• Boxill

    1. Milyen típusú gyógyszer a Boxill és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Boxill reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), ízületi gyulladások (oszteoartrózis) és ízületi merevséget okozó csigolyagyulladás (spondilitisz ankilopoetika) jeleinek és tüneteinek enyhítésére alkalmas felnőtt betegeknél.

    A celekoxib az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID‑ok) csoportjába tartozik, azok közül is egy specifikus, a szelektív ciklooxigenáz‑2 (COX‑2) gátlók néven ismert alcsoportba sorolható. Az Ön szervezete úgynevezett prosztaglandinokat termel, amely vegyületek fájdalmat és gyulladást okozhatnak. Egyes betegségekben, mint a reumás ízületi gyulladás és ízületi gyulladás, a szervezetében fokozódik bizonyos prosztaglandinok termelődése. A celekoxib úgy hat, hogy csökkenti ezeknek a prosztaglandinoknak a termelődését, és ezzel enyhíti a fájdalmat, valamint a gyulladást.

    2. Tudnivalók a Boxill szedése előtt

    Ezt a gyógyszert kezelőorvosa írta fel Önnek. A következő információk segítenek abban, hogy a gyógyszerét a lehető legjobb eredménnyel alkalmazhassa. Ha bármilyen további kérdése van, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ne szedje a Boxill‑t

    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre, mivel ezekben a betegségekben szenvedő betegek nem szedhetik a celekoxibot.

    • ha allergiás (túlérzékeny) a celekoxibra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
    • ha korábban már volt allergiás reakciója a "szulfonamidoknak" nevezett gyógyszercsoportba tartozó szerek bármelyikével (pl. fertőzések kezelésére alkalmazott egyes antibiotikumokkal) szemben.
    • ha jelenleg gyomor- vagy bélrendszeri fekélye vagy gyomor‑, bélvérzése van,
    • ha Önnek acetilszalicilsav vagy egyéb gyulladásgátló vagy fájdalomcsillapító [úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló (NSAID)] gyógyszer alkalmazásának következtében korábban asztmája, orrpolipja, súlyos orrdugulása, vagy allergiás reakciója, mint pl. viszkető bőrkiütése, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, nehéz, sípoló légzése alakult ki,
    • ha terhes. Ha teherbe eshet a kezelés alatt, egyeztessen kezelőorvosával az alkalmazható fogamzásgátló módszerekről.
    • ha szoptat,
    • ha súlyosmájbetegsége van,
    • ha súlyosvesebetegsége van,
    • ha olyan gyulladásos bélbetegségben szenved, mint a kolitisz ulceróza vagy a Crohn-betegség,
    • ha szívelégtelenségben, keringési elégtelenség miatti igazolt szívbetegségben vagy agyi érbetegségben szenved, azaz Önnél szívrohamot, szélütést vagy átmeneti agyi keringési zavart (TIA-t, vagy „mini-sztrókot”), mellkasi fájdalmat (anginát), illetve a szív vagy az agy ereinek elzáródását állapították meg,
    • ha vérkeringési zavara (perifériás, azaz végtagi verőérbetegsége) van vagy volt korábban, illetve ha lábának verőerein műtétet hajtottak végre.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: celecoxib
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A Boxill szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Egyeztessen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

    • ha korábban Önnek gyomor‑ vagy bélrendszerifekélye illetve vérzése volt (ne szedje a Boxill‑t, ha jelenleg gyomor‑ vagy bélrendszeri fekélye, illetve vérzése van),
    • ha acetilszalicilsavat szed (még akkor is, ha alacsony adagban, a szívét védő céllal kapja a gyógyszert),
    • ha véralvadásgátló gyógyszert (pl. warfarint) szed,
    • ha a celekoxibot egyéb, nem acetilszalicilsav típusú nem szteroid gyulladásgátlóval (NSAID‑dal), mint ibuprofénnel vagy diklofenákkal szedi egyidejűleg. Az ilyen gyógyszerek egyidejű alkalmazását kerülni kell.
    • ha dohányzik, cukorbeteg, magas a vérnyomása vagy magas a koleszterinszintje,
    • ha a szíve, mája vagy veséje nem működik megfelelően, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön állapotát,
    • ha a szervezet folyadékot tart vissza (duzzadtak a bokái és a lábai),
    • ha kiszáradt, pl. betegség, hasmenés vagy vízhajtók alkalmazása (a szervezetben megnövekedett folyadékmennyiség kezelésére szedett gyógyszerek) következtében,
    • ha korábban bármely gyógyszerrel szemben súlyos allergiás reakciója vagy súlyos bőrreakciója volt,
    • ha úgy érzi, hogy fertőzéses betegségben szenved, vagy fertőzés miatt beteg, mivel a celekoxib elfedheti a lázat vagy a fertőzés és a gyulladás egyéb tüneteit,
    • ha Ön 65 évnél idősebb kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön állapotát.

    Egyéb nem szteroid gyulladásgátlókhoz (pl. ibuprofén vagy diklofenák) hasonlóan ez a gyógyszer is okozhat magas vérnyomást, ezért kezelőorvosa kérheti, hogy rendszeresen ellenőrizze az Ön vérnyomását.

    Néhány esetben beszámoltak celekoxib‑kezeléssel társuló súlyos májreakciókról, köztük súlyos májgyulladásról, májkárosodásról, májelégtelenségről (néhány esetben halálos kimenetelű, vagy májátültetést igénylő májelégtelenségről). Azon esetek alapján, amikor a megjelenésig eltelt időt is közölték, a legsúlyosabb májreakciók a kezelés megkezdésétől számított 1 hónapon belül jelentkeztek.

    A celekoxib megnehezítheti a teherbeesést. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémái vannak a teherbeeséssel (lásdTerhesség és szoptatás című pont).

    Egyéb gyógyszerek és a Boxill

    Egyes gyógyszerek befolyásolhatják más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is:

    • dextrometorfán(köhögés kezelésére alkalmazott gyógyszer),
    • ACE‑gátlókvagy angiotenzin-II‑antagonisták (magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek),
    • vízhajtók(a szervezetben felhalmozódó többlet‑folyadékmennyiség kezelésére),
    • flukonazolés rifampicin (gombafertőzés vagy bakteriális fertőzés kezelésénél használt szerek),
    • warfarinvagy egyéb véralvadásgátlók (vérhígítók, melyek csökkentik a vérrögképződés kockázatát),
    • lítium(a depresszió bizonyos típusainak kezelésére szolgáló gyógyszer),
    • egyéb gyógyszerekdepresszió, alvászavarok, magas vérnyomás vagy szabálytalan szívverés kezelésére,
    • neuroleptikumok(mentális betegségek kezelésére),
    • metotrexát(reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és leukémia kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
    • karbamazepin(epilepszia/görcsrohamok, valamint fájdalom vagy depresszió bizonyos formáinak kezelésére szolgáló szerek),
    • barbiturátok(epilepszia/görcsrohamok, valamint egyes alvászavarok kezelésére),
    • ciklosporinés takrolimusz (az immunrendszer gátlására szolgáló gyógyszer, pl. szervátültetést követően).

    A celekoxib szedhető alacsony adagban (napi 75 mg vagy kisebb dózisban) alkalmazott acetilszalicilsavval együtt. Kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené a két gyógyszert együtt alkalmazni.

    Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha jelenleg vagy nemrégiben a fent felsorolt gyógyszerek bármelyikét, vagy bármilyen egyéb gyógyszert szedett.

    A Boxill egyidejű bevétele étellel és itallal

    Étel vagy ital nem befolyásolja a Boxill hatását.

    Terhesség és szoptatás

    Kapcsolódó cikkek

    Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén
    Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?
    Mi a reumás megbetegedés?
    Időjárás-változás és az ízületek
    Az immunrendszer betegségei
    Ízületi gyulladás kérdőív

    A celekoxibot tilos terhes, vagy olyan nőknek alkalmazniuk, akik teherbe eshetnek a kezelés időtartama alatt (vagyis azoknak, akik fogamzóképesek, de nem használnak megfelelő fogamzásgátló módszert). Ha teherbe esik a celekoxib‑kezelés alatt, a kezelést abba kell hagynia, és kezelőorvosához kell fordulnia alternatív terápia beállítása céljából.

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A celekoxibot tilos a szoptatás ideje alatt alkalmazni.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, meg kell győződnie arról, hogy miként reagál a celekoxibra. Amennyiben Ön szédülést vagy álmosságot tapasztal a celekoxib bevételét követően, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg ezek a hatások meg nem szűnnek.

    A Boxill laktózt (tejcukor) tartalmaz

    A Boxill laktózt (egyfajta cukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogyan kell szedni a Boxill‑t?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha úgy érzi, a celekoxib hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Kezelőorvosa elmondja, milyen adagban szedje a gyógyszert. Mivel a szívproblémákkal kapcsolatos mellékhatások kockázata fokozódhat a kezelés adagjától és idejétől függően, ezért fontos, hogy a fájdalmat már enyhítő lehető legkisebb adagban szedje a gyógyszert, és hogy ne szedje a celekoxibot a tünetek kezelésére a szükségesnél tovább.

    A celekoxibot egészben egy pohár vízzel kell lenyelni.A kapszulákat a nap bármely szakában be lehet venni, étkezéssel vagy attól függetlenül. Próbálja meg azonban az adagot a nap ugyanazon időszakában bevenni.

    Keresse fel kezelőorvosát, ha a kezelés megkezdését követő két héten belül nem észleli annak bármely előnyét.

    Ízületi gyulladásban(oszteoartrítisz) az ajánlott adag 200 mg naponta, amit szükség esetén a kezelőorvos maximum 400 mg‑ra emelhet.

    A szokásos adag:

    • egy darab 200 mg‑os kemény kapszula naponta egyszer, vagy
    • egy darab 100 mg‑os kemény kapszula naponta kétszer.

    Reumás ízületi gyulladásban(reumatoid artritisz) a szokásos adag 200 mg naponta (amit két részre osztott adagban kell bevenni), de ezt a kezelőorvos szükség esetén a maximális 400 mg‑ra emelheti (amit két részre osztott adagban kell bevenni).

    Boxill 100 mg

    Az adag általában:

    • naponta kétszer egy 100 mg‑os kapszula

     

    Boxill 200 mg kemény kapszula

    • a napi 200 mg‑os (naponta kétszer 100 mg‑os) adagot nem lehet a 200 mg‑os kapszulával biztosítani. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

    Ízületi merevséget okozó csigolyagyulladásban(spondilitisz ankilopoetika) az ajánlott adag 200 mg naponta, melyet szükség esetén a kezelőorvos maximum 400 mg‑ra emelhet.

    Az ajánlott adag:

    • egy darab 200 mg‑os kapszula naponta egyszer,
    • vagy egy darab 100 mg‑os kapszula naponta kétszer.

    Vese- vagy májproblémák: Bizonyosodjon meg arról, hogy kezelőorvosa tud az Ön vese‑ vagy májproblémájáról, mivel ebben az esetben alacsonyabb adagra lehet szüksége.

    Idősek, különösen 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek: Ha Ön elmúlt 65 éves, különösen, ha testtömege kisebb, mint 50 kg, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön állapotát.

    Alkalmazása gyermekeknél: a celekoxibkizárólag felnőtteknél alkalmazható,gyermekek számára nem javallt.

    Ne vegyen be többet napi 400 mg‑nál.

    Ha az előírtnál több Boxill‑t vett be

    Ne vegyen be több kapszulát, mint amit az orvosa előírt Önnek. Ha túl sok kapszulát vett be, értesítse kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a kórházat, és vigye magával a gyógyszerét.

    Ha elfelejtette bevenni a Boxill‑t:

    Ha elfelejt bevenni egy kapszulát, vegye be, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Boxill szedését:

    A celekoxib‑kezelés hirtelen abbahagyása tüneteinek rosszabbodásához vezethet. Ne hagyja abba a celekoxib szedését, csak akkor, ha orvosa javasolja azt. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy csökkentse az adagot néhány napig, mielőtt abbahagyja a gyógyszer szedését.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Az alább felsorolt mellékhatásokat Boxill‑t szedő ízületi gyulladásos betegeknél figyelték meg. A csillaggal (*) jelölt mellékhatások nagyobb gyakorisággal fordultak elő a vastagbél polip (jóindulatú daganat) megelőzése miatt celekoxibot szedő betegeknél. Ezekben a vizsgálatokban a betegek nagyobb adagokban és hosszabb ideig szedték a celekoxibot.

    Ha az alábbiak bármelyike előfordul, hagyja abba a Boxill szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát.

    • allergiás reakció, mint pl. bőrkiütés, arcduzzanat, sípoló‑, vagy nehézlégzés,
    • szívproblémák, mint pl. a mellkasi fájdalom,
    • erős gyomortáji fájdalom, vagy bármilyen gyomor vagy
    • bélrendszeri vérzésre utaló tünet, mint amilyen a fekete vagy véres székletürítés, illetve vérhányás,
    • bőrreakció, mint pl. kiütés, hólyagképződés, hámlás,
    • májelégtelenség (a tünetek között szerepelhet a hányinger,
    • hasmenés, sárgaság (a bőre, illetve a szeme fehérje besárgul).

    Nagyon gyakori mellékhatások(10‑ből 1‑nél több beteget érinthetnek)

    • magas vérnyomás*

    Gyakori mellékhatások(10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

    • szívroham*
    • folyadék‑felhalmozódás, ami a boka‑, a lábszár‑ és /vagy a kezek duzzanatában nyilvánul meg,
    • húgyúti fertőzések,
    • nehézlégzés*, orrmelléküreg‑gyulladás, (orrmelléküreg‑gyulladás, fertőzés, telt vagy fájdalmas melléküregek), orrdugulás vagy orrfolyás, torokgyulladás, köhögés, megfázás, influenzaszerű tünetek
    • szédülés, álmatlanság,
    • hányás*, gyomorfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, puffadás,
    • bőrkiütés, viszketés,
    • izommerevség,
    • nyelési nehézség*,
    • meglévő allergia súlyosbodása.

    Nem gyakori mellékhatások(100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

    • szélütés*,
    • szívelégtelenség, szívdobogásérzés, szapora szívverés,
    • a meglévő magas vérnyomás rosszabbodása,
    • a májműködéssel kapcsolatos kóros vérvizsgálati eredmények,
    • a veseműködéssel kapcsolatos kóros vérvizsgálati eredmények,
    • vérszegénység (alacsony vörösvértestszám, ami fáradtságot és légszomjat okozhat),
    • szorongás, depresszió, fáradtság, aluszékonyság, zsibbadásérzés (bizsergés, zsibbadás),
    • magas káliumszint a vérvizsgálati eredményekben (hányingert, fáradtságot, izomgyengeséget, vagy szívdobogásérzést okozhat),
    • károsodott vagy homályos látás, fülcsengés, szájfájdalom és ‑gyulladás, halláscsökkenés*,
    • székrekedés, felböfögés, gyomorgyulladás (emésztési zavar, gyomorfájdalom vagy hányás), a gyomor vagy a bélrendszer gyulladásának súlyosbodása,
    • lábikragörcs,
    • csalánkiütés.

    Ritka mellékhatások(1000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

    • gyomor‑, nyelőcső‑ vagy bélrendszeri fekélyek (vérzés) vagy bélátfúródás (ami hasi fájdalmat, lázat, hányingert, hányást, bélelzáródást okozhat), sötét vagy fekete (szurok)széklet, nyelőcsőgyulladás (ami nyelési nehézséget okozhat), hasnyálmirigy‑gyulladás (hasi fájdalomhoz vezethet),
    • alacsony fehérvérsejtszám (a fehérvérsejtek a szervezet védekezését segítik a fertőzésekkel szemben), csökkent vérlemezkeszám (vérzés, véraláfutás fokozott kockázata),
    • izommozgások összehangolásának nehézsége (koordinációs zavar),
    • zavartság, az ízérzékelés megváltozása,
    • fokozott fényérzékenység,
    • hajhullás.
    • májenzimszintek emelkedése,

    Nem ismert gyakoriságú mellékhatások(a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)

    • agyvérzés, mely halált okozhat,
    • súlyos allergiás reakció (beleértve a potenciálisan halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot) mely bőrkiütést, arc‑, ajak‑, nyelv‑ vagy torokduzzanatot, sípoló vagy nehézlégzést, nyelési nehézséget okozhat,
    • gyomor vagy bélrendszeri vérzés (mely véres széklethez vagy vérhányáshoz vezethet), a vékonybél vagy a vastagbél gyulladása, hányinger,
    • súlyos bőrreakciók, mint Stevens‑Johnson szindróma, hámlásos bőrgyulladás, toxikus bőrelhalás (mely bőrkiütést, a bőr felhólyagosodását vagy hámlását okozhatja) és heveny, az egész testre kiterjedő, kiütéses gennyes bőrelváltozás (vörös, duzzadt területen számos kis gennyes hólyagocska),
    • késői allergiás reakció olyan lehetséges tünetekkel, mint amilyen a bőrkiütés, arcpuffadás, láz, duzzadt mandulák és kóros laboreredmények [máj, vérkép (pl. eozinofília a megemelkedett fehérvérsejtszám egy típusa)],
    • májelégtelenség, májkárosodás és súlyos májgyulladás (néhány esetben halálos kimenetelű, vagy májátültetést igénylő állapotot eredményez). A tünetek közé tartozhat a hányinger, hasmenés, sárgaság (a bőr vagy a szem besárgulása), sötét vizelet, világos széklet; vérzékenység, viszketés vagy hidegrázás,
    • veseproblémák (esetleges veseelégtelenség, vesegyulladás),
    • vérrögképződés a tüdő ereiben. A tünetek között szerepelhet a hirtelen jelentkező légszomj, éles fájdalom levegővételkor vagy ájulás.
    • szabálytalan szívverés,
    • agyhártyagyulladás (az agyat és a gerincvelőt borító membrán gyulladása),
    • hallucinációk,
    • az epilepszia súlyosbodása (esetleg gyakoribb és/vagy súlyosabb görcsrohamok),
    • érgyulladás (lázat, fájdalmat, valamint lilás foltokat okozhat a bőrön),
    • artériás vagy vénás érelzáródás a szemben, mely a részleges vagy teljes látásvesztéséhez vezethet, kötőhártya‑gyulladás, szemfertőzés (piros szem), szembevérzés,
    • alacsony vörösvértest‑, fehérvérsejt‑ és vérlemezkeszám (fáradékonyságot, véraláfutások kialakulását, az orr gyakori vérzését és fertőzések iránti megnövekedett fogékonyságot okozhat).
    • mellkasi fájdalom
    • szaglászavar,
    • véraláfutás, izomfájdalom és izomgyengeség, ízületi fájdalom,
    • menstruációs zavarok,
    • fejfájás, kipirulás,
    • a vérvizsgálati eredményekben alacsony nátriumszint (étvágytalanságot, fejfájást, émelygést, izomgörcsöket és gyengeséget okozhat),
    • ízérzés elvesztése

    Nem ízületi gyulladással vagy egyéb ízületi betegséggel kapcsolatos klinikai vizsgálatokban, amelyekben a résztvevők 3 évig napi 400 mg Boxill‑t szedtek, a következő mellékhatásokat észlelték:

    Gyakori mellékhatások(10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

    Szívproblémák: mellkasi fájdalom (angina)• gyomorproblémák: irritábilis bél szindróma (beletartozhat a gyomortáji fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, bélgázosság), • vesekövesség (amely hasi vagy hátfájdalmat, véres vizeletet okozhat), vizelési nehézség, a vér kreatin-szintjének emelkedése (ami veseelégtelenségre utal)• testtömeg‑gyarapodás • jóindulatú prosztata megnagyobbodás (hiperplázia)

    Nem gyakori mellékhatások(100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

    Mélyvénás trombózis (a láb mély vénáiban keletkező vérrög, mely a vádli vagy a comb fájdalmát, duzzanatát vagy pirosságát vagy légzési problémákat okozhat), • gyomorproblémák: gyomorfertőzés (a gyomor és a vékonybelek irritációját és kifekélyesedését okozhatja), • alsóvégtagi törés,• övsömör, bőrfertőzés, ekcéma (száraz, viszkető kiütés), tüdőgyulladás (a tüdők fertőzése, lehetséges tünetei a láz, köhögés, nehézlégzés), • úszó részecskék a szemben, melyek homályos látást vagy látáskárosodást okoznak, forgó jellegű szédülés belső fülgyulladás következtében, fájdalmas, gyulladt vagy vérző íny, szájfájdalom (kisebesedés),• gyakori éjszakai vizelés, aranyeres vérzés, gyakori székelés, • zsírcsomó a bőrben vagy bárhol másutt (lipóma), ganglion ciszta (ártalmatlan duzzanat a kéz vagy a láb ízületein és inain vagy azok körül), beszédzavar, rendellenes vagy igen erős hüvelyi vérzés, mellfájdalom, • a vérvizsgálati eredmények által kimutatott magas nátriumszint • allergiás bőrgyulladás (allergiás dermatitisz)

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.

    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell a Boxill-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson, és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. Az első két szám a hónapot, az utolsó négy pedig az évet jelzi. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Boxill

    A készítmény hatóanyaga a celekoxib. 100 mg celekoxib kapszulánként.

    A készítmény hatóanyaga a celekoxib. 200 mg celekoxib kapszulánként.

    Az egyéb összetevők a laktóz‑monohidrát, povidon, kroszkarmellóz‑nátrium, nátrium‑lauril‑szulfát, magnézium‑sztearát (E572) (granulátum); zselatin (E441), titán‑dioxid (E171), sárga vas‑oxid (E172) (kapszula). A jelölőfesték összetevői: sellak (E904), propilén‑glikol (E1520) és FD & C Blue #2 alumínum lakk (E132) a Boxill 100 mg esetében.

    A jelölőfesték összetevői a sellak (E904,) propilén‑glikol (E1520) és sárga vas‑oxid (E172) a Boxill 200 mg esetében.

    Milyen a Boxill külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Fehér átlátszatlan kemény kapszulák kék sávval, a sávban fehér “C9OX-100” felirattal.

    Fehér átlátszatlan kemény kapszulák sárga sávval, a sávban fehér “C9OX-200” felirattal.

    Kiszerelések:

    A Boxill 100 mg 10, 20, 30, 50, 60, 100 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

    A Boxill 200 mg 10, 20, 30, 50, 60, 100 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

     

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

    Actavis Group PTC ehf.

    Reykjavíkurvegur 76‑78

    IS-220 Hafnarfjörður

    Izland

     

    Gyártók:

    Synthon BV

    Microweg 22, 6545 CM Nijmegen

    Hollandia

     

    Synthon Hispania SL

    C/ Castelló no1, Pol. Las Salinas,

    Sant Boi de Llobregat, 08830 Barcelona

    Spanyolország

    Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

     

    Hollandia

    Celecoxib Actavis 100 mg, 200 mg, capsules, hard

    Cseh Köztársaság

    Celekoxib Actavis 100 mg, 200 mg

    Dánia

    Celecoxib-Actavis 100 mg, 200 mg Hartkapseln

    Spanyolország

    Celecoxib Actavis 100 mg, 200 mg cápsulas duras EFG

    Franciaország

    Celecoxib Arrow 100 mg, 200 mg, gélule

    Magyarország

    Boxill 100 mg, 200 mg kemény kapszula

    Írország

    Celecoxib Actavis 100 mg, 200 mg Hard Capsules

    Izland

    Celecoxib Actavis

    Románia

    Celecoxib Actavis 100 mg, 200 mg capsule

    Egyesült Királyság

    Celecoxib 100 mg, 200 mg Capsules, hard

    Boxill 100 mg kemény kapszula

    OGYI-T-22604/01      10x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/02      20x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/03      30x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/04      50x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/05      60x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/06      100x    buborékcsomagolásban, dobozban

     

    Boxill 200 mg kemény kapszula

    OGYI-T-22604/07      10x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/08      20x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/09      30x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/10      50x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/11      60x      buborékcsomagolásban, dobozban

    OGYI-T-22604/12      100x    buborékcsomagolásban, dobozban

     

    A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma: 2014. augusztus


    További gyógyszerek celecoxib hatóanyaggal