• Aflamin 100 mg filmtabletta (30x) adatlap

    1. Milyen típusú gyógyszer az Aflamin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az Aflamin egy fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszer. Az Aflamin a nem-szteroid gyulladásgátló és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.

    Orvosa az Ön számára a gyulladásos és fájdalmas folyamatok kezelésére írja fel az Aflamint, mint például a derékfájás (lumbágó), a fogfájás, a menstruációs fájdalmak és az ízületi fájdalmak.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Richter Gedeon
    Hatóanyag: aceclofenac
    Normatív TB támogatás: fix
    Közgyógyellátásra adható: igen
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: igen
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    Az Aflamin alkalmazása indokolt tartós fájdalommal és gyulladással járó krónikus ízületi folyamatok kezelésére: degeneratív ízületi gyulladás (oszteoartritisz), reumás eredetű ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a csigolyaközti ízületek és kötőszövet idült gyulladásos betegsége (spondilartritisz ankilopoetika), illetve egyéb fájdalmas mozgásszervi betegségek, pl. a vállízület körüli kötőszövet gyulladása (periartritisz humeroszkapulárisz) és más ízületen kívüli reumatikus elváltozások esetén.

    2. Tudnivalók az Aflamin szedése előtt

    Ne szedje az Aflamint

    • ha allergiás az aceklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
    • ha acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazásakor asztma, légúti szűkület, heveny orrnyálkahártya-gyulladás, bőrkiütés vagy más allergiás reakció jelentkezett.
    • ha van, vagy tudomása szerint volt gyomor- vagy nyombélfekélye, illetve gyomor-bélrendszeri vérzése, vagy átfúródása.
    • ha aktív vérzése van, vagy bármilyen véralvadási betegségben szenved (pl. hemofília), illetve a vérzékenység fokozott kockázata áll fenn.
    • ha súlyos májbetegségben szenved.
    • ha súlyos vesebetegségben szenved.
    • ha súlyos szívelégtelensége van.
    • a terhesség utolsó három hónapjában.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Az Aflamin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével:

    • ha kórelőzményében gyulladásos gyomor-bélrendszeri betegség (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) szerepel, mert ezek a betegségek rosszabbodhatnak.
    • ha kórelőzményében agyérrendszeri vérzés szerepel.
    • ha enyhe vagy mérsékelt fokú máj- vagy vesekárosodása van, vagy ha bármilyen egyéb okból szervezete hajlamos a folyadékvisszatartásra. Egészségi állapotát (vérképét, máj- és veseműködését) elővigyázatosságból rendszeresen ellenőrizni kell.
    • ha enyhe vagy közepesen súlyos szívelégtelenségben szenved, vagy magas a vérnyomása.
    • ha vérzékenységi problémái vannak (mert ezek rosszabbodhatnak).
    • ha ritka bőr- és lágyrész rendellenessége, úgynevezett szisztémás lupusz eritematózusza van.
    • ha korábban volt, vagy jelenleg is van asztmája.
    • ha egy ritka anyagcsere-betegsége, úgynevezett porfíriája van.
    • ha terhességet tervez, vagy ha terméketlenség miatt végeznek vizsgálatot Önnél, mivel az aceklofenák csökkentheti a női termékenységet
    • ha Ön időskorú, mivel nagyobb az esélye annak, hogy mellékhatások alakulnak ki, leginkább gyomor-bélrendszeri vérzés, vagy átfúródás, mely halálos is lehet.

    A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

    Biztonságos alkalmazás a gyomor-bélrendszer szempontjából

    Az Aflamin és más nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID)-ok kombinációját - beleértve a szelektív COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlókat) is - kerülni kell.

    Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció

    Minden nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyekről vagy átfúródásról (perforációról), melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak, ráutaló, figyelmeztető jelekkel, és a kórelőzményben szereplő súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül. A következmények idős betegekben általában súlyosabbak.

    Gyomor-bélrendszeri vérzés (véres hányás vagy véres/fekete széklet) vagy fekély esetén azonnal hagyja abba az Aflamin szedését és forduljon orvoshoz.

    Amennyiben hasi tüneteket észlel, különösen ha Ön időskorú beteg, azonnal forduljon orvosához.

    Ezen betegeknél, valamint kis adagú acetilszalicilsavat tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. ún. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.

    A szív-érrendszerre gyakorolt hatás

    Az Aflaminhoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham ("miokardiális infarktus") vagy agyi érkatasztrófa ("sztrók") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

    Amennyiben szívproblémája, perifériás artériás betegsége van, vagy korábban volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (például ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

    Bőrreakciók


    További gyógyszerek aceclofenac hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Láz- és fájdalomcsillapítók kategóriában

    Új keresés