BECLONASAL AQUA szuszpenziós orrspray

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BECLONASAL AQUA ORRSPRAY ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A beklometazon-dipropionát a kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Helyileg alkalmazva csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és duzzanatát.

Ez az orrspray alkalmas a szezonális és nem-szezonális allergiás rhinitis, ezen belül a szénanátha és a vazomotoros rhinitis (az orrnyálkahártya vérereinek okozta gyulladás) megelőzésére és kezelésére.

BECLONASAL AQUA szuszpenziós orrspray GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
beclometasone dipropionate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Orion Corporation
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 µg/dózis (1x23 ml)
  • 50 µg/dózis (1x9 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A BECLONASAL AQUA ORRSPRAY ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Beclonasal Aqua Orrspray-t

  • ha allergiás (túlérzékeny) a beklometazon-dipropionáttal vagy a készítmény bármelyik segédanyagával szemben.

Fokozott óvatossággal használja a Beclonasal Aqua orrspray-t

  • ha orrjárati fertőzése vagy fekélye van
  • ha ismétlődő orrvérzésre hajlamos
  •  ha orrsérülése volt, vagy orrműtéten esett át
  •  ha kezeletlen gombás, bakteriális vagy szisztémás vírusfertőzése van
  •  ha asztmás és szteroidokkal kezelik.
  •  ha tuberkulózisa van

Gyermekek

A megfelelő klinikai tapasztatok hiányában, ez a gyógyszer 6 éven aluli gyermekek kezelésére nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Beclonasal Aqua Orrspray egyidejű alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatás)

Számoljon be orvosának minden más gyógyszerről és természetes gyógytermékről, amit szed. Ne feledkezzék meg a recept nélkül kapható szerekről és azokról a gyógyszerekről sem, melyeket nemrégiben szedett.

Terhesség és szoptatás:

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alklamazni, beszélje meg kezelőorvosával.

Ha Ön terhes vagy szoptat, orvosa fogja eldönteni, hogy használhatja-e ezt a készítményt.

Ha a Beclonasal Aqua orrspray használata során teherbe esik, vagy terhességet tervez vagy szoptatni kíván, akkor a teendőket beszélje meg orvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez az orrspray a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.

Fontos tudnivalók a Beclonasal Aqua Orrspray segédanyagairól

A készítményben lévő benzalkonium-klorid irritáló hatású, bőrreakciókat és hörgőgörcsöt (bronchospazmus) okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BECLONASAL AQUA ORRSPRAY-T?

Miután orvosa megvizsgálta Önt, megállapította, hogy milyen adagban és mennyi ideig kell használnia az orrspray-t. Gondosan tartsa be orvosa utasításait és sohase változtasson saját elhatározásából az adagoláson. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

A gyógyszer szokásos adagja felnőtteknek és 6 éven felüli gyermekeknek naponta 2×1-2 befecskendezés mindkét orrlyukba. A teljes napi adag ne haladja meg a 8 befecskendezést (orrlyukanként 4-4 befecskendezést).

A Beclonasal Aqua 6 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.

Ez az orrspray az allergiás és vazomotoros rhinitis megelőzésére és kezelésére használatos. A gyógyszer rendszeres használatra szolgál. Nem szünteti meg azonnal az orrdugulást és az orrfolyást. A kedvező hatás néhány napos kezelés után bontakozik ki.

Szezonális allergiás rhinitis esetében a kezelést a pollen szezon beállta előtt kell elkezdeni.

Az allergiás szemtüneteket ez a gyógyszer nem szünteti meg. Szemtüneteinek kezelésére orvosa külön gyógyszert rendelhet.

Befecskendezés:

Nyomja az orrcsövet a tartály feneke felé.

Az első orrba fecskendezés előtt fecskendezzen 3-6 alkalommal a levegőbe, mindaddig, míg egy teljes spray adag nem távozik. Ha a tartályt egy ideig nem használta, tanácsos 1-2 alkalommal a levegőbe fecskendezni és meggyőződni arról, hogy teljes spray adag távozik.

Ha az előírtnál több Beclonasal Aqua orrspray-t használt

Fontos, hogy olyan dózist alkalmazzon, melyet a gyógyszerésze felírt készítmény dobozára, vagy melyet a kezelőorvosa tanácsolt Önnek. Önnek csak olyan gyakran szabad használnia gyógyszerét, ahogy kezelőorvosa előírta, gyakoribb vagy ritkább használat tüneteinek rosszabbodásához vezethet.

Ha elfelejtette alkalmazni a Beclonasal Aqua orrspray-t

Ha kihagyott egy adagot, csak akkor fecskendezze be a következő adagot, amikor annak eljön az ideje. Soha ne használjon dupla adagot, vagy két adagot közvetlenül egymás után. Gondoskodjék megfelelő gyógyszerkészletről, ha nyaralni megy vagy elutazik.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, így a Beclonasal Aqua orrspray-nek is lehetnek mellékhatásai, ezek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az orrspray befecskendezése után egyet-kettőt tüsszenthet. Nagyon ritka esetekben kellemetlen íz- vagy szagérzés is előfordulhat.

A gyógyszer ritkán (10 000-ből 1-10 beteg esetében) orr- és torokszárazságot, helyi izgalmat, az orrnyálkahártya kisebesedését és az orrsövény perforációját (a membrán elválik az orrlyukaktól), orrvérzést, egyes betegeknél fejfájást okozhat.

Nagyon ritka esetekben (10 000-ből kevesebb, mint 1 esetében) szürkehályogot (katarakta) idézhet elő és allergiás reakciók is előfordulhatnak bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, bőrpír, esetleg arc-, ajak- vagy torokduzzanat formájában, valamint nehézlégzés is előfordulhat.

Igen ritka esetekben a kezelés befolyásolhatja a szervezet saját kortikoszteroid képzését. Ez leginkább a magas dózisok hosszú idejű alkalmazása esetén jelentkezhet. Ezen igen ritka tünetek egyike, hogy a gyermek növekedése lelassulhat. A tartósan magas dózissal kezelt gyermekek testmagasságát az orvosnak rendszeresen ellenőriznie kell.

Tájékoztassa kezelőorvosát:

  • ha orr- vagy torokszárazságot tapasztalt, vagy ha erősebb orrvérzése volt az orrspray használata után
  • ha a szénanáthával járó szokásos tüneteitől eltérő szempanaszai támadtak, pl. fájdalom, homályos látás.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell tárolni a Beclonasal Aqua orrspray-t?

Bontatlan tartály: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható illetve nem fagyasztható.

Kinyitott tartály: A már megkezdett tartályt felbontás után 6 hónapig lehet használni. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható illetve nem fagyasztható.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Beclonasal Aqua orrspray-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszert nem szabad a a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Beclonasal Aqua orrspray

  • A készítmény hatóanyaga: a beklometazon-dipropionát. Egy adag - a szelep egyszeri lenyomásakor a tartályból kiszabaduló mennyiség (0,09 ml) - 50 mikrogramm beklometazon-dipropionátot tartalmaz. 1 ml szuszpenzió beklometazon-dipropionát tartalma 0,555 mg.
  •  Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, poliszorbát 80, diszpergálható cellulóz, vízmentes glükóz, nátrium-hidroxid oldat vagy sósav oldat (pH beállítására), tisztított víz.

Milyen az Beclonasal Aqua orrspray készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:

Szuszpenziós orrspray: fehér, vagy csaknem fehér szuszpenzió.

Csomagolás:

1×9 ml (70 adag), 1×23 ml (200 adag) szuszpenzió műanyag (HDPE) tartályban, mely pumpával, műanyag (PP) orrfeltéttel és műanyag (LDPE) védőkupakkal van ellátva. 1 tartály dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Megfázás-influenza kategóriában