• Controvul 150 µg/30 µg tabletta (3x21) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CONTROVUL TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Controvul tabletta egy kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló, úgynevezett "antibébi-tabletta". Kétféle női nemi hormonból tartalmaz kis mennyiségben, ezek a dezogesztrol (egy progesztogén) és az etinilösztradiol (ösztrogén hatású hormon), melyek a terhesség megelőzésére szolgálnak, a terhesség során kiválasztódó természetes hormonokhoz hasonlóan

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Stragen Nordic A/S
    Hatóanyag: desogestrel, ethinylestradiol
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    1. gátolják a petesejt havonta történő érését és kiszabadulását (ovuláció).

    2. hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakban található folyadék, így a spermium nehezebben éri el a petesejtet.

    3. Megváltoztatja a méhnyálkahártyát borító nyákréteg felületét, mely így kisebb valószínűséggel fogja befogadni a megtermékenyített petesejtet.

    Általános tudnivalók

    Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. Az előírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta (kihagyások nélkül) esetén a teherbeesés esélye nagyon csekély. Mindazonáltal, a betegtájékoztatóban ismertetjük azon körülményeket, amelyek esetén a fogamzásgátlás megbízhatósága csökkenhet. Ezért kérjük, olvassa el gondosan a "Tudnivalók a Controvul szedése előtt" és a "Hogyan kell szedni a Controvul tablettát" c. részeket.

    Milyen esetekben kell tartózkodni a szexuális együttléttől, és milyenekben kell alkalmazni kiegészítő nem hormonális fogamzásgátló módszereket (például gumióvszert vagy pesszáriumot).

    Ne hagyatkozzon a menstruációs ritmuson vagy testhőmérséklet mérésen alapuló módszerekre. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Controvul tabletta módosítja a testhőmérsékletet és a méhnyakat borító nyákrétegnek a menstruációs ciklus során történő változásait.

    Ne feledje, a kombinált orális fogamzásgátló tabletták, pl. a Controvul tabletták nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben (pl. AIDS). Ezek kivédésében csak a gumióvszer nyújt segítséget.

    2. TUDNIVALÓK A CONTROVUL TABLETTÁK SZEDÉSE ELŐTT

    A Controvul tabletta szedése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. Az orvosa ezenkívül a vérnyomását is megméri, és az adott egészségi állapotától függően, más teszteket is elvégezhet.


    További gyógyszerek desogestrel, ethinyl... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

    Új keresés