BLEMAREN pezsgőtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Blemaren pezsgőtablettaé s milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény összetételénél fogva vizeletlúgosító, és ennek következtében húgyúti kőoldó hatású.

Alkalmazható:

  • a vizelet lúgosítására vesekövességben egyidejűleg jelenlévő kalcium kövek esetén, vagy ezek hiányában
  • kalcium tartalmú kövek profilaxisában (új kövek képződésének megelőzésére és/vagy a meglévő fragmentumok növekedésének megakadályozására).

BLEMAREN pezsgőtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
sodium citrate, potassium hydrogencarbonate, citric acid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Esparma
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (80x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Blemaren pezsgőtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát:

  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Blemaren pezsgőtabletta egyéb összetevőjére
  • beszűkült vesefunkció esetén
  • húgysav bontó baktériumok által kiváltott húgyúti fertőzések esetén (struvitkő képződés veszélye)
  •  metabolikus alkalózis (anyagcsere lúgos irányba tolódik el) esetén
  • 12 éves kor alatti gyermekek nem szedhetik a Blemaren N pezsgőtablettát, mivel ezzel kapcsolatban kevés információ áll rendelkezésre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Blemaren első alkalmazása előtt igazolni kell a megfelelő vesefunkciót és ki kell zárni az emelkedett elektrolit szintet. Renális tubuláris acidózis (RTA) gyanúja esetén a sav-bázis egyensúlyt is ellenőrizni kell.

Olyan állapotokban, melyek a húgysavkő képződését elősegítik, (pl. mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata (adenoma), rákos betegség fennállása húgysavkövek esetén) elsődlegesen oki kezelést kell alkalmazni.

A kezelés során a vizelet és vérértékeket rendszeresen ellenőrizni kell. Különös figyelemmel kell kísérni a sav-bázis egyensúly alakulását.

A hatás elősegítése érdekében a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell.

Naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában, hogy a keletkező megfelelő vizeletmennyiség által a kőképződés veszélye csökkenjen.

Súlyos májfunkciós zavar esetén a Blemaren csak óvatossággal adható.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A vér káliumszintjének emelkedése csökkenti a szívglikozidok (bizonyos szívritmuszavarok ill. szívizomgyengeség esetén adott gyógyszer) hatását. A vér káliumszintjének csökkenése fokozza a szívglikozidok nem-kívánt, szívritmuszavart kiváltó hatását. Aldoszteron-antagonisták, káliumspóroló diuretikumok (a vizeletkiválasztást fokozó gyógyszerek, mint triamteren, spironolakton, amilorid), ACE gátlók és szartan (magas vérnyomás és szívgyengeség kezelésére használt szerek), nem-szteroid gyulladásgátlók és perifériás analgetikumok (reuma és fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek) csökkentik a kálium vesén keresztül történő kiválasztását, ami a vérben emelkedett káliumszint kialakulásához vezethet.

Citrát- és alumíniumtartalmú szerek együttes adása növelheti az alumíniumfelszívódást. Ezért ilyen gyógyszerek bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.

Figyelembe kell venni, hogy ez a kevéssel korábban bevett gyógyszerekre is érvényes!

A Blemaren pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A húgysavképződést nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ezért a szélsőséges étkezési szokások negatívan befolyásolhatják a vizelet összetételét és elősegíthetik a kőképződést.

Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy adott esetben étkezési szokásait meg kell-e változtatnia (pl. állati fehérje bevitel csökkentése).

A gyógyszer hatékonyságának elősegítésére a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell. Naponta 2-3 liter folyadékmennyiséget kell tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában inni ahhoz, hogy az így képződő megfelelő mennyiségű vizelet által a kőképződés kockázata csökkenjen.

Terhesség, szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség és szoptatás során kifejtett káros hatása nem ismeretes.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Blemaren pezsgőtabletta nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Blemaren pezsgőtabletta egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Figyelembe kell venni, hogy 1 pezsgőtabletta kb. 380 mg káliumiont, azaz: 9,7 mmol káliumot tartalmaz. Beszűkült vesefunkció vagy kálium-spóroló diéta (alacsony kálium tartalmú diéta) esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.

Figyelembe kell venni, hogy 1 pezsgőtabletta 220 mg nátriumiont azaz: 9,7 mmol nátriumot (0,57 g konyhasónak felel meg) tartalmaz. Nátrium szegény diéta esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.

3. Hogyan kell alkalmazni a Blemaren pezsgőtablettát?

Ha a kezelőorvosa másképpen nem rendeli a Blemaren szedését, a következők érvényesek. Kérjük, tartsa magát a kezelési előírásokhoz, mert különben a Blemaren nem tudja kellőképpen kifejteni a hatását.

A Blemaren pezsgőtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.A készítmény szokásos adagja:

Vesekövesség esetén a vizelet lúgosítására:

A vizelet kémhatását a kiújulás megelőzésére (recidiva profilaxis vagy metafilaxia) pH 6,2-6,8 közé kell beállítani. Az ehhez szükséges napi adag betegtől függően változó. A szokásos napi adag rendszerint 3 pezsgőtabletta három egyenlőrészre elosztva. Ha a pH értékek 6,2-es érték alá süllyednek, az adagot ennek megfelelően növelni kell. Az adagot az esti adag 2, kivételes esetekben 3 pezsgőtablettára való növelésével kell változtatni. A pH értékek 6,8-as érték fölé emelkedése esetén az adagot csökkenteni kell. Ezt a változtatást is az esti adagban kell érvényesíteni.

A vesekövek kémiai feloldásához (kemolitolízis) a vizelet pH értékét 7,0 - 7,2 közé kell beállítani.

A kalciumkövek profilaxisához és a vizelet lúgosításához vesekövességben kalciumkövek jelenléte esetén:

A vizelet pH-ját 6,8-7,4 közé kell beállítani. E pH értékek eléréséhez egyéni adagolásra van szükség, ez rendszerint 3 pezsgőtabletta naponta. A beállításhoz szükséges adag adott esetben növelhető, de napi 5 pezsgőtabletta többnyire elegendő. A napi 3 pezsgőtablettát este egy adagban vagy a nap folyamán három részre osztva lehet bevenni. Esetleges nagyobb adag esetén napi három bevétel ajánlott: 1-1 pezsgőtabletta reggel és délben és 2-3 pezsgőtabletta este.

A Blemaren pezsgőtablettát egy pohár vízben kell feloldani és a teljes feloldódás után meginni. Közben óvatosan fel kell keverni. Enyhe zavarosság előfordulhat és csekély mennyiségű feloldatlan részecske összegyűlhet a felszínen.

A kezelőorvos előírásának megfelelően kell adagolni a Blemaren pezsgőtablettát, azaz olyan adagot kell szedni, amely hatására a vizelet az optimális pH tartományban marad.

A hatás ellenőrzése a vizelet pH értékének mérésével történik, naponta háromszor. Ehhez a csomagolásban található speciális indikátor papírt kell használni. A tesztcsík indikátorzónáját röviden a vizeletbe kell mártani. A tesztcsík elszíneződését 2 percen belül össze kell hasonlítani a színskálával és az így kapott pH értéket a kontrollnaptárba kell feljegyezni.

A Blemaren pezsgőtablettát cukorbetegek is szedhetik (1 pezsgőtabletta 0,02 kenyéregységet tartalmaz).

A kő nagyságától függően a kő feloldódásához 4 héttől 6 hónap kezelési időre van szükség. A kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.

A kiújulás megelőzéseként egyénileg beállított kezelési intervallumokra van szükség.

Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy ítéli meg, hogy a Blemaren pezsgőtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Alkalmazása gyermekeknél:

12 éves kor alatti gyermekek tapasztalat hiányában nem szedhetik a pezsgőtablettát.

Ha az előírtnál több Blemaren pezsgőtablettát vett be:

Az ajánlottnál nagyobb adagok bevétele esetén sem várható az anyagcsere fiziológiás paramétereinek nemkívánatos változása kielégítő vesefunkció esetén, mivel a bázistúlsúly vesén keresztül történő kiválasztása természetes szabályozási folyamat a sav-bázis egyensúly fenntartása érdekében.

Esetleges túladagolás a vizelet pH értékének ellenőrzésével felismerhető és az adag csökkentésével korrigálható.

Adott esetben szükség lehet a kezelőorvos tanácsára.

Ha elfelejtette bevenni a Blemaren pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot, ha előzőt elfelejtette bevenni. Folytassa a kezelőorvos által előírt kezelést a következő bevétellel.

Ha idő előtt abbahagyja a Blemaren pezsgőtabletta szedését

Tartsa be a kezelőorvos által előírt kezelési időtartamot, mert különben nem várható a kezelés teljes sikere.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Blemaren pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakoriságának értékelésénél a következő csoportokat vették alapul:

Nagyon gyakori: 10 kezelt közül több mint 1 esetben

Gyakori: 100 kezelt közül több mint 1 esetben

Nem gyakori: 1000 kezelt közül több mint 1 esetben

Ritkán: 10 000 kezelt közül több mint 1 esetben

Nagyon ritkán: 10 000 kezelt közül 1 vagy kevesebb, beleértve az egyedi eseteket is

Gyakran lép fel Blemaren pezsgőtabletta kezelés során enyhe gyomor-bélrendszeri panasz (gyomorpanasz, rosszullét, hányás és enyhe hasmenés).

Amennyiben szükséges, tüneti kezelés pl. hányáscsillapítás, savközömbösítés adható.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Blemaren pezsgőtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

  • A készítmény hatóanyaga: 1,197 g vízmentes citromsav, 0,8355 g vízmentes nátrium-citrát, 0,9675 g káliumhidrogén-karbonát pezsgőtablettánként.
  • Egyéb összetevők: szacharin-nátrium, adipinsav, citrom aroma, makrogol 6000, mannit, laktóz-monohidrát.

Milyen a Blemaren pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű kerek, lapos, porózus felületű, metszett élű, citrom illatú és ízű pezsgőtabletta.

4 x 20 db pezsgőtabletta mozgáscsillapító betéttel és nedvességmegkötő anyaggal ellátott LDPE kupakkal lezárt fehér PP tartályban. A tartályok indikátorpapírral és ellenőrző naptárral dobozban

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal