ARKOLAMYL tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta az úgynevezett antipszichotikumok csoportjához tartozik és a következő állapotok kezelésére használatos:

  • Skizofrénia, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ilyen betegségben szenvedő emberek nyomott hangulatúak, szorongóak vagy feszültek is lehetnek.
  • Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizód kezelésére is alkalmazható, melynek tünetei: izgatottság vagy szélsőséges jókedv.
  • Kimutatták, hogy az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak az olanzapin-kezelésre.

ARKOLAMYL tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Generics UK
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg szájban diszpergálódó (10x)
  • 5 mg szájban diszpergálódó (28x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása előtt

Ne szedje az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakciót bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzanat és légszomj alapján lehet felismerni. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen jelentkezik Önnél!
  • ha korábban szembetegséget, például bizonyos típusú zöldhályogot (glaukómát, emelkedett szemnyomással járó betegség) diagnosztizáltak Önnél

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  • Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
  • Az ebbe a gyógyszercsoportba tartozó készítmények elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlan mozgásait okozhatják. Ha az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát!
  • Az ilyen típusú gyógyszerek nagyon ritkán az alábbi tünetek kombinációját okozhatják: láz, szaporább légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság. Ha ezt tapasztalja, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával!
  • Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-gyarapodást. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét.
  • Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta alkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
  • Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetében vérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatba hozták vérrögök kialakulásával
  • Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, minél előbb értesítse kezelőorvosát:
  • Agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavar átmeneti tünetei)
  • Parkinson-kór
  • Prosztata megbetegedés
  • A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
  • Máj- vagy vesebetegség
  • Vérkép rendellenességek
  • Szívbetegség
  • Cukorbetegség
  • Görcsrohamok

Amennyiben a beteg szellemi leépülésben (demenciában) szenved, gondozójának/hozzátartozójának kell tájékoztatni a kezelőorvost arról, hogy a betegnek volt-e már szélütése vagy agyi keringési zavara.

Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa rutinszerű elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.

Gyermekek és serdülők

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta adása nem javallott 18 éves kor alatti betegek számára.

Egyéb gyógyszerek és az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedése során kizárólag akkor szedjen egyéb gyógyszereket, ha kezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti azokat. Álmosságot tapasztalhat, ha az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát olyan gyógyszerekkel szedi együtt, amelyeket depresszió ellen vagy szorongás ellen vagy az alvás elősegítésére (trankvillánsok) adnak.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos tudatnia kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:

  • Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
  • karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló) fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed - szükség lehet az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta adagjának megváltoztatására

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele alkohollal

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedésének ideje alatt ne fogyasszon alkoholt, mert az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Szoptatás alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta kis mennyiségben átkerülhet az anyatejbe.

A következő tünetek jelentkezhetnek azoknál az újszülött csecsemőknél, akiknél az anya Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát szedett az utolsó trimeszterben (a terhesség utolsó három honapjában): remegés, izom merevség, izom gyengeség, aluszékonyság, izgatottság, légzési problémák és táplálási nehézség. Ha csecsemőjénél a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, szükség lehet arra, hogy kezelőorvosához forduljon.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedése során fennáll annak a veszélye, hogy álmosság lép fel. Ha ezt észleli, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket. Tájékoztassa erről kezelőorvosát!

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát?

A gyóygszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát kell bevennie, és mennyi ideig kell folytatnia szedésüket. Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta napi adagja 5-20 mg között mozog. Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az olanzapin szedését, hacsak ezt orvosa nem javasolja.

Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát! Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a szájban diszpergálódó tablettákat! Nem számít, hogy étkezések alatt, vagy azoktól függetlenül szedi azokat. Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát szájon át kell alkalmazni.

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, így óvatosan kell bánnia a tablettákkal. Ne fogja meg a tablettát vizes kézzel, mivel a tabletta eltörhet.

  • Fogja meg a buborékcsomagolást a szélén és egy egységet válasszon el a buborékcsomagolás többi részéről úgy, hogy óvatosan elszakítja a körülötte lévő perforációt.
  • Óvatosan húzza le a hátáról a fóliát.
  • Óvatosan nyomja ki a tablettát.
  • Helyezze a tablettát a szájába. Gyorsan feloldódik a szájában, így könnyen le lehet nyelni.
  • A tablettát egy teli pohár vagy csésze vízbe, narancslébe, almalébe, tejbe vagy kávéba is teheti és keverje el. Néhány folyadék esetén a keverék színe megváltozhat és akár zavarossá is válhat. Azonnal igya meg!

Ha az előírtnál több Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát vett be

Azok a betegek, akik az előírtnál több Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavarok, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelven) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, a légzés lassulása, félrenyelés, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok. Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát

Vegye be a következő tablettát, amint eszébe jut! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érzi magát! Fontos, hogy mindaddig folytassa az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését, amíg azt orvosa javasolja.

Ha hirtelen hagyja abba az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését, olyan tünetek fordulhatnak elő, mint például verejtékezés, alvásképtelenség, izomremegés, szorongás vagy émelygés és hányás. A kezelés abbahagyása előtt orvosa az adagok fokozatos csökkentését javasolhatja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez agyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:

  • szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
  • vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsó végtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
  • láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill. álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
  • Nagyon gyakori mellékhatások: (10-ből több mint 1 beteget érint)
  • Súlygyarapodás
  • aluszékonyság
  • a prolaktinszintek emelkedése a vérben

Gyakori mellékhatások: (100-ból 1-10 beteget érint)

  • bizonyos vérsejtek számában és a keringő zsírok szintjében bekövetkező változások
  • a cukorszint emelkedése a vérben és a vizeletben
  • fokozott éhségérzet
  • szédülés
  • nyugtalanság
  • izomremegés
  • izommerevség vagy -görcs (beleértve a szemmozgásokat)
  • beszédzavarok
  • székrekedés
  • szájszárazság
  • bőrkiütés
  • erőtlenség
  • nagyfokú fáradtság
  • vízvisszatartás, amely a kéz, boka vagy láb bedagadásához vezet
  • a kezelés korai szakaszában néhány beteg szédülhet vagy elájulhat (lassú szívveréssel), különösen akkor, ha fekvő vagy ülő testhelyzetből áll fel. Ez általában magától elmúlik, ha azonban nem, szóljon kezelőorvosának.
  • szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál.

Nem gyakori mellékhatások: (1000-ből 1-10 beteget érint)

  • lassú szívverés
  • fényérzékenység
  • vizelet inkontinencia (vizelet-visszatartási képtelenség), vizelési képtelenség
  • hajhullás
  • a menstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése és az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy rendellenes növekedés
  • Más egyéb mellékhatások: (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
  • allergiás reakció (pl. az ajak és a torok bedagadása, viszketés, bőrkiütés).
  • cukorbetegség vagy a cukorbetegség súlyosbodása, ami esetenként ketoacidózissal (a vérben és a vizeletben ketontestek jelennek meg), vagy kómával jár.
  • a normál testhőmérséklet csökkenése.
  • görcsrohamok, ezek mellett általában szerepelnek görcsrohamok (epilepszia) a kórtörténetben
  • a szemizom görcse, ami a szem forgó mozgását okozza.
  • kóros szívritmus.
  • tisztázatlan eredetű, hirtelen halál.
  • hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos gyomorfájdalmat, lázat és rossz közérzetet okoz.
  • májbetegség a bőr és a szemfehérje besárgulásának formájában.
  • megmagyarázhatatlan hasogatás és fájdalom formájában jelentkező izombetegség.
  • elhúzódó és/vagy fájdalmas erekció.

Az olanzapin szedése során az elbutulásban (demenciában) szenvedő idős betegeknél szélütés (sztrók), tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, a bőr kipirulása és járászavar léphet fel. Néhány halálos kimenetelű esetről is beszámoltak ebben a speciális betegcsoportban.

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél ronthatja a tüneteket.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:" illetve "Felh.:" feliratok) után ne szedje az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta

  • A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
  • Szájban diszpergálódó tablettánként 5 mg, ill. 10 mg olanzapint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: kroszpovidon (A típusú), laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxipropil-cellulóz, menta aroma (összetétele: mentaolaj, terpénmentes mentaolaj, eukaliptol, menton, izomenton, metilén-acetát, mentol), talkum, magnézium-sztearát.

Milyen az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Arkolamyl 5 mg, ill. 10 mg szájban diszpergálódó tabletták sárga színű, kerek tabletták.

A szájban diszpergálódó tabletta egy technikai elnevezése azoknak a tablettának, amelyek közvetlenül a szájban oldódnak, és ezáltal könnyen lenyelhetők.

Csomagolás:

Szájban diszpergálódó tabletták PA/Al/PVC - Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

10 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 70 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db, ill. 112 db szájban diszpergálódó tabletta dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában