BRAUNOVIDON kenőcs

betegtájékoztató

 1. Milyen típusú gyógyszer a Braunovidon kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Braunovidon kenőcs sérült bőrfelületek, sebek, például felületi égési, illetve forrázásos sérülések, felfekvések, nehezen gyógyuló, fertőzött, illetve felülfertőzött, bőrhiányos, gyulladásos, illetve nedvedző elváltozások külsőleges, fertőtlenítő kezelésére alkalmas jódtartalmú készítmény.

BRAUNOVIDON kenőcs GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
B. Braun Melsungen
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • (20 g)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Braunovidon kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Braunovidon kenőcsöt:

  • ha allergiás a povidon-jódra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • jódérzékenységben;
  • pajzsmirigybetegségben szenvedőknek;
  • herpeszes jellegű bőrelváltozás kezelésére (dermatitis herpetiformis Duhring: ritka bőrbetegség, amely égő, viszkető tünetekkel jelentkezik elsősorban a karon, lábszáron, vállon, ülepen);
  • radioizotóppal jelzett jód alkalmazása előtt és után a tartós gyógyulásig;
  • újszülöttek és csecsemők kezelésére 6 hónapos kor alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Braunovidon kenőcs higanyvegyületekkel egy időben vagy azok alkalmazását követően rövid időn belül nem használható, maró hatású higany-jodid képződésének veszélye miatt.

A kenőcs hatóanyagának oxidatív hatása miatt bizonyos diagnosztikai módszerek (például o-toluidin glükóz-meghatározás, illetve guajakgyantás haemoglobin-meghatározás) eredményét meghamisíthatja.

Braunovidon kenőccsel történő kezelés alatt a pajzsmirigy jódfelvétele csökkenhet, ami bizonyos pajzsmirigy-vizsgálatok (izotópos pajzsmirigyhormon-meghatározás, valamint diagnosztikai módszerek) elvégzését megzavarhatja, illetve a betervezett, radioizotóppal jelzett jóddal végzett kezelést lehetetlenné teheti. Ezért a fenti vizsgálatok időpontját úgy kell megtervezni, hogy a Braunovidon-kezelés és a vizsgálat elvégzése között legalább 1-2 hetes kezelési szünet legyen.

A PVP-jód komplex vízben oldódik, ezért a textíliákból a kenőcs foltja szappanos vízzel, a makacsabb folt szalmiákszesszel vagy tioszulfát-oldattal könnyen eltávolítható.

Egyéb gyógyszerek és a Braunovidon kenőcs

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Higanyos fertőtlenítőszerekkel nem szabad együtt alkalmazni (higany-jodid képződése miatt, maró hatás veszélye).

A kenőcs hatóanyaga taurolidinnel és hidrogén-peroxiddal együtt nem alkalmazható.

A kenőcs hatóanyaga, a PVP-jód komplex pH 2-7 között hatékony. Várható, hogy a komplex fehérjékkel és más szerves vegyületekkel is reakcióba lép és ezáltal hatékonysága csökken.

A Braunovidon kenőcs és enzimatikus sebkezelés egyidejűleg nem alkalmazható, mivel ilyenkor az enzimkomponens hatása megszűnik.

Terhesség és szoptatás

A terhesség 9. hetéig csak a kezelőorvosa javaslatára alkalmazható az előny és a kockázat gondos mérlegelésével.

A terhesség 9. hete után és a szoptatás alatt a Braunovidon kenőcs alkalmazása nem javallott, mivel a jód a PVP-jód komplexből felszabadulva átjut a méhlepényen, illetve átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Braunovidon kenőcs nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3.  Hogyan kell alkalmazni a Braunovidon kenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Csavarja le a tubus kupakját, és az első használat előtt a tubus csőrét a kívánt átmérő szerinti távolságban vágja le (a) ábra. Így a kicsi vagy a nagy nyíláson keresztül lehetővé válik a kívánt mennyiség célzott felvitele (b) ábra. Minden használat után csavarja vissza a tubus kupakját!

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a kenőcsöt megfelelő mennyiségben az érintett bőrfelületre kell felvinni. Szükség esetén a kezelés naponta többször is megismételhető.

Erősen gyulladt, illetve nedvedző sebek esetén, a kezelés kezdetén az optimális fertőtlenítő hatás érdekében a kenőcsréteget 4-6 óránként meg kell újítani.

A helyi fertőtlenítő kezelés során az érintett felületet teljes egészében be kell kenni.

A Braunovidon kenőcs használatának időtartamát az adott seb gyógyulásának mértéke szabja meg.

A tályog üregének Braunovidon kezelése során az üreget ki kell tamponálni.

A kenőcs tartósan a seben maradhat, azonban a színének halványulásakor új kenőcsréteget kell felvinni.

A barna elszíneződés a készítmény tulajdonságaiból adódik. Ez a szükséges jódmennyiség jelenlétét, ezáltal hatékonyságát mutatja. A barna szín halványulása esetén újabb kenőcsmennyiséget kell felvinni az érintett felületre. Így folyamatosan biztosítható a Braunovidon kenőcs helyi hatása.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A sebfelületen átmeneti fájdalom, égő- és melegségérzet fordulhat elő a kenőcs felvitele után.

Tartós alkalmazása során lassúbb sebgyógyulás előfordulhat.

Elvétve túlérzékenységi reakció (jódallergia) felléphet. A Braunovidon kenőcs által okozott allergiás reakció alapos gyanúja esetén a gyártótól a készítmény összetevőinek – epikután teszt (bőrpróba) elvégzésére szolgáló – hígításai kérhetők.

Az átlagosat jelentősen meghaladó PVP-jód alkalmazását követően, például nagy kiterjedésű égési sérülés kezelésekor, egyes esetekben só- és vízháztartás, illetve sav-bázis egyensúlyi zavarok (elektrolitzavar és a szérumozmolaritás zavara, például súlyos metabolikus acidózis) is felléphetnek. Esetenként veseelégtelenség is előfordulhat.

Nagy felületű, vagy ismételt alkalmazás során, különösen sérült bőrfelület kezelésekor a pajzsmirigybetegek pajzsmirigyműködését rendszeresen ellenőrizni kell.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Braunovidon kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó!

A tubuson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Mit tartalmaz a Braunovidon kenőcs?

A készítmény hatóanyaga: povidon-jód

100 mg povidon-jódot (PVP-jód) tartalmaz 1 gramm kenőcsben.

Egyéb összetevők:

  • nátrium-hidrogén-karbonát;
  • tisztított víz;
  • makrogol 4000;
  • makrogol 400.

Milyen a Braunovidon kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Barna színű, homogén kenőcs.

20 gramm vagy 250 gramm kenőcs tubusban

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó: B. Braun Melsungen AG, Carl-Braun-Straße 1

Levelezési cím: 34212 Melsungen, Németország, 34209 Melsungen, Németország

OGYI-T-8053/01 1 × 20 g tubusban
OGYI-T-8053/02 1 × 250 g tubusban
 
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. október

 

 

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal