CALCIUM BÉRES pezsgőtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta kalcium tartalmú gyógyszer, alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

  • kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
  • kalciumpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében és kezelésében alkalmazott egyéb kezelések kiegészítéseként,
  • D3-vitaminnal együtt felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia), illetve gyermekkori angolkór (rahitisz) kezelésére.

CALCIUM BÉRES pezsgőtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
BÉRES Gyógyszergyár Zrt.
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 500 mg (20x)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát

  • ha allergiás a kalciumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • kórosan magas kalcium vérszintet (hiperkalcémia) és/vagy a vizelettel kórosan sok kalcium kiürülését (hiperkalciuria) előidéző állapotok és/vagy betegségek fennállása esetén,
  • vesekövesség (nefrolitiázis), illetve a veseszövetben történt kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) esetében.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha Önnek a vizeletével megnövekedett mennyiségű kalcium ürül (enyhe hiperkalciuria),
  • ha Önnek a kórtörténetében vesekövesség szerepel, vagy Ön hajlamos vesekőképződésre,
  • amennyiben vesekárosodásban szenved, tájékoztassa kezelőorvosát, és a pezsgőtablettát csak kezelőorvosa javaslatára és ellenőrzése mellett szedje! Különösen fontos ennek betartása akkor, ha Ön alumínium tartalmú készítményeket is szed, vagy mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg.
  • D-vitamin tartalmú készítményeket csak orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szedjen a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettával egyidejűleg!
  • Amennyiben tumoros betegségben szenved, vagy táplálkozási szokásaiban jelentős változás áll be, a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ez a készítmény 31,23 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,6%-ának felnőtteknél.

Gyermekek és serdülők

A gyógyszer gyermekeknek és serdülőknek a javasolt adagolásban adható.

Egyéb gyógyszerek és a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

  • Ha más kalcium és/vagy D-vitamin tartalmú készítményeket is szed, mert ezen készítmények és a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása a vér kalcium szintjének káros emelkedéséhez vezethet.
  • Amennyiben a közelmúltban szedett, vagy jelenleg is szed szívglikozidokat (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények), tiazid típusú vízhajtókat, vagy kortikoszteroidokat (gyulladáscsökkentők), kövesse kezelőorvosának utasításait!
  • Amennyiben szájon át szedhető biszfoszfonátokat, vagy nátrium-fluoridot szed (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények), a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát legalább 3 órával ezen gyógyszerek bevétele után vegye be!
  • Amennyiben tetraciklint (antibiotikum) szed, a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4‑6 órával annak bevétele előtt kell bevennie.
  • A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta esztramusztinnal (kemoterápiában használható szer), tireoid hormonnal (pajzsmirigy hormon) vagy vas, cink, stroncium tartalmú készítményekkel együtt óvatosan adható, mivel felszívódásuk csökkenhet. Ezeket a készítményeket a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta bevétele előtt vagy után legalább 2 órával kell bevenni.
  • A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta befolyásolhatja a kinolon antibiotikumok felszívódását. A kinolon antibiotikumokat 2 órával a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettabevétele előtt vagy 6 órával annak bevétele után lehet bevenni.

Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta egyidejű bevétele ételekkel és italokkal

  • Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, sóska, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.
  • Túlzott mértékű rendszeres tej-, vagy tejtermék (joghurt, tejföl, stb.) fogyasztás a kalcium tartalmú gyógyszer szedése mellett elősegítheti az úgynevezett tej-alkáli szindróma kialakulását (lásd még: 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  • Várandós, vagy szoptató anyák a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát csak kalcium hiány esetén szedhetik. Általánosságban a várandós, vagy gyermeküket szoptató édesanyák napi kalcium szükséglete (beleszámítva az élelmiszereket és az étrend-kiegészítő készítményeket is) 1000-1300 mg. A várandósság és szoptatás időszakában a napi kalcium bevitel ne haladja meg az 1500 mg-ot.
  • Bár a kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása, amennyiben nem lépik túl a napi maximálisan bevihető 1500 mg kalcium mennyiséget.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell szedni a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

  • felnőtteknek egy pezsgőtabletta naponta 1-3 alkalommal (500-1500 mg kalciumnak felel meg),
  • gyermekeknek egy pezsgőtabletta naponta 1 vagy 2 alkalommal (500-1000 mg kalciumnak felel meg).

A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 2 dl) kell feloldani és oldódás után azonnal meg kell inni.

Ne nyelje le, vagy rágja szét a tablettát!

A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta étkezés közben, vagy éhgyomorra egyaránt bevehető. (A további útmutatást lásd a „Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta egyidejű bevétele ételekkel és italokkal” című pontban.)

A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta a kalcium hiány megelőzésére és kezelésére és - amennyiben más gyógyszerekkel is kombinálják - az oszteoporózis (a csontok meggyengülése) megelőzésére és kezelésre használatos. Az utóbbi esetben a kezelés hosszú ideig is tarthat. Mivel a kalciumpótlás szükségességét és mértékét az étkezési szokások (így elsősorban a tejtermékek mennyisége) is jelentősen befolyásolják, amennyiben étkezési szokásai jelentősen változnak, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát vett be

A túladagolás tünetei étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizeletürítés, csontfájdalom, vesekövesség (nefrolitiázis), a veseszövetben történt kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) súlyos esetekben szívritmus zavar lehetnek.

Hosszú időtartamú túladagolás az erekben és más szervekben mészlerakódást okozhat.

Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez!

Ha elfelejtette bevenni a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát

A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, és/vagy a torok megduzzadása, mely nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.
  • tej-alkáli tünetegyüttes (Burnett-szindróma), mely általában csak nagy mennyiségű kalciumnak túlzott mértékű rendszeres tej-, vagy tejtermék (joghurt, tejföl, stb.) fogyasztás melletti bevételekor fordul elő. Tünetei a gyakori vizelési inger, folyamatos fejfájás, étvágytalanság, hányinger vagy hányás, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, emelkedett vér-kalciumszint és vesekárosodás.

Ha a fent felsorolt allergiás reakciók bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal hagyja abba a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedését és értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb1-et érinthet):

  • a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria) jelentkezhet.

Ritka mellékhatások (1 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés, felfúvódás, hányás, viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tartandó. Anedvességtől való védelem érdekében a tubust tartsa jól lezárva.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta?

A készítmény hatóanyagai500 mg kalcium (850 mg kalcium-karbonát és 839,9 mg kalcium-glicerofoszfát formájában) pezsgőtablettánként.

Egyéb összetevők:vízmentes citromsav, maltodextrin, vízmentes nátrium-karbonát, vízmentes nátrium-hidrogénkarbonát, makrogol 4000, szacharin-nátrium, nátrium-ciklamát, citrom aroma (maltodextrin, akáciamézga, aszkorbinsav, butil-hidroxianizol).

Milyen a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Csaknem fehér, kerek, metszett élű, citrom illatú és ízű pezsgőtabletta.

20 pezsgőtabletta garanciazáras, nedvességmegkötő anyagot tartalmazó, polietilén kupakkal lezárt polipropilén tubusban. A tubus dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Béres Gyógyszergyár Zrt.,

1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Tel.: +36-1-430-5500

Fax: +36-1-250-7251

E-mail: [email protected]

Gyártó

Béres Gyógyszergyár Zrt.,

5000 Szolnok, Nagysándor József út 39.

OGYI-T-22603/01 20x polipropilén tubusban és dobozban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. június.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában