: Allergiás érgyulladás és tüdőgyulladás.

    Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

    Gyakori: A májenzim szintek megemelkedése.

    Nem gyakori: Májkárosodás, különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, heveny májgyulladás (hepatitisz) sárgasággal vagy anélkül, ami nagyon ritkán súlyos lefolyású lehet, és bevezető tünetek nélkül is jelentkezhet.

    Mindezért hosszú időtartamú kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell a májműködést.

    Pszichiátriai kórképek

    Nagyon ritka: Pszichotikus reakciók, depresszió, szorongás, rémálmok.

    Feltétlenül kövesse az egyes mellékhatásokra a fentiekben megadott útmutatásokat!

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A DICLOFENAC AL INJEKCIÓT TÁROLNI?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A fénytől való védelem érdekében az ampullákat tartsa a dobozában.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után nem szabad alkalmazni a Diclofenac AL injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Diclofenac AL injekció

    - A készítmény hatóanyaga: 75 mg diklofenák-nátrium 3 ml oldatos injekcióban.

    - Egyéb összetevők: acetilcisztein, nátrium-hidroxid oldat, mannit, benzilalkohol, propilénglikol, injekcióhoz való víz.

    Ampullánként (3 ml) 105 mg benzilalkoholt tartalmaz.

    Milyen a Diclofenac AL injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Tiszta, színtelen, steril, vizes oldat.

    3 ml oldat színtelen üveg ampullába töltve, mely fehér törőponttal van ellátva.

    1 db, 10 db, ill. 30 db ampulla dobozban.


    További gyógyszerek diclofenac hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Láz- és fájdalomcsillapítók kategóriában