• Dalacin 300 mg kemény kapszula (16x) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DALACIN KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Dalacin kapszula hatóanyaga, a klindamicin antibiotikum, ami a baktériumok bizonyos fajtáit elpusztítja. Ezért bakteriális fertőzésekben alkalmazzák, mint például alsó légúti (hörghurut, tüdőgyulladás, tüdőtályog, gennyes mellűri folyadék) és felső légúti fertőzések (mandulagyulladás, garatgyulladás, melléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, skarlát), hasi, nőgyógyászati fertőzések, bőr- és lágyrészfertőzések, fog-, csont- és ízületi fertőzések.

    Alkalmazzák még szívbelhártya-gyulladásban, az egész szervezetre kiterjedő fertőzésben (szeptikémia), maláriában; AIDS-ben szenvedő betegek tüdőgyulladásának, ill. agyvelőgyulladásának kezelésében; továbbá fej, ill. nyaki műtétek esetén.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Pfizer
    Hatóanyag: clindamycin
    Normatív TB támogatás: fix
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    2. TUDNIVALÓK A DALACIN KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Dalacin kapszulát

    • ha allergiás (túlérzékeny) a klindamicinre vagy a Dalacin kapszula egyéb összetevőjére (az összetevők felsorolását lásd 6. pontban).

    A Dalacin kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    • ha a Dalacin kapszula alkalmazását megelőzően, a kezelés alatt vagy után hasmenés lépne fel. Mint a legtöbb antibiotikum, a Dalacin is okozhat ún. álhártyás vastagbélgyulladást (pszedomembranózus kolitiszt), amelynek tünete az enyhe vagy súlyos fokú, akár életet veszélyeztető súlyosságú hasmenés. Ezért nagyon fontos felhívni a kezelőorvos figyelmét, ha a kezelés előtt, alatt vagy után Önnél hasmenés lép fel. Hasmenés a kezelést követően, akár 2 hónap múlva is jelentkezhet.
    • Tájékoztassa orvosát esetleges gyomor-, illetve bélpanaszairól, valamint fennálló vese-, máj- vagy izombetegségéről.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Fontos, hogy megemlítse, ha egy bizonyos típusú antibiotikumot, ún. eritromicint szed, mert a Dalacin kapszula és az eritromicin csökkenthetik egymás hatását.

    Ha műtéti beavatkozás előtt áll, tájékoztassa kezelőorvosát a Dalacin kapszula alkalmazásáról, mert a készítmény befolyásolhatja a műtét során alkalmazott izomlazító gyógyszerek hatását.

    A Dalacin kapszula bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Dalacin kapszula bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


    További gyógyszerek clindamycin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában

    Új keresés