DERMAZIN krém

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DERMAZIN 10 mg/g KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dermazin 10 mg/g krém égési sebek és egyéb bőrsérülések fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére szolgáló helyileg alkalmazható kemoterápiás szer.

Az ezüst-szulfadiazin szétesik az égési seben és az ezüstionokat ezáltal lassan és folyamatosan adja le. Anélkül gátolja a baktériumsejtek növekedését és szaporodását, hogy károsítaná a bőr és a bőr alatti szövetek sejtjeit. A Dermazin 10 mg/g krém baktérium-ellenes hatása nagyon széleskörű, beleértve szinte minden olyan mikroorganizmust, amelyek az égési és egyéb sebek fertőzését okozhatják.

A Dermazin 10 mg/g krém az elhalt szövetekbe és váladékokba hatol be. Ez különösen fontos hatás, mert a szisztémás antibiotikumok az elhalt szövetek baktériumflórájával szemben nem hatékonyak, mivel azoknak nincs vérellátása.

DERMAZIN krém GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
silver sulfadiazine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
LEK Pharmaceuticals d.d.
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 10 mg/g (250 g)
  • 10 mg/g (50 g)
Dermazin 10 dobozkép
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a dermazin 10 mg/g krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a készítményt

  • ha allergiás (túlérzékeny) az ezüst-szulfadiazinra vagy a Dermazin 10 mg/g krém egyéb összetevőjére,
  • ha a terhesség előrehaladott szakaszában (különösen a szülést megelőző időszakban) van (lásd Terhesség és szoptatás pontot),
  • kora- vagy újszülötteknél 2 hónapos korig, mivel besárgulás (magicterus) alakulhat ki.
  • A Dermazin 10 mg/g krém tartalmaz földimogyoró olajat. Ha a beteg földimogyoróra vagy szójára allergiás, nem alkalmazhatja ezt a készítményt.

A Dermazin 10 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha allergiás (túlérzékeny) szulfonamidra (lehetséges allergiás reakciók miatt),
  • ha veleszületett ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (mivel a krém nagy területen való alkalmazását követően hemolízis alakulhat ki),
  • ha máj- vagy vesebetegségben szenved,
  • ha ún. porfíriában (bizonyos anyagcserebetegség) szenved.

Ilyen esetben beszélje meg kezelőorvosával a teendőket. Közölje orvosával, ha bármilyen krónikus vagy anyagcserét érintő betegsége van.

Akár életet is veszélyeztető bőrreakciókat (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek az ezüst-szulfadiazin hatóanyag alkalmazásával kapcsolatban, amik vöröses céltábla-kiütéssel vagy a törzsön megjelenő, köralakú, közepén hólyagos foltok kialakulásával kezdődnek. További jelei a szájban, torokban, orrban, nemi szerveken megjelenő fekélyek és kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szem). Ezeket, az akár életet is veszélyeztető bőrkiütéseket, gyakran influenza-szerű tünetek kísérik. A kiütés kiterjedt hólyagosodássá, a bőr hámlásává változhat. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél korábban az ezüst-szulfadiazin hatóanyaggal való kezelés során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis jelentkezett, többet nem kezelhető újra ezzel a hatóanyaggal a későbbiekben. Amennyiben Önnél kiütés vagy ezen bőrtünetek jelentkeznek, haladéktalanul kérje orvosa tanácsát és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert alkalmazza.

Az ezüst-szulfadiazinnal történő kezelést követően egyéb, helyileg alkalmazott mikrobaellenes anyagokhoz hasonlóan felülfertőződés jelentkezhet.

Vigyázzon, hogy a készítmény ne jusson a szembe.

Ha a krémet hosszú időn keresztül nagy mennyiségben alkalmazza a bőrön, akkor orvosának ellenőriznie kell a vérképet, a szérum-szulfadiazin koncentrációt, a vesefunkciót és a vizeletet (esetlegesen a vizeletben kristályok kicsapódása miatt).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Dermazin 10 mg/g krémmel egyidejűleg alkalmazott alábbi hatóanyagok vagy készítménycsoportok esetében lehetséges kölcsönhatás:

  • helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimkészítmények: az ezüst gátolhatja az ún. helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimeket, ha ezekkel az enzimekkel egyidejűleg ezüst-szulfadiazint alkalmazunk.
  • cimetidin: cimetidin (gyomorsav túltermelésben, gyomor- és nyombélfekélyben alkalmazott hatóanyag) tartalmú tabletta és Dermazin 10 mg/g krém egyidejű alkalmazásakor a fehérvérsejtek számának csökkenéséről számoltak be.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Közölje orvosával, ha terhes (vagy gyanítja, hogy terhes) vagy szoptat!

Terhesség

Ne használja a Dermazin 10 mg/g krémet előrehaladott terhességben. Az orvos dönti el, ha az alkalmazás feltétlenül szükséges. A készítményt ne használja a terhesség utolsó heteiben. Szigorúan az orvos utasításait kövesse.

Szoptatás

A Dermazin 10 mg/g krémet ne használja akkor, ha a szoptatott csecsemő 2 hónaposnál fiatalabb, mivel a szulfonamidok bejutnak az anyatejbe és a magzatnál nemkívánatos hatásokat (besárgulás) okozhatnak. Ha a csecsemő idősebb, akkor az előny-kockázat mérlegelése az orvos feladata.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az ezüst-szulfadiazin hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy gépkezeléshez szükséges képességeket.

Fontos információk a Dermazin 10 mg/g krém egyes összetevőiről

A krém metil-parahidroxi-benzoátot és propil-parahidroxi-benzoátot tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak (esetlegesen később is). A Dermazin krém tartalmaz földimogyoró olajat. Ha Ön allergiás földimogyoróra vagy szójára, ne alkalmazza ezt a készítményt. A krémben van propilénglikol, amely bőrirritációt és cetil-alkohol, amely helyi bőrreakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet?

A krémet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény külsőleg, helyileg alkalmazandó, a bőrön.

Először tisztítsa meg az égett területet és távolítsa el az elhalt részeket. Kenje be a krémmel az égett felületet 2-4 mm vastagon; legjobb a krémet steril gézre tenni és ezt a sebre helyezni.

A krém felkenhető steril lapátkával vagy steril kesztyűvel is. A Dermazin 10 mg/g krémet rendszerint naponta egyszer kell használni; súlyosabb sebeknél többször. Viszont naponta legalább egyszer alkalmazni kell. Minden kezelés előtt a régi krémet és a sebváladékot, amely a kezelés során bőséges, gennyhez hasonló színű, de aszeptikus, vízsugárral vagy antiszeptikus eszközzel el kell távolítani. A sebet be lehet kötözni, de nem szükséges.

Egy tubus krém csak egy beteg ismételt kezelésére alkalmazható. A krém alkalmazása nem okoz fájdalmat. Nem hagy foltot a ruházaton s az ágyneműn.

Ha az előírtnál több Dermazin 10 mg/g krémet alkalmazott

Ha a Dermazin 10 mg/g krémet az előírtnál nagyobb adagban használta, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

A Dermazin 10 mg/g krém hosszú ideig nagy adagban és nagy bőrfelületen történő alkalmazását követően jelentkezhetnek a szulfonamid vagy az ezüst általános mellékhatásai. A mellékhatások kezelése tüneti.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet

Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet, pótolja, amint eszébe jut. Ha a következő használat ideje már közel van, várja meg ezt az időpontot. Ne alkalmazzon több krémet, mint ami az előírt adag.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Dermazin 10 mg/g krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások gyakoriak (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkeznek): bőrirritáció, égés, viszketés, fájdalom az alkalmazás helyén, kiütés, alacsony fehérvérsejtszám, a bőr szürke elszíneződése. Az esetleges fehérvérsejtszám-csökkenés miatt a kezelés alatt ellenőrizni kell a vérképet.

A következő mellékhatások nagyon ritkák (10000 betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkeznek): akár életet is veszélyeztető bőrreakciókat (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).

Előfordulhat hiperpigmentáció is, de ennek mértéke nem ismert.

Nagy területen alkalmazva, főként égési sérüléseknél a Dermazin 10 mg/g krém az orális szulfadiazin-kezelés ismert mellékhatásait okozhatja: vérképváltozások, megemelkedett testhőmérséklet, máj- és vesepanaszok és krisztallúria (kristályok kiválása a vizeletben). Mivel ezek csak eseti előfordulások voltak, a gyakoriságuk nem ismert.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A DERMAZIN 10 mg/g KRÉMET TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Dermazin 10 mg/g krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Dermazin 10 mg/g krém?

  • A készítmény hatóanyaga az ezüst-szulfadiazin.
  • Egyéb összetevők: propil-parahidroxi-benzoát, metil-parahidroxi-benzoát, poliszorbát 60, cetil-alkohol, propilénglikol, hidrogénezett földimogyoró olaj, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, homogén krém. 1 g kenőcs 10 mg ezüst-szulfadiazint tartalmaz.

50 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.

250 g töltettömegű, fehér, csavaros kupakkal és alumínium fóliával lezárt fehér PP tégely.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal