Cimzia oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIMZIA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Cimzia hatóanyaga a certolizumab pegol, egy emberi antitest fragmentum. Az antitestek fehérjék, amelyek specifikusan felismernek más fehérjéket és hozzájuk kapcsolódnak. A Cimzia egy bizonyos fehérjéhez, az úgynevezett tumornekrózis faktor alfához (TNFα) kötődik. Ennek eredményeként a TNFα a Cimzia gátlása alá kerül, így csökken a reumatoid artrítisz (sokízületi gyulladás) során fennálló gyulladás. A TNFα-hoz kötődő gyógyszerkészítményeket TNF-gátlóknak nevezik.

A Cimzia-t felnőtt betegek közepesen súlyos és súlyos reumatoid artrítiszének (sokízületi gyulladás) kezelésére alkalmazzák, olyan esetekben, amikor egyéb gyógyszerekkel nem lehet kordában tartani a tüneteket. A Cimzia-t általában egy másik, metotrexát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák

Amennyiben orvosa úgy dönt, hogy a metotrexát nem megfelelő az Ön számára, a Cimzia önmagában is adható.

Cimzia oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
certolizumab pegol

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
UCB Pharma
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 200 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A CIMZIA ALKALMAZÁSA ELŐTT NE alkalmazza a Cimzia-t

  • ha ALLERGIÁS (túlérzékeny) a certolizumab pegolra vagy a Cimzia egyéb összetevőjére.
  • ha súlyos fertőzése van, amibe beletartozik az aktív TUBERKULÓZIS (TBC) is.
  • ha közepesen súlyos vagy súlyos SZÍVELÉGTELENSÉGBEN szenved. Tájékoztassa orvosát arról, ha a múltban vagy jelenleg súlyos szívbetegségben szenvedett/szenved.

A Cimzia fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Még a Cimzia-kezelés előtt tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

Allergiás (túlérzékenységi) reakciók

Ha olyan ALLERGIÁS REAKCIÓKAT tapasztal, mint a feszülő mellkas, ziháló légzés, szédülés, duzzanat vagy bőrkiütés, hagyja abba a Cimzia alkalmazását és AZONNAL lépjen kapcsolatba orvosával. E reakciók egy része a Cimzia első alkalmazását követően léphet fel.

Fertőzések

Ha VISSZATÉRŐ FERTŐZÉSEI VANNAK vagy más olyan állapotokban szenved, amelyek növelik a fertőzésveszélyt (pl. immunszuppresszáns-kezelést kap, ezek olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a fertőzésekkel szembeni védekező képességet).

Ha fertőzésben szenved, továbbá, ha olyan tünetei jelentkeznek, mint pl. a láz, sebek, kimerültség vagy fogászati problémák. Előfordulhat, hogy könnyebben alakulnak ki fertőzések Önnél a Cimzia-kezelés alatt, amibe beletartoznak a súlyos vagy a ritka esetekben akár életveszélyes fertőzések is.

TUBERKULÓZIS (TBC) eseteiről beszámoltak a Cimzia-val kezelt betegeknél, ezért orvosa a Cimzia-kezelés elindítása előtt ellenőrzi Önnél a tuberkulózisra utaló esetleges jeleket és tüneteket. Ez a vizsgálat magában foglalja a teljes kórtörténetet, mellkasröntgent, és a tuberkulin próbát. A tesztek elvégzését rögzíteni kell az Ön Figyelmeztető betegkártyáján. Ha lappangó (inaktív) tuberkulózist állapítanak meg, előfordulhat, hogy a Cimzia-kezelés előtt megfelelő tuberkulózis-elleni gyógyszereket kell szednie. Igen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha bármikor tuberkulózisban szenvedett vagy olyan személlyel került közeli kapcsolatba, akinek tuberkulózisa volt. Azonnal mondja el orvosának, ha a tuberkulózis tünetei (állandósult köhögés, fogyás, fásultság vagy enyhe hőemelkedés) vagy bármilyen egyéb fertőzés tünetei jelentkeznek a Cimzia-kezelés alatt vagy azt követően.

Ha Önnél fennáll annak a kockázata, hogy Ön a HEPATÍTISZ B VÍRUS (HBV) vírus hordozója, ténylegesen vírushordozó vagy aktív HEPATÍTISZ B VÍRUS (HBV) fertőzésben szenved, a Cimzia a vírust hordozó személyeknél fokozhatja a kiújulás kockázatát. Amennyiben ez előfordul, hagyja abba a Cimzia alkalmazását. Mielőtt elkezdi a Cimzia-kezelést, orvosának ki kell vizsgálnia, hogy Ön fertőzött-e HBV-vel.

Szívelégtelenség

Amennyiben Ön enyhe SZÍVELÉGTELENSÉGBEN szenved és Cimzia-val kezelik, orvosának szigorúan nyomon kell követnie az Ön szívelégtelenségének mindenkori állapotát. Igen fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, ha a múltban súlyos szívbetegségben szenvedett vagy jelenleg abban szenved. Ha Önnél a szívelégtelenség új tünetei jelennek meg vagy a meglévők rosszabbodnak (pl. légszomja támad, dagadnak a lábai) azonnal lépjen kapcsolatba orvosával. Orvosa dönthet úgy, hogy leállítja a Cimzia-kezelést.

Daganatok

Nem gyakran, de beszámoltak arról, hogy bizonyos típusú daganatok fordultak elő a Cimzia-val vagy egyéb TNF-gátlókkal kezelt betegeknél. A hosszú ideig súlyosabb fokú sokízületi gyulladásban (reumatoid artrítisz) szenvedő betegeknél az átlagnál magasabb lehet a kockázata a nyirokrendszert érintő, bizonyos daganattípusok, az úgynevezett limfómák kialakulásának. Ha Cimzia-t kap, növekedhet Önnél a limfóma vagy más rákbetegség kialakulásának a kockázata. Ezen kívül nem melanóma típusú bőrdaganatok nem gyakori eseteit is megfigyelték a Cimzia-t szedő betegeknél. Amennyiben a Cimzia-kezelés alatt vagy után új bőrelváltozásokat észlel vagy a meglévő bőrléziók változáson mennek át, erről tájékoztassa orvosát. A krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (COPD) szenvedő vagy erős dohányos betegeknél fokozott lehet a daganatos megbetegedések kockázata a Cimzia-kezelés alatt. Amennyiben Önnek krónikus elzáródásos tüdőbetegsége van vagy erős dohányos, beszélje meg orvosával, hogy a TNF-gátlókkal végzett kezelés megfelelő-e az Ön számára.

A TNF-gátló szerekkel kezelt gyermekeknél és serdülőknél előfordultak rákos megbetegségek, köztük ritka típusúak is, melyek néha halállal végződtek (lásd még lejjebb a "Gyermekek" bekezdést).

Egyéb betegségek

Ha idegrendszeri megbetegedésben, pl szklerózis multiplexben szenved, orvosa fogja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e a Cimzia-t vagy sem.

Egyes betegeknél a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű olyan vérsejtet termelni, amelyek segítenek leküzdeni a fertőzéseket vagy megállítják a vérzést. Ha belázasodik és a láz nem múlik el, véraláfutások keletkeznek a testén vagy könnyen vérzékennyé válik, továbbá ha nagyon sápadt, azonnal hívja orvosát. Ebben az esetben orvosa dönthet úgy, hogy leállítja a kezelést.

Nem gyakran ugyan, de mégis megjelenhetnek egy lúpusz nevű betegség tünetei (pl. állandósult kiütések, láz, ízületi fájdalom, kimerültség). Ha ilyen tüneteket tapasztal, lépjen kapcsolatba orvosával. Orvosa dönthet úgy, hogy leállítja a Cimzia-kezelést.

Oltások (vakcinációk)

Beszéljen orvosával, ha védőoltást kapott vagy fog kapni. Bizonyos (élő) oltóanyagokat nem kaphat a Cimzia-kezelés alatt.

Műtétek és fogászati beavatkozások

Tájékoztassa orvosát arról, ha műtétet vagy fogászati beavatkozást terveznek Önnél. Mondja el a beavatkozást tervező sebésznek vagy fogorvosnak, hogy Cimzia-kezelés alatt áll és mutassa meg nekik a Figyelmeztető betegkártyát.

Gyermekek

A Cimzia alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem ajánlott.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

NE alkalmazza a Cimzia-t ha a sokízületi gyulladás (reumatoid artrítisz) kezelésére használatos alábbi gyógyszereket kapja:

  • anakinra
  • abatacept

Ha bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon orvosához.

A Cimzia együtt alkalmazható a következő gyógyszerekkel:

  • metotrexát,
  • kortikoszteroidok vagy
  • fájdalomcsillapító gyógyszerek, többek között nem szteroid gyulladásgátlók (más néven NSAID-ok).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő tapasztalat a Cimzia tekintetében. Ezért a Cimzia NEM alkalmazható terhes nőknél. A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlási módszert kell alkalmazni a Cimzia-kezelés ideje alatt és legalább 5 hónapig azt követően.

Nem ismert, hogy a Cimzia bejut-e az anyatejbe vagy sem. Beszéljen orvosával, mielőtt a Cimzia-kezelés alatt szoptatni kezdené gyermekét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Cimzia kismértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Szédülés (többek között forgó jellegű szédülés, látászavar és kimerültség) bekövetkezhet a Cimzia alkalmazását követően.

Fontos információk a Cimzia egyes összetevőiről

Ez a gyógyszerkészítmény 400 mg-onként kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz, vagyis gyakorlatilag "nátriummentesnek" tekinthető.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CIMZIA-T?

A Cimzia-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A sokízületi gyulladásban (reumatoid artrítisz) szenvedő felnőtt betegek számára a kezdő adag 400 mg, amit a nulladik, második és negyedik héten kell beadni. Ezt követi a kéthetente adott 200 mg-os fenntartó adagolás, amit a hatodik héten kezdenek el. A metotrexát a Cimzia-kezelés alatt tovább alkalmazható. Ha orvosa úgy dönt, hogy a metotrexát nem megfelelő az Ön számára, a Cimzia önmagában is adható.

A Cimzia-t általában szakorvos vagy egészségügyi dolgozó adja be Önnek. A Cimzia-t vagy egy (200 mg-os adag) vagy két injekcióként (400 mg-os adag) kapja a bőr alá (szubkután alkalmazva). A készítményt rendszerint a comb vagy a has bőre alá adják be.

A Cimzia injekció előkészítésére és beadására vonatkozó utasítások

Megfelelő képzést követően orvosa engedélyezheti, hogy Ön saját magának adja be a Cimzia injekciót. Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén lévő utasításokat arról, hogy miként kell beadni a Cimzia-t.

Amennyiben orvosa engedélyezte Önnek, hogy saját maga adja be az injekciót, a 7. adag beadása előtt egyeztessen orvosával annak érdekében, hogy a szakember eldöntse, hatásos-e az Ön esetében a Cimzia vagy másik kezelési módot kell megfontolni.

Ha az előírtnál több Cimzia-t alkalmazott

Amennyiben orvosa engedélyezte Önnek azt, hogy saját maga adja be az injekciókat és véletlenül az előírtnál gyakrabban alkalmazta a gyógyszert, erről tájékoztassa orvosát. Mindig vigye magával az orvoshoz a Figyelmeztető betegkártyát, és a Cimzia külső doboz csomagolását, még akkor is, ha az üres.

Ha elfelejtette alkalmazni a Cimzia-t

Amennyiben orvosa engedélyével saját magának adja be az injekciót és erről elfeledkezik, adja be a következő Cimzia adagot, amint eszébe jut. Ezután a további injekciókat kéthetente, az előírt időben adja be magának.

Ha idő előtt abbahagyja a Cimzia alkalmazását

Orvosával való egyeztetés nélkül ne hagyja abba a Cimzia-kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Cimzia is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

AZONNAL tájékoztassa orvosát, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyiket tapasztalja:

  • súlyos bőrkiütések, csalánkiütés vagy az allergiás reakció egyéb tünetei (viszketés)
  • arc-, kéz- és lábduzzanat (angioödéma)
  • nehézlégzés, nyelési nehézség (ezeknek számtalan oka lehet)
  • fizikai erőfeszítéskor vagy lefekvéskor jelentkező légszomj vagy a lábak duzzanata (szívelégtelenség)
  • vérképzőszervi betegségre utaló olyan tünetek, mint a tartós láz, véraláfutások, vérzések, sápadtság (páncitopénia, anémia, alacsony vérlemezkeszám, alacsony fehérvérsejtszám).

A LEHETŐ LEGHAMARABB tájékoztassa orvosát, ha a következő mellékhatásokat észleli:

  • a fertőzés olyan jelei, mint a láz, általános rosszullét, kisebesedés, fogászati problémák, vizeléskor jelentkező égő érzés
  • gyengeség- és fáradtságérzet
  • köhögés
  • bizsergés
  • zsibbadás
  • kettős látás
  • kar- vagy lábgyengeség
  • nem gyógyuló dudorok vagy nyílt sérülések.

A fenti tünetek az alábbiakban felsorolt, a Cimzia-val kapcsolatosan megfigyelt mellékhatások következményei is lehetnek:

A mellékhatások bizonyos gyakoriság szerint fordulnak elő, amelyeket a következők szerint határoztak meg:

  • Nagyon gyakori: 10-ből legalább 1 beteget érint
  • Gyakori: 100-ból legalább 1, de kevesebb, mint 10 beteget érint
  • Nem gyakori: 1000-ből legalább 1, de kevesebb, mint 10 beteget érint
  • Ritka: 10 000-ből legalább 1, de kevesebb, mint 10 beteget érint
  • Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
  • nem ismert gyakoriságú: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg

Gyakori mellékhatások:

  • baktériumfertőzések a test bármely tájékán (gennygyülem)
  • vírusfertőzések (beleértve a herpeszt, az övsömört és az influenzát is)
  • láz
  • magas vérnyomás
  • bőrkiütés vagy viszketés
  • fejfájás (többek között migrén)
  • olyan érzékelési zavarok, mint az érzéskiesés, bizsergés, égő érzés
  • gyengeségérzet, általános rosszullét
  • fájdalom
  • vérrendszeri rendellenességek
  • májproblémák
  • a beadás helyén jelentkező reakciók

Nem gyakori mellékhatások:

  • allergiás állapotok, többek között allergiás orrfolyás (rinitisz) és a gyógyszer által előidézett allergiás reakciók (beleértve az anafilaxiás sokkot is)
  • vérképzőszervi és nyirokrendszeri rák, mint limfóma és leukémia
  • tömör szerv daganatok
  • bőrdaganatok, rákot megelőző állapotok
  • jóindulatú (nem rákos) daganatok és ciszták (beleértve a bőr daganatait is)
  • szívproblémák, beleértve a szívizom gyengülését, szívelégtelenséget, szívrohamot, a kellemetlen mellkasi érzést, illetve mellkasi nyomást, szívritmuszavart többek között a rendszertelen szívverést is
  • vizenyő (az arc vagy a lábak duzzanata)
  • lúpusz (immunrendszeri/kötőszöveti betegség) tünetei (izomfájdalom, bőrkiütés, fényérzékenység és láz)
  • érgyulladás
  • szepszis (súlyos fertőzés, amely szervkárosodáshoz, sokkhoz és akár halálhoz is vezethet)
  • tuberkulózis fertőzés
  • gombás fertőzések (akkor fordulnak elő, amikor a szervezet fertőzésekkel szembeni védelme meggyengül)
  • légzőrendszeri betegségek és gyulladások (többek között asztma, légszomj, köhögés, az orrüregek eltömődése, mellhártyagyulladás vagy nehézlégzés)
  • hasi problémák, többek között folyadékgyülem a hasüregben, fekélyek (beleértve a szájfekélyt is), a bélfal kilyukadása (perforáció), puffadás, gyulladás, gyomorégés, gyomorrontás, szájszárazság
  • epeproblémák
  • izomproblémák, többek között emelkedett izomenzim-szintek
  • a vér különböző sószintjeinek változásai
  • változások a vér koleszterin- és zsírszintjében
  • vérrögképződés a vénákban vagy a tüdőben
  • vérzések vagy véraláfutások
  • a vérsejtek számának változása, amibe beletartozik az alacsony vörösvérsejtszám (anémia), alacsony vérlemezkeszám vagy a vérlemezkék számának növekedése
  • nyirokcsomó duzzanat
  • influenzaszerű tünetek, hidegrázás, megváltozott hőérzékelés, éjszakai verítékezés, bőrpír
  • szorongás és hangulatzavarok, pl. depresszió, az étvágy változása, a testtömeg változásai
  • fülcsengés
  • forgó jellegű szédülés (vertigo)
  • ájulásérzet, eszméletvesztés
  • a végtagokban jelentkező idegrendszeri betegségek, többek között érzéketlenség, bizsergés, égő érzés, szédülés, végtagremegés (tremor)bőrbetegségek, pl. újonnan kialakuló vagy súlyosbodó pikkelysömör, verítékmirigy betegségek, fekélyek, fényérzékenység, faggyúmirigy-gyulladás, véraláfutás, hajhullás, a bőr elszíneződése, körömleválás, száraz bőr és sérülések
  • lassú sebgyógyulás
  • vese és húgyúti problémák, beleértve a veseműködés károsodását, vér megjelenését a vizeletben, és a vizelési rendellenességeket
  • a menstruációs ciklus (havi vérzés) zavarai, többek között a vérzés elmaradása vagy nagyfokú, illetve rendszertelen vérzés
  • az emlő betegségei
  • a szem- és szemhéj gyulladása, látászavarok, könnyelválasztási zavarok,
  • viszketés
  • megnyúlt véralvadási (koagulációs) idő

Ritka mellékhatások:

  • gyomor-bélrendszeri rák, melanóma (bőrdaganat),
  • tüdőgyulladás
  • szélütés (sztrók), érelzáródás, rossz vérkeringés, aminek következtében a láb és a kéz ujjai zsibbadnak és kifehérednek (Raynaud-féle jelenség), tarka lilás bőrelszíneződés, a bőrfelszín közelében lévő kis vénák láthatóvá válhatnak
  • a lép megnagyobbodása
  • epekőképződés
  • immunrendszeri zavarok, pl. szarkoidózis (bőrkiütés, ízületi fájdalom, láz), szérumbetegség, a zsírszövet gyulladása, angioneurotikus ödéma (az ajkak, az arc a torok duzzanata)
  • pajzsmirigy megbetegedések (golyva, fáradtság, fogyás)
  • változások a vér húgysavszintben (emelkedés)
  • öngyilkossági kísérlet, mentális károsodás, delírium
  • hallóideg-, szemideg vagy arcideggyulladás, koordinációs- vagy egyensúlyzavar.
  • fülcsengés
  • fokozott bélmozgások
  • sipoly (két szerv közötti járat) (bárhol kialakulhat)
  • a szájüreg megbetegedései, többek között nyeléskor jelentkező fájdalom
  • bőrleválás, hólyagképződés, a haj állagának változásai
  • szexuális zavarok
  • görcsroham

Nem ismert:a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg

1. szklerózis multiplex*

2. Guillain-Barré szindróma*

3. Merkel-sejtes karcinóma (a bőrrák egyik fajtája)*

*Ezek a mellékhatások erre a gyógyszerosztályra vonatkoznak, a Cimzia-val kapcsolatos előfordulási gyakoriság azonban nem ismert.

Egyéb mellékhatások

  • Amikor a Cimzia-t egyéb betegségek kezelésére alkalmazták a következő, nem gyakori mellékhatások jelentkeztek:
  • Emésztőrendszeri szűkület (sztenózis)
  • Emésztőrendszeri elzáródás
  • Az általános fizikai állapot romlása
  • Spontán vetélés
  • Azoospermia (nem termelődnek hímivarsejtek)

5. HOGYAN KELL A CIMZIA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson és a fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Cimzia-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Cimzia

  • A készítmény hatóanyaga a certolizumab pegol. Az előretöltött fecskendő 200 mg certolizumab-pegol-t tartalmaz, egy milliliterben.
  • Egyéb összetevők: nátrium-acetát, nátrium-klorid és injekcióhoz való víz.

Milyen a Cimzia készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Egy Cimzia csomag tartalma:

  • az oldatot tartalmazó, két előretöltött fecskendő
  • két alkoholos törlő (az injekció kiválasztott beadási helyének fertőtlenítésére).

A fecskendők egyetlen alkatrésze sem tartalmaz latexet.

2 fecskendőt és két alkoholos törlőt tartalmazó csomagolás, illetve 6 fecskendőt (3 csomagban, csomagonként 2 fecskendő) és 6 alkoholos törlőt (3 csomagban, csomagonként 2 törlő) tartalmazó multipack kiszerelés van forgalomban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A CIMZIA INJEKCIÓ ELŐKÉSZÍTÉSÉRE ÉS BEADÁSÁRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

Megfelelő képzés után a beteg saját magát injekciózhatja, illetve más, például egy családtag vagy barát is beadhatja a gyógyszert. Az alábbi utasítások ismertetik azt, hogy miként kell beadni a Cimzia injekciót. Kérjük, alaposan olvassa el az utasításokat és lépésről-lépésre kövesse azokat. Az öninjekciózás technikáját orvosa vagy egy egészségügyi dolgozó fogja betanítani Önnek. Ne kísérelje meg az öninjekciózást amíg teljesen biztos abban, hogy pontosan megértette miként kell előkészíteni és beadni az injekciót.

Ez az injekció semmilyen más gyógyszerrel nem keverhető össze egy fecskendőben.

1. Összeállítás

Alaposan mossa meg a kezét.

A következő tartozékokat vegye ki a Cimzia dobozából és helyezze őket egy tiszta felületre:

  • Egy darab előretöltött fecskendő
  • Egy darab alkoholos törlő
  • Ellenőrizze a lejárati dátumot a fecskendőn és a csomagoláson. A csomagoláson és a fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Cimzia-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Engedje, hogy az előretöltött fecskendő elérje a szobahőmérsékletet. Ez akár 30 percet is igénybe vehet. Ne próbálja meg melegíteni a fecskendőt.

2. Az injekció beadási helyének kiválasztása és előkészítése

A combján vagy a hasán válasszon ki egy területet.

Minden egyes új injekciót az előzőtől eltérő helyre kell beadni.

  • Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőr vörös, véraláfutásos vagy kemény.
  • A csomagolásban talált alkoholos törlővel törölje le az injekció beadásának helyét. A műveletet belülről kifelé irányuló, körkörös mozdulatokkal végezze.
  • Az injekció beadása előtt már ne érintse meg ezt a területet.

3. Az injekciózás

NE rázza fel a fecskendőt.

Távolítsa el a tűvédőt a tűről, közben ügyeljen arra, hogy ne érintse meg a tűt és ne engedje, hogy a tű valamihez hozzáérjen.

Tűvel fölfelé tartsa a fecskendőt.

Finoman ütögesse meg a fecskendőt, ezzel a levegőbuborékok a fecskendő felső részébe gyűjthetők.

  • A dugattyút addig nyomja lassan felfelé, amíg a fecskendőben lévő levegőt el nem távolítja akkor álljon meg, amikor a tű hegyén egy apró csepp jelenik meg.

Finoman fogja össze a megtisztított területen a bőrt az egyik kezével és határozottan tartsa ebben a helyzetben.

A másik kezében lévő fecskendőt 45 fokos szögben tartsa a bőrfelszínhez. Egy gyors, rövid mozdulattal teljesen szúrja be a tűt a bőrbe.

A dugattyút előre tolva fecskendezze be az oldatot -a fecskendő kiürítése akár 10 másodpercet is igénybe vehet.

Amikor a fecskendő kiürült, óvatosan húzza ki a tűt a bőrből ugyanabban a szögben, amelyben beszúrta.

Engedje el az összefogott bőrterületet.

Egy gézdarabbal néhány másodperig gyakoroljon nyomást az injekció beadásának helyére. Ne dörzsölje az injekció beadásának helyét. Egy kisméretű sebtapasszal lefedheti az injekció beadásának helyét, ha ezt szükségesnek tartja.

4. A felhasznált eszközök kidobása

TILOS ismételten felhasználni a fecskendőt, vagy visszatenni a tűvédőt.

Az injekció beadása után a használt fecskendőt azonnal dobja ki az erre a célra rendszeresített speciális konténerbe, ahogyan azt orvosa, a nővér vagy a gyógyszerész Önnek elmagyarázta. A konténert tartsa gyermekektől elzárva.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal