DESLORATADINE ACTAVIS filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Desloratadine Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Desloratadine Actavis dezloratadin hatóanyagot tartalmaz, ami egy antihisztamin.

A Desloratadine Actavis enyhíti az allergiás nátha tüneteit (ez az orrjáratok gyulladása, amit allergia, például szénanátha vagy poratkákkal szembeni allergia okoz). A tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, szájpadlás viszketés és a szemek viszketése, bevörösödése vagy könnyezése.

A Desloratadine Actavis a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ezen tünetek között szerepel például a viszketés és a csalánkiütés.

A fenti tünetek enyhítése egy teles napon keresztül érvényesül, így a gyógyszer segít abban, hogy a beteg ismét folytathassa normális napi tevékenységét és jól aludhasson.

A Desloratadine Actavis felnőttek és serdülőkorúak (12 évesek vagy idősebbek) számára javasolt.

DESLORATADINE ACTAVIS filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 5 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Desloratadine Actavis szedése előtt

Ne szedje a Desloratadine Actavis-t

  • ha allergiás a dezloratadinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy a loratadinra.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Desloratadine Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

  • ha Önnek gyengült a veseműködése.

Gyermekek

A Desloratadine Actavis nem adható 12 éves kor alatti gyermekeknek.

Egyéb gyógyszerek és a Desloratadine Actavis

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Desloratadine Actavis egyidejű bevétele étellel és itallal

A Desloratadine Actavis étellel vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, vagy gyermekét szoptatja, a Desloratadine Actavis alkalmazása az Ön számára nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Nem ismert, hogy a javasolt adagolásban szedett Desloratadine Actavis befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ennek ellenére nagyon ritkán néhányan álmosságot tapasztaltak, ami hatással lehet a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

3. Hogyan kell szedni a Desloratadine Actavis-t!

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és serdülőkorúak (12 évesek vagy idősebbek): naponta egy tablettát kell bevenniük. A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni.

A kezelés időtartamára vonatkozóan: kezelőorvosa fogja megállapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és ugyancsak ő fogja meghatározni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie a Desloratadine Actavis-t.

Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb, mint 4 napig vagy kevesebb, mint 4 hétig vannak jelen), kezelőorvosa az adagolási rendet a betegség előzetes lefolyásának értékelése alapján fogja meghatározni.

Ha az allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), orvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Desloratadine Actavis-t vett be

A Desloratadine Actavis-t kizárólag az Ön számára felírt adagolási rend szerint szedje. A véletlen túladagolás várhatóan nem jár súlyos következményekkel. Ennek ellenére forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez, ha az előírtnál több Desloratadine Actavis-t vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Desloratadine Actavis-t

Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Felnőtteknél az észlelt mellékhatások hasonlók voltak ahhoz, amit a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tabletta szedésekor tapasztaltak, azonban fáradtságról, szájszárazságról és fejfájásról gyakrabban számoltak be, mint a placebo tabletta esetében. Serdülőknél a fejfájás volt a leggyakrabban jelentett mellékhatás.

A dezloratadin forgalomba kerülése óta nagyon ritkán beszámoltak súlyos allergiás reakciókról (légzési nehézség, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat), valamint bőrkiütésről. Szívdobogásérzést, gyors szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszt, hasmenést, szédülést, álmosságot, álmatlanságot, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket ugyancsak nagyon ritkán jelentettek.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Desloratadine Actavis-t tárolni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, a palack címkéjén és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Buborékcsomagolás

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Palack

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A fénytől való védelem érdekében a palackot tartsa jól lezárva.

Ha bármilyen változást észlel a tabletták küllemén, ezt közölje gyógyszerészével.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Desloratadine Actavis

  • A hatóanyag a dezloratadin. Minden egyes filmtabletta (tabletta) 5 mg dezloratadint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: Tablettamag: Mikrokristályos cellulóz, keményítő (hidegen duzzadó), mannit, talkum, magnézium-sztearát. Tablettabevonat: Hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, indigókármin alumínium lakk (E132).

Milyen a Desloratadine Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kék színű, kerek, 6 mm átmérőjű, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "LT" bevéséssel.

A Desloratadine Actavis 5 mg filmtabletta az alábbi kiszerelésekben kerül forgalomba: Buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 21, 30, 50, 90 vagy 100 tabletta.

Nedvességmegkötőt tartalmazó, műanyag kupakkal lezárt műanyag palack: 30 vagy 100 tabletta. Ne nyelje le a nedvességmegkötőt.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában