• Baneocin kenőcs (20 g) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER a Baneocin kenőcs ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Baneocin kenőcs kétféle antibiotikum kombinációja. Kizárólag külsőleg alkalmazható. Két, a kórokozókat helyileg igen hatékonyan elpusztító hatóanyagot - neomicint és bacitracint - tartalmaz. Ezek hatásmódja kölcsönösen kiegészíti egymást, ami erősíti a közös hatást, ezért a Baneocin kenőcs igen sokféle a bőrre és a bőrfüggelékekre terjedő, gócos, vagy kis kiterjedésű baktérium okozta fertőzés kezelésére használható eredményesen (széles hatásspektrum). Szakszerű alkalmazás esetén sem a neomicin, sem a bacitracin nem kerül be érdemleges mennyiségben a szervezetbe. Gyorsan és intenzíven fejti ki hatását a gyulladás helyén.

    Mindkét antibiotikum jól tolerálható, sebváladék, genny, vér, vagy szövettörmelék nem rontja a hatékonyságát. A Baneocin kenőcs a bőrön, a seben helyileg alkalmazandó.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Sandoz
    Hatóanyag: bacitracin zinc;neomycin
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    Amennyiben a fertőzés a Baneocin kenőcs alkalmazása ellenére láthatólag terjed, fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, fokozódó gennygyülemet, gennycsorgást, hőemelkedést vagy lázat okoz, azonnal forduljon kezelőorvosához!

    A Baneocin kenőcs olyan a bőrre és a bőrfüggelékekre terjedő, gócos, vagy kis kiterjedésű fertőzésekben hatásos, amelyeket a neomicin és/vagy a bacitracin iránt érzékeny kórokozók idéznek elő és melyekbe a hatóanyagok kellő mértékben bejuthatnak. Ilyenek lehetnek:

     Gócos bakteriális fertőzések:

    szőrtüsző gyulladás (furunculus, carbunculus -sebészeti kezelés után), verejtékmirigy-gyulladás (hidradenitis), verejtékmirigy-tályog (periporitis), körömágygyulladás (paronychia).

     Kis kiterjedésű bakteriális bőrfertőzések:

    ótvar (impetigo), fertőzött lábszár fekély (ulcus cruris), másodlagosan fertőződött ekcéma, felrepedezett bőr és a felszakadt bőr másodlagos fertőzései, plasztikai sebészet és bőrátültetés (megelőzésként és a kenőccsel átitatott kötések előállítására).

    Égett és forrázott sebek helyi antibiotikus védelmére.

    Nagy és kis sebészeti beavatkozások után:

    A Baneocin kenőcs adjuvánsként alkalmazható az utókezelés során.

    A Baneocin kenőccsel folytatott célzott helyi kezelés javasolható pl. külsőfül-gyulladás, műtét utáni sebek gyógyulásának elősegítésére.

    2. TUDNIVALÓK a baneocin kenőcs ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Baneocin kenőcsöt

    •  ha allergiás (túlérzékeny) a bacitracinra és/vagy a neomicinre vagy a Baneocin kenőcs egyéb összetevőjére,
    •  ha allergiás (túlérzékeny) bármely ún. aminoglikozid antibiotikumra (pl. gentamicinre),
    •  nagy kiterjedésű bőrsérülések esetén, mivel a hatóanyagok a vérkeringésbe jutva a hallást és az egyensúlyozást károsíthatják,
    •  szív- vagy veseelégtelenség következtében kialakult kiválasztási zavar, és belső fülben lévő halló, illetve egyensúlyszerv már fennálló károsodása esetén,
    •  a dobhártya sérülése esetén a külső hallójáratban!

    A Baneocin kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    •  A vese-, vagy halláskárosodás kockázata máj- és/vagy veseműködési zavar esetén fokozott. Ezért a kezelés megkezdése előtt és annak során a vizelet és a vér ellenőrzése, továbbá hallásvizsgálat javasolt.
    •  Tartósan fennálló idült középfülgyulladás esetén csak kifejezett orvosi javaslatra szabad a Baneocin kenőcsöt a fülön, vagy a külső hallójáratban alkalmazni.
    •  Amennyiben a Baneocin kenőcs hatóanyagaiból nagyobb mennyiség jut be a szervezetbe, akkor fennáll az izomgyengeség fellépésének, - illetve ennek előzetes fennállása (pl. myasthenia gravis vagy hasonló megbetegedés) esetén - az izomgyengeség fokozódásának lehetősége.
    •  Az antibiotikumok hosszantartó alkalmazása kedvezhet az irántuk már ellenállóvá (rezisztenssé) váló kórokozók elszaporodásának.
    •  Hosszú időtartamú alkalmazás esetén figyelni kell, hogy a kezelt területen jelentkeznek-e gyulladásos tünetek (melegségérzet, kipirulás, duzzanat, fájdalom) vagy gombás fertőzés jelei. Ezekről, illetve bármi más szokatlan elváltozásról számoljon be az orvosának!
    •  A Baneocin kenőcs nem alkalmazható szoptató anyák emlőjén és az anya testének olyan
    • részén, melyről a kenőcs a gyermek bőrére, szájába, szemébe juthat.
    •  A napfény, illetve ultraibolya sugárzás hatására fellépő bőrreakciók lehetősége nem zárható ki, ezért a Baneocin kenőccsel végzett kezelés idején a kezelt területet a fénytől védeni, takarni kell..

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    •  Amennyiben a Baneocin kenőcs hatóanyagai kiterjedt nyílt bőrsérülésen alkalmazva bekerülnek a szervezetbe, akkor fokozhatják a más hatóanyagot (pl. cefalosporinok vagy aminoglikozid antibiotikumok) tartalmazó gyógyszerek vesekárosító hatását.
    •  Vízhajtók - mint az etakrinsav vagy a furoszemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek - egyidejű szedése esetén a hallás-, illetve vesekárosító hatás felerősödhet.
    •  A műtéti érzéstelenítéshez (anesztézia) használt gyógyszerek és Baneocin kenőcs együttes alkalmazása esetén fokozódhat a már fennálló izomgyengeség. Ezért, ha Baneocin kenőcsöt alkalmaz, akkor ezt az altatóorvosnak mondja meg műtét előtt.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség és szoptatás időszakában is fennáll a Baneocin kenőcs felszívódásának lehetősége. A készítmény csak azokban az esetekben - elsősorban kis kiterjedésű bőrfelületen néhány napig - alkalmazható, amikor a várható haszon meghaladja a lehetséges magzat, illetve újszülött károsító hatás kockázatát. Nem alkalmazható szoptató anyák emlőjén és az anya testének olyan részén, melyről a kenőcs a gyermek bőrére, szájába, szemébe juthat.


    További gyógyszerek bacitracin zinc;neom... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában

    Új keresés