DELIPID filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Delipid filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Delipid filmtabletta a sztatinoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik.

A Delipid filmtablettát azért írta fel orvosa, mert:

- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Önnél fennáll a szívinfarktus, vagy szélütés (sztrók) kialakulásának veszélye.

Azért javasolták Önnek a sztatin kezelést, mert a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést. A Delipid filmtabletta szedése során is folytatnia kell a koleszterin-csökkentő diétát és a testmozgást.

vagy

- Egyéb tényezők jelenléte miatt, amelyek Önnél növelik a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulásának veszélyét.

A szívinfarktust, a szélütést vagy a társuló egyéb problémákat az érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezett betegség okozhatja. Az ateroszklerózis a zsírrészecskék érfalakba történő beépülését jelenti.

Miért fontos a Delipid filmtabletta folyamatos szedése

A Delipid filmtabletta a vérben keringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyek közül leggyakoribb a koleszterin.

Különböző típusú koleszterinek találhatók a vérben: a "rossz" koleszterin (LDL-C), és a "jó" koleszterin (HDL-C).

A Delipid filmtablettával csökkenthető a "rossz" koleszterin- és növelhető a "jó" koleszterinszint. A Delipid filmtabletta úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetben megakadályozza a "rossz" koleszterin képződését és segíti a vérből való kiürülését.

A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket.

Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásához vezet. A koleszterinszint kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázatát.

Fontos folyamatosan szedni a Delipid filmtablettát akkor is, ha már sikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését és a zsírrészecskék lerakódását. Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben orvosa ezt tanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.

DELIPID filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
EGIS
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 10 mg
  • 20 mg
  • 40 mg

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Delipid filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Delipid filmtablettát:

- ha allergiás a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- ha terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Delipid filmtabletta kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nőknek a Delipid filmtabletta szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.

- ha májbetegségben szenved.

- ha súlyos veseelégtelenségben szenved.

- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél.

- ciklosporin egyidejű alkalmazásakor (pl. szervátültetést követően alkalmazzák).

Amennyiben a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel orvosát.

Az említetteken kívül, ne vegyen be 40 mg-os Delipid filmtabletta adagot (a legnagyobb adag):

- ha közepesen súlyos veseelégtelenségben szenved (amennyiben bizonytalan, kérjük, keresse fel orvosát).

- ha pajzsmirigy betegsége van.

- ha korábban ismétlődő, más okkal nem magyarázható izomfájdalmat tapasztalt, vagy Önnél, illetve más családtagjainál előfordult már korábban izombetegség, vagy ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel.

- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

- ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai, vagy indiai).

- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentőt is szed.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel orvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Delipid filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

A Delipid filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha veseproblémái vannak.

- ha májproblémái vannak.

- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnal tudassa orvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, különösen, ha ezt rosszullét és láz is kíséri.

- Szintén mondja el orvosának vagy gyógyszerészének, ha izomgyengesége van, mely tartósan fennáll. További laboratóriumi vizsgálatok és gyógyszerek lehetnek szükségesek ennek megállapításához és kezeléséhez

- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

- ha pajzsmirigy betegsége van.

- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a betegtájékoztatót, akkor is, ha korábban már szedett egyéb gyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.

- ha HIV fertőzés kezelésre szed valamely gyógyszert, mint pl. lopinavir, ritonavir. Lásd " A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek".

- ha Ön elmúlt 70 éves (orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Delipid filmtabletta dózist).

- ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai). Orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Delipid filmtabletta dózist.

- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):

- Ne vegyen be 40 mg-os Delipid filmtabletta adagot (a legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Delipid filmtabletta adag szedése előtt konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

Néhány betegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerű vizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzim- szinteket mérik a vérben. Ezért orvosa a Delipid filmtabletta terápia megkezdése előtt, majd azt követően a kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végeztetni ezt a vizsgálatot (májfunkciós vizsgálat). Fontos, hogy megjelenjen az előírt laboratóriumi vizsgálatokon.

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

Gyermekek és serdülők

- ha a beteg 10 év alatti életkorú: a Delipid nem adható 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

- ha a beteg 18 év alatti életkorú: a Delipid 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.

Egyéb gyógyszerek és a Delipid filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

- Ciklosporin (pl. szervátültetés után a beültetett szerv kilökődésének megelőzésére rendeli az orvos, egyidejű alkalmazásuk során a rozuvasztatin hatása fokozódik). Ciklosporin kezelés ideje alatt ne szedje a Delipid filmtablettát.

- Véralvadásgátlók, mint pl. warfarin, acenokumarol (Delipid filmtablettával együtt szedve véralvadásgátló hatásuk és a vérzésveszély fokozódhat).

- A vérzsír-csökkentő gyógyszerek egy másik családjába, a triglicerid szintet is csökkentő fibrátok közé tartozó szerek, (mint pl. gemfibrozil, és egyéb fibrátok). Egyidejű alkalmazásuk esetén a rozuvasztatin hatása fokozódik. Fibrát-típusú gyógyszer egyidejű szedése során a Delipid filmtabletta legmagasabb, 40 mg-os adagja nem alkalmazható, javasolt kezdeti adagja pedig napi 5 mg.

- Egyéb koleszterinszint csökkentő szerek (mint pl. a koleszterin gyomorból történő felszívódását gátló ezetimib).

- Gyomorsavat semlegesítő szerek (ún. antacidumok); a rozuvasztatin vérszintjét csökkentik. Ennek esélye csökken, ha ezt a típusú gyógyszert a Delipid filmtabletta bevétele után 2 órával veszi be.

- Egy bizonyos fertőzés elleni szer (antibiotikum), az eritromicin. Egyidejű alkalmazás esetén a rozuvasztatin hatása csökken.

- Fogamzásgátló tabletta. Egyidejű szedése esetén a fogamzásgátló tablettából felszívódott nemi hormonok szintje megemelkedik.

- Hormonpótló terápia (megnő a vérben a hormon szintje).

- HIV fertőzött betegek kezelésére szolgáló vírusellenes szerek (ún. HIV-proteáz gátlók, mint pl. lopinavir/ritonavir) együttadáskor a rozuvasztatin hatása fokozódik. HIV-proteáz gátló kezelés idején a Delipid filmtabletta alkalmazása nem javasolt.

A Delipid filmtabletta módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatásait, vagy ezek a készítmények módosíthatják a Delipid filmtabletta hatását.

A Delipid filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Delipid filmtabletta bevehető étkezéssel vagy éhgyomorra.

Terhesség és szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Delipid filmtablettát terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni. Ha a Delipid kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nők megfelelő fogamzásgátló módszerrel védekezzenek a teherbeeséstől a Delipid kezelés ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A legtöbb esetben a Delipid filmtabletta alkalmazásának ideje alatt a gépjárművezetés és a gépek kezelése megengedett, mivel a készítmény nem befolyásolja az ilyen tevékenységhez szükséges képességeket. Azonban a Delipid filmtabletta terápia ideje alatt néhány esetben jelentkezhet szédülés. Amennyiben szédülést tapasztal, konzultáljon orvosával, mielőtt megkísérelné a vezetést, vagy gépek kezelését.

A Delipid filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktóz, vagy más néven tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A segédanyagok teljes listáját lásd a "A csomagolás tartalma és egyéb információk" fejezetben.

3. Hogyan kell szedni a Delipid filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Delipid filmtabletta szedése során is folytatnia kell az előírt koleszterin-szegény diétát és testmozgást.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek

Ha a magas koleszterinszint miatt szedi a Delipid filmtablettát:

Kezdő adag

A Delipid terápiát 5 vagy 10 mg-os adaggal kell kezdeni, akkor is, ha korábban már magasabb dózisban is szedett egyéb sztatin készítményt. A kezdő adag megállapítása függ:

- a koleszterinszinttől.

- a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatának mértékétől.

- olyan faktoroktól, melyek valószínűsítik bizonyos mellékhatások jelentkezését.

Beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, hogy a Delipid filmtabletta terápiában Önnek mely kezdő dózis lenne legmegfelelőbb.

Orvosa a legkisebb (5 mg) dózist írhatja elő Önnek, amennyiben:

- Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).

- Ön elmúlt 70 éves.

- Ön középsúlyos vesebetegségben szenved.

- Fennáll Önnél az izomérzékenység és fájdalom (miopátia) kialakulásának kockázata.

Az adag emelése és a maximális napi adag

Orvosa elrendelheti a Delipid filmtabletta adagjának emelését, hogy a megfelelő adagban szedje a Delipid filmtablettát aszerint, hogy milyen az Ön koleszterinszintje és milyen mértékben van kitéve a szív- és érrendszeri betegségek veszélyének, illetve van-e más betegsége. Ha 5 mg adaggal kezdi a terápiát, orvosa megduplázhatja az adagot 10 , 20 vagy 40 mg-ig, szükség esetén. Ha 10 mg a kezdő adag, orvosa 20 majd 40 mg-ra emelheti azt, amennyiben szükséges.

Az adagmódosítás 4 hetes időközönként történik.

A Delipid filmtabletta maximális napi adagja 40 mg. Ezt csak azok a betegek kaphatják, akiknek koleszterinjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata, és akiknél a Delipid filmtabletta 20 mg-os dózisával nem sikerült megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést elérni.

Ha a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulása kockázatának csökkentése miatt szedi a Delipid filmtablettát:

Az ajánlott adag napi 20 mg. Azonban, orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának csökkentését, ha a fentiekben említett tényezők közül valamelyik Önre vonatkozik.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Szokásos adagja gyermekeknek 10-17 éves életkorban

A szokásos kezdő adag 5 mg. Orvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Delipid adagot. A Delipid filmtabletta maximális napi adagja 20 mg. Az adagját naponta egyszer vegye be. A Delipid 40 mg filmtabletta nem alkalmazható 10 és 17 éves korú gyermekeknél.

10 év alatti gyermekek

A Delipid filmtabletta 10 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére nem javasolt.

A tabletta bevétele

Egészben, vízzel nyelje le a tablettát.

A Delipid filmtablettát naponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető, étkezéssel vagy éhgyomorra. Célszerű mindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.

Rendszeres koleszterinszint ellenőrzés

Fontos, hogy rendszeresen felkeresse orvosát a koleszterinszint megfelelő mértékű csökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.

Orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy megfelelő adagban szedje a Delipid filmtablettát.

Ha az előírtnál több Delipid filmtablettát vett be

Ha az előírt napi adagnál több Delipid filmtablettát vett be, értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre lehet szüksége.

Ha kórházi kezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, a kezelő személyzetet tájékoztassa arról, hogy Delipid filmtablettát szed.

Ha elfelejtette bevenni a Delipid filmtablettát

Ne aggódjon, ha elfelejtette bevenni a rozuvasztatint. Hagyja ki ezt az adagot és folytassa a kezelést az előírtak szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Delipid filmtabletta szedését

Ne hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését, amíg orvosa nem tanácsolja, kivéve, ha terhes lesz, illetve ha súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakcióra (az arc, az ajkak, a nyelv, és a torok duzzanata, légzési, illetve nyelési nehézség, heves viszketés csalánkiütésekkel), vagy izomkárosodásra (izomgyengeség, nyomásérzékenység, fájdalom) utaló tüneteket észlel. Koleszterinszintje újra megemelkedhet, ha abbahagyja a Delipid filmtabletta szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos tudnia, hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általában enyhék és rövid időn belül megszűnnek.

Hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi tüneteket (allergiás reakciókat) észleli:

- légzési nehézség, az arc, az ajkak, a nyelv illetve a torok duzzanata kíséretében vagy anélkül.

- az arc, az ajkak, a nyelv illetve a torok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.

- súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel).

Szintén hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha bármilyen szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, és a vártnál tovább tart. Az izmokat érintő tünetek gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeznek, mint felnőtteknél. Mint más sztatin alkalmazásakor is, nagyon kis számú esetben kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melyből ritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztető izomkárosodás alakult ki.

Lehetséges mellékhatások

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):

- Fejfájás

- Hasi fájdalom

- Székrekedés

- Hányinger

- Izomfájdalom

- Gyengeségérzés

- Szédülés

- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Delipid filmtabletta kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre - csak a Delipid 40 mg filmtabletta adagnál.

- Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 beteget érinthet):

- Bőrkiütés

- Viszketés

- Csalánkiütés

- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése- ez rendszerint a Delipid filmtabletta kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak a Delipid 5 mg, 10 mg, és 20 mg filmtabletta adagoknál).

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

- Súlyos allergiás reakciók-tünetei közé tartozik az arc, az ajak, nyelv és/vagy torokduzzanat, nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakció lépett fel, hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.

- Izomkárosodás - melynek tünetei izomgyengeség, izomérzékenység és izomfájdalom lehetnek. Ritkán súlyos, rossz közérzettel, lázzal járó izomszétesés (ún. rabdomiolízis) is előfordulhat, mely vesekárosodáshoz vezethet. Elővigyázatosságból hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha bármilyen szokatlan izomérzékenységet vagy izomfájdalmat tapasztal, mely a vártnál tovább tart. Orvosa vérvételt írhat elő az izomműködés ellenőrzésére.

- Súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigy gyulladás).

- Májenzim értékek emelkedése a vérben.

- Vérlemezkeszám-csökkenés

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

- Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszineződése)

- Májgyulladás (hepatitisz)

- Vér megjelenése a vizeletben

- A karon és lábon jelentkező idegi eredetű tünetek (mint pl. zsibbadás)

- Ízületi fájdalom

- Emlékezetkiesés

- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia)

Nem ismert gyakorisággal jelentkező mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- Hasmenés (laza széklet)

- Stevens-Johnson szindróma (A bőr, a száj, a szemek, valamint a nemi szervek súlyos hólyagos elváltozása).

- Hagyja abba a Delipid filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha ennek a súlyos bőrelváltozásnak a jeleit észleli magán.

- Köhögés

- Légszomj

- Vizenyős duzzanat (ödéma)

- Alvászavarok, mint pl. az álmatlanság, rémálmok

- Szexuális zavarok

- Depresszió

- Légzéssel kapcsolatos panaszok, mint pl. tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj vagy láz.

- Ínsérülés

- Izomgyengeség, mely tartósan fennáll

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik..

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Delipid filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 30C°-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Delipid filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a rozuvasztatin (rozuvasztatin-cink formájában). A Delipid filmtabletták 5 mg, 10 mg, 20 mg és 40 mg rozuvasztatinnak megfelelő mennyiségű rozuvasztatin-cinket tartalmaznak.

- Egyéb összetevők (segédanyagok):

- Ludipressz (laktóz-monohidrát, povidon, kroszpovidon), kroszpovidon és magnézium-sztearát a tablettamagban.

- Opadry II- white 85F 18422 (poli(vinil alkohol), titán-dioxid, makrogol 3350, talkum) a filmbevonatban.

Milyen a Delipid filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Delipid 5 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború, egyik oldalán mélynyomású stilizált "E", a másik oldalán 591 jelöléssel ellátott filmtabletták.

Delipid 10 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború, egyik oldalán mélynyomású stilizált "E", a másik oldalán 592 jelöléssel ellátott filmtabletták.

Delipid 20 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború, egyik oldalán mélynyomású stilizált "E" és alatta 593 jelöléssel ellátott, másik oldalán mélynyomás nélküli filmbevonatú tabletták.

Delipid 40 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán enyhén domború, egyik oldalán mélynyomású "E" 594 jelöléssel ellátott filmtabletták.

Csomagolás:

28, 56, 70, 84 és 98 db OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában