COLTOWAN TABLETTA

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Coltowan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Coltowan az emelkedett koleszterinszint csökkentésére használatos gyógyszer.

A Coltowan a vér teljes koleszterinszintjét, a \"rossz\" koleszterin (LDL koleszterin) szintjét és a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét csökkenti. Emellett a Coltowan emeli a \"jó\" koleszterin (HDL koleszterin) szintjét. Olyan betegeknél használatos, akiknek a koleszterinszintje nem állítható be kizárólag diétával. A gyógyszer szedése alatt koleszterincsökkentő diétát kell folytatni.

A Coltowan hatóanyaga, az ezetimib hatása azon alapul, hogy csökkenti a koleszterin vékonybélből történő felszívódását. A Coltowan nem segíti elő a fogyást.

A Coltowan kiegészíti a sztatinok (olyan gyógyszerek, amelyek a szervezet által előállított koleszterin szintjét csökkentik) koleszterincsökkentő hatását.

A koleszterin a véráramban található egyik fajta vérzsír. Az összkoleszterin főként LDL- és HDL-koleszterinből tevődik össze.

Az LDL-koleszterint gyakran nevezik \"rossz\" koleszterinnek, mert plakkot képezve felrakódhat a verőerek falában. Tulajdonképpen ez a plakk-felrakódás vezethet a verőerek szűkületéhez. A szűkület lelassíthatja, vagy meggátolhatja a véráramlást az életfontosságú szervekhez, mint például a szív vagy az agy. A véráramlás gátlása szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet.

A HDL-koleszterint gyakran \"jó\" koleszterinnek nevezik, mert ez akadályozza meg a rossz koleszterin felrakódását a verőerekben és megvéd a szívbetegségektől.

A trigliceridek szintén vérzsírok, melyek megnövelhetik Önnél a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.

A Coltowan koleszterincsökkentő diéta mellett adva alkalmazható:

  • ha Önnek magas a koleszterinszint a vérében (elsődleges (heterozigóta familiáris, illetve nem familiáris) hiperkoleszterinémia);
  • valamely sztatinnal együtt, amennyiben az Ön koleszterinszintje nincs jól beállítva az önmagában adott sztatinnal;
  • önmagában, amennyiben a sztatin adása nem megfelelő, vagy nem tolerált;
  • ha Ön egy örökletes betegségben szenved (homozigóta familiáris hiperkoleszterinémia), amely magas vér koleszterinszintet okoz. Sztatint is felírnak Önnek és más kezelésekben is részesülhet;

Ha Önnek szívbetegsége van, a Coltowan sztatinoknak nevezett koleszterincsökkentő gyógyszerekkel együttadva csökkenti a szívroham, a sztrók, a véráramlást fokozó műtét vagy a kórházi ellátást igénylő mellkasi fájdalom előfordulásának kockázatát.

COLTOWAN TABLETTA GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 MG (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Coltowan alkalmazása előtt

Ha Ön a Coltowan-t valamely sztatinnal együtt szedi, kérjük, olvassa el az adott sztatin készítmény betegtájékoztatóját is.

Ne szedje a Coltowan-t:

  • ha allergiás az ezetimibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ne szedje a Coltowan-t sztatinnal együtt, ha:

  • Önnek jelenleg májproblémái vannak.
  • Ön terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Coltowan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  • Tájékoztassa kezelőorvosát egészségügyi problémáiról, beleértve az allergiákat is.
  • Kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie Önnél, mielőtt a Coltowant egy sztatinnal együtt kezdi szedni. Ez annak érdekében szükséges, hogy májműködését ellenőrizze.
  • Kezelőorvosa azután is végezhet Önnél vérvizsgálatokat májműködésének ellenőrzésére, miután elkezdte a Coltowan-t egy sztatinnal együtt szedni.

Ha Önnek középsúlyos vagy súlyos májproblémái vannak, a Coltowan szedése nem ajánlott.

A Coltowan biztonságosságát és hatékonyságát, a fibrátokkal (bizonyos koleszterincsökkentő gyógyszerek) való kombinációban nem vizsgálták.

Gyermekek és serdülők

Ne adja ezt a gyógyszert 6 és 17 év közötti gyermekeknek vagy serdülőknek, hacsak a kezelőorvos úgy nem rendeli, mivel a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok korlátozottak.

Ne adja ezt a gyógyszert 6 éven aluli gyermekeknek, mert nem áll rendelkezésre információ ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a Coltowan

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

  • ciklosporin (szervátültetésen átesett betegek esetében gyakran alkalmazott gyógyszer);
  • véralvadásgátló hatóanyagú gyógyszerek, pl. warfarin, fenprokumon, acenokumarol vagy fluindion (antikoagulánsok);
  • kolesztiramin (a koleszterinszint csökkentésére is alkalmazzák), mert befolyásolja a Coltowan hatását;
  • fibrátok (a koleszterinszint csökkentésére is alkalmazzák).

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Coltowan-t sztatinnal együtt, ha Ön terhes, teherbe kíván esni, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet. Ha Ön teherbe esik, mialatt a Coltowan-t egy sztatinnal együtt szedi, azonnal függessze fel mindkét gyógyszer szedését és tájékoztassa kezelőorvosát. A Coltowan sztatin nélküli szedéséről terhesség alatt nincs tapasztalat. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt Coltowan-t szed terhessége alatt.

Ne szedjen Coltowan-t sztatinnal együtt, ha szoptat, mivel nem ismert, hogy ezek a gyógyszerek kiválasztódnak-e az anyatejjel. Ha Ön szoptat, a Coltowan-t sztatin nélkül sem szedheti. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem várható, hogy a készítmény szedése befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban számításba kell venni, hogy néhány ember szédülhet, miután beveszi a Coltowan-t.

A Coltowan laktózt tartalmaz

A Coltowan egy laktóz (tejcukor) nevű cukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Coltowan-t?

Az gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Folytassa egyéb koleszterincsökkentő gyógyszereinek szedését, hacsak a kezelőorvosa azt nem tanácsolja, hogy hagyja abba.

  • A Coltowan szedését megelőzően el kell kezdenie a kezelőorvosa által előírt koleszterincsökkentő diétát.
  • Ezt a koleszterincsökkentő diétát a Coltowan szedése alatt is folytatnia kell.

A készítmény ajánlott adagja egy Coltowan 10 mg tabletta naponta egyszer szájon át szedve.

A Coltowan a nap bármely szakában bevehető. Szedheti étkezés közben, vagy attól függetlenül is.

Ha kezelőorvosa a Coltowan-t valamely sztatinnal együtt írta fel, akkor mindkét gyógyszert beveheti ugyanabban az időpontban. Ebben az esetben olvassa el az adott gyógyszerhez kapott betegtájékoztatóban lévő adagolási útmutatót is.

Ha kezelőorvosa a Coltowan-t kolesztiraminnal vagy valamely egyéb epesavkötő gyantával (koleszterinszint csökkentésére használatos gyógyszerek) együtt írta fel, a Coltowan-t az epesavkötő gyanta szedése előtt legalább 2 órával vagy 4 órával később szedje.

Ha az előírtnál több Coltowan-t vett be

Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette bevenni a Coltowan-t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, egyszerűen folytassa a Coltowan szedését a következő napon esedékes előírt adag szokásos időben történő bevételével.

Ha idő előtt abbahagyja a Coltowan szedését

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mert a koleszterinszintje újból megemelkedhet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha megmagyarázhatatlan izomfájdalmat,

  • érzékenységet vagy
  • gyengeséget észlel.

Ez azért fontos, mert ritkán előfordulhat, hogy az izomproblémák, -beleértve a vesekárosodást okozó izomlebomlást- komolyak lehetnek és lehetségesen életveszélyes helyzetet idézhetnek elő.

Általános használat során allergiás reakciókat jelentettek, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy torok vizenyős duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat (ez azonnali ellátást igényel).

Ha a gyógyszert önmagában alkalmazták, a következő mellékhatásokat jelentették:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): hasi fájdalom; hasmenés; gyomor- és bélgázképződés; fáradtság érzése.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bizonyos máj-, és izomfunkciós laboratóriumi értékek (máj transzaminázok, izomenzim (CK)) növekedése; köhögés; emésztési zavar; gyomorégés; hányinger; ízületi fájdalom; az izom görcsös összehúzódásai; nyaki fájdalom; csökkent étvágy; fájdalom; mellkasi fájdalom; hőhullámok; magas vérnyomás.

Továbbá, valamely sztatinnal együtt alkalmazva a következő mellékhatásokat jelentették:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bizonyos májfunkciós laboratóriumi értékek (transzamináz-szint) növekedése; fejfájás, izomfájdalmak, -érzékenység vagy -gyengeség.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bizsergő érzés; szájszárazság; viszketés; kiütés; csalánkiütés; hátfájdalom; izomgyengeség; lábak és kezek fájdalma; szokatlan fáradtság és gyengeség; vizenyős duzzadás, különösen a kezeken és a lábakon.

Fenofibráttal együtt alkalmazva a következő gyakori mellékhatásokat jelentették: hasi fájdalom.

Ezen kívül a gyógyszer általános alkalmazása során a következő mellékhatásokat jelentették (a mellékhatások gyakorisága nem ismert, a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): szédülés; izomfájdalom; májproblémák; allergiás reakciók, beleértve a kiütéseket és a csalánkiütést is; céltábla formájú, kiemelkedő piros kiütések (eritéma multiforme); izomfájdalom, -érzékenység vagy -gyengeség, izomlebomlás; epekövesség vagy epehólyag-gyulladás (amely hasi fájdalmat, hányingert és hányást okozhat); hasnyálmirigy-gyulladás gyakran súlyos hasi fájdalommal; székrekedés; vérsejtszám-csökkenés, amely véraláfutásokat/ vérzést okozhat (trombocitopénia); bizsergő érzés; depresszió: szokatlan fáradtság vagy gyengeség; légszomj.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Coltowan-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartama és egyéb információk

Mit tartalmaz a Coltowan?

  • A készítmény hatóanyaga az ezetimib. 10 mg ezetimibet tartalmaz tablettánként.
  • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz (102-es típus), povidon (K29/32), nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium.

Milyen a Coltowan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, kerek, lapos, körülbelül 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán \"CB3\" jelöléssel.

30 db tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PE/PVDC/PE/PVC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban, betegtájékoztatóval együtt.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában