• Betarevin tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Betarevin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Ezek a gyógyszerek a fülzúgással és hallásromlással, illetve hányingerrel/hányással járó szédülés (Méniere-szindróma), valamint a fül eredetű szédülés kezelésére szolgálnak.

    2. Tudnivalók a Betarevin tabletta szedése előtt

    Ne szedje a Betarevin tablettát

    • ha allergiás a betahisztinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Betarevin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A Betarevin tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    • mellékvesevelő-daganat,
    • gyomorfekély,
    • asztma esetén.

    Gyermekek és serdülők

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: betahistine dihydrochloride
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    A Betarevin tabletta nem javasolt 18 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt.

    Egyéb gyógyszerek és a Betarevin tabletta

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    A Betarevin tabletta egyéb gyógyszerkészítményekkel való kölcsönhatása nem ismert.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Bár állatkísérletekben a betahisztinnek nem tapasztalták magzatkárosító hatását, terhesség és szoptatás időszakában a Betarevin tabletta szedése nem ajánlott, mivel terhesség alatt való alkalmazásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Betarevin tabletta szedése nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a baleseti veszéllyel járó munka végzéséhez szükséges képességeket.

    A Betarevin tabletta laktózt tartalmaz

    A Betarevin 16 mg-os tabletta 140 mg, a 24 mg-os tabletta 210 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy laktózra vagy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!

    3. Hogyan kell szedni a Betarevin tablettát?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Kapcsolódó cikkek

    Zajártalom - Meddig sípol a fülem?
    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?
    Szédülés - Mikor indokolt orvoshoz fordulni?
    Pszichésen fáj-e a szemem?
    Füldugulás és fülzúgás

    A készítmény ajánlott adagja:

    Felnőtteknek:

    • a 16 mg-os tablettából naponta háromszor 1/2-1 tabletta,
    • a 24 mg-os tablettából naponta kétszer 1 tabletta.

    A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    A tablettákat célszerű étkezés közben, elegendő folyadékkal bevenni.

    Időskorban csak korlátozott számú klinikai vizsgálati adat áll rendelkezésre, de a készítmény alkalmazása során nyert tapasztalatok alapján nem látszik szükségesnek az adagolás módosítása.

    Károsodott máj-, illetve veseműködés esetében nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálati adatok, de a készítmény alkalmazása során nyert tapasztalatok alapján nem látszik szükségesnek az adagolás módosítása ezekben a betegcsoportokban.

    Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ha az előírtnál több Betarevin tablettát vett be

    Csak néhány túladagolásos esetet jelentettek, ezekben általában enyhe, illetve középsúlyos tüneteket tapasztaltak. Egy esetben - 728 mg-os adag bevétele után - észleltek görcsállapottal járó tüneteket. Túladagolás esetén orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kezelést fog alkalmazni.

    Ha elfelejtette bevenni a Betarevin tablettát

    Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint!

    Ha idő előtt abbahagyja a Betarevin tabletta szedését

    Az adagolást kezelőorvosa egyénileg állapítja meg, a kezelésre adott válasznak megfelelően.

    A javulás esetenként csak több hetes kezelés után jelentkezik. A legjobb eredmény egyes esetekben csak több hónapos kezeléssel érhető el. Vannak arra utaló jelek, hogy a betegség jelentkezésekor megkezdett kezelés megakadályozza a betegség rosszabbodását illetve a hallásvesztést a betegség későbbi stádiumában.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így a Betarevin tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A kezelés alatt enyhe gyomorpanaszok jelentkezhetnek, melyek a gyógyszer étkezés közbeni bevételével vagy a napi adag csökkentésével megszüntethetők. Igen ritkán allergiás bőrtünetek (csalánkiütés, viszketés) léphetnek fel.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Betarevin tablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Betarevin tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Betarevin tabletta

    A készítmény hatóanyaga a betahisztin-dihidroklorid.

    Egyéb összetevők: povidon K-90, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (16 mg-os tabletta: 140 mg, 24 mg-os tabletta: 210 mg), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon, sztearinsav.

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    16 mg-os tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán B 16 jelzéssel, másik oldalon bemetszéssel ellátva.

    20, 42, 50, 60, 84 vagy 100 db tabletta színtelen, átlátszó műanyag/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

    24 mg-os tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét odalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.

    60 vagy 100 db tabletta, színtelen, átlátszó műanyag/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek betahistine dihydroc... hatóanyaggal