AERRANE folyadék inhalációs gőz képzéséhez

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az AErrane és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az AErrane izofluránt tartalmaz. Az AErrane a sebészetben alkalmazott általános érzéstelenítő (anesztetikum). Az inhalációs anesztetikumok közé tartozik (ezek gőz formájában való belélegzésre alkalmasak). Az izoflurán gőzének belélegzése mély alvást és érzéstelenséget idéz elő. Ez a mély, érzéstelenséggel járó alvás (általános érzéstelenítés) az egész műtét idején fenntartható.

AERRANE folyadék inhalációs gőz képzéséhez GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Baxter Hungary
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x100 ml)
  • (1x250 ml)
  • (6x100 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az AErrane alkalmazása előtt

NEM fogják Önnél alkalmazni az Aerrane-t

  • ha allergiás (túlérzékeny) az izofluránra vagy bármely egyéb inhalációs anesztetikumra, mint például a deszfluránra, a szevofluránra, a halotánra és az enfluránra
  • ha Ön vagy bármely rokona úgynevezett malignus hipertermiában szenved. A malignus hipertermia akkor lép fel, ha a testhőmérséklet a műtét alatt vagy röviddel azután hirtelen veszélyesen magassá válik.
  • ha korábban AErrane-nal vagy egyéb inhalációs anesztetikummal (pl. deszfluránnal, szevofluránnal, halotánnal) végzett általános érzéstelenítés kapcsán indokolatlan májműködési zavarok léptek fel Önnél, az alábbi tünetekkel:
  • sárgaság (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
  • láz
  • a leukocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának emelkedése (leukocitózis)
  • a fehérvérsejtek egy bizonyos típusának, az eozinofilek számának növekedése (eozinofília)

Műtéti altatószerként Ön nem kaphat Aerrane-t terhesség, szülés alatt, vagy a szülést közvetlenül követő időszakban. Az AErrane alkalmazható azonban császármetszés elvégzéséhez.

Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, értesítse kezelőorvosát, sebészét vagy altatóorvosát, mielőtt elkezdenék alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert.

Kezelőorvosa különös körültekintéssel alkalmazza Önnél az Aerrane-t, ha:

  • Ön májbetegségben szenved, mint például
  • hepatitisz (májgyulladás)
  • májcirrózis (az egészséges májszövet helyét hegszövet foglalja el). Ez történhet akkor, ha Ön rendszeresen túl sok alkoholt fogyaszt
  • bármely egyéb májbetegség
  • ha Önnek nemrégiben olyan műtéte volt, ahol az általános érzéstelenítést inhalációs anesztetikummal végezték
  • ha Ön az izomgyengeséget okozó miaszténia grávisz nevű betegségben szenved. Ha Önnek miaszténia grávisz nevű betegsége van, akkor érzékenyebben reagál az AErrane hatásaira.
  • ha Önnél idegsebészeti műtétet terveznek (agy- vagy gerincvelőműtét, pl. agydaganat miatt). Az AErrane fokozza az agyi véráramlást. Ez az agynyomás fokozódásához vezethet. Szükség esetén kezelőorvosa vagy altatóorvosa serkentheti az Ön légzését a nyomás csökkentése érdekében.
  • ha Önnek asztmája van, vagy más ok - például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) miatt légzési nehézségekkel küzd. Az AErrane a légutak hirtelen összeszűkülését idézheti elő.

Kezelőorvosa kevesebb AErrane-t ad Önnek, ha:

  • keringő vértérfogata alacsony (hipovolémia)
  • alacsony a vérnyomása (hipotenzió)
  • legyengült állapotban van

Az AErrane a száj és a légutak nyálkahártyájának irritációját válthatja ki, amely fokozott nyáltermelést, valamint a légcső és a felső légutak fokozott váladéktermelését váltja ki. Gyermekekben ez nehezítheti a légzést.

Ha Önnél abortuszt végeznek, az AErrane adása kapcsán fokozott vérveszteség fordulhat elő.

Amennyiben AErrane-t kap, akkor átmenetileg:

  • változhatnak májfunkciós értékei
  • emelkedhet vércukorszintje (glükózszint)
  • csökkenhet a koleszterin nevű zsír koncentrációja a vérben
  • módosulhat a vérben lévő enzimek koncentrációja

Az AErrane kiválthat egy malignus hipertermia nevű állapotot (amikor a műtét alatt vagy röviddel utána hirtelen veszélyesen magasra emelkedik a testhőmérséklet).

Kezelőorvosa szorosan ellenőrzi az Ön légzését a gyógyszer adása során, különösen ha Ön egyéb, a légzést befolyásoló gyógyszereket is kap, mint például:

- nyugtatókat (pl. diazepám, nitrazepám)

- erős fájdalomcsillapítókat (pl. opioidokat, mint a fentanil, a morfin és a remifentanil)

Különleges tudnivalók a gyermekek kezelésével kapcsolatban

Igen ritka esetekben az AErrane gyermekekben szívritmuszavarokat válthat ki. Ez közvetlenül a műtét utáni időszakban halálos kimenetelű is lehet. Ezek a problémák olyan gyermekeknél lépnek fel, akik az idegek és izmok érintettségével járó (neuromuszkuláris) betegségben szenvednek, különös tekintettel a "Duchenne-féle izomsorvadásnak (muszkuláris disztrófia)" nevezett betegségre. Ezeknek az eseteknek a túlnyomó többségében - de nem mindegyikében - az AErrane-nal egyidejűleg egy szuxametónium nevű izomrelaxánst is alkalmaztak.

Ha gyermekekben az anesztézia bevezetésére AErrane-t alkalmaznak, nemkívánatos mellékhatások léphetnek fel, mint például:

  • fokozott nyálelválasztás
  • a légcső és a felső légutak fokozott váladéktermelése

Ez a hangszalagok izmainak görcsét, a laringospazmusnak nevezett állapotot válthatja ki.

Amennyiben a fentiek bármelyike érinti Önt vagy gyermekét, konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a nővérrel.

Ilyen esetekben szükség lehet a beteg állapotának gondos ellenőrzésére, és kezelésének módosítására.

Egyéb gyógyszerek és az AErrane:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, a sebészt vagy az altatóorvost a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez ugyanúgy vonatkozik a gyógynövényekre, vitaminokra és ásványi anyagokra is.

Fokozott körültekintéssel járjon el, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

  • nem szelektív MAO-gátlók (monoamino-oxidáz inhibitorok, mint például a fenelzin, izokarboxazid):

Kezelőorvosa 15 nappal a műtét előtt leállítja ezeknek a gyógyszereknek a szedését.

  • a béta-szimpatomimetikumoknak nevezett szívgyógyszerek (pl. izoprenalin), valamint alfa- és béta-szimpatomimetikumok (pl. adrenalin, noradrenalin):

Ezek növelhetik a szívfrekvenciát (pulzusszámot), és súlyos szívritmuszavart okozhatnak.

  • béta-blokkolók (pl. atenolol, metoprolol): Ezeket a szívgyógyszereket rendszerint magas vérnyomás kezelésére használják.
  • izoniazid: A tuberculosis (TBC) kezelésében alkalmazott gyógyszer. Kezelőorvosa egy héttel az Ön műtéte előtt leállítja ennek a gyógyszernek a szedését. A műtétet követő első tizenöt napban ne szedjen újta izoniazidot.
  • indirekt hatású szimpatomimetikus szerek, pl.:
  • amfetaminok, amfetamin-származékok (a figyelemhiányos hiperaktivitási szindróma (ADHD) kezelésében használatos)
  • étvágycsökkentő gyógyszerek, pl. efedrin és efedrin-származékok (általában köhögéscsillapító és megfázás kezelésére használatos szerekben találhatók meg)

Ezek a szerek AErrane-val együtt alkalmazva allergiás (túlérzékenységi) reakciót okozhatnak. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, hogy abba kell-e hagynia ezeknek a szereknek az alkalmazását, és mikor.

  • izomrelaxánsok (pl. szuxametónium, pankurónium, atrakúrium, vekurónium). Ezeket a szereket általános érzéstelenítés során az izmok ellazítására használják. Altatóorvosa szükség szterint csökkentheti ezeknek a szereknek a dózisát.
  • opioidok (pl. morfin, fentanil, remifentanil): Ezek a gyógyszerek erős fájdalomcsillapítók, melyeket gyakran használnak általános érzéstelenítés során.
  • kalcium-antagonisták: a magas vérnyomás kezelésében használatosak (pl. felodipin, nikardipin)

Az AErrane egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

Az Aerrane olyan gyógyszer, amely biztosítja az altatás bevezetését és fenntartását a műtét során. Kérdezze meg kezelőorvosát, sebészét vagy altatóorvosát, hogy mikor és mit ehet és ihat azután, hogy felébredt az altatásból. Ilyenkor alkoholt fogyasztani tilos. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy mikor megengedett ismét az alkohol fogyasztása.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Amennyiben Ön várandós, nem kaphat AErrane-t.

Ha az Ön műtéte során általános érzéstelenítőként AErrane-t alkalmaztak, akkor a műtét után 12 órán keresztül ne szoptasson.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, sebészével vagy altatóorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Amennyiben műtéte során AErrane-t kapott, az operáció után ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

Az anesztetikum befolyásolhatja az éberségi állapotot, ezáltal a napi tevékenységek végzését is. A műtétet követő 24 órában ne vezessen és ne üzemeltessen gépeket. Gondoskodjon arról, hogy legyen valaki, aki műtét után hazaviszi Önt.

3. Hogyan kell alkalmazni az AErrane-t?

Miként juttatják be az anesztetikumot a szervezetébe

Az AErrane-t altatóorvosa fogja adni Önnek. Az altatóorvos dönti el, hogy Önnek milyen dózisra van szüksége és mikor kell ezt alkalmazni. A dózis nagysága életkortól, testsúlytól, valamint a végzendő műtét típusától függ.

Az AErrane-t az izoflurán nevű folyadékból állítják elő egy porlasztó segítségével. Ön kétféle módon kaphatja az AErrane-t:

  • előtte kaphat egy másik, altató hatású szert injekcióban, hogy elaludjon mielőtt az Aerrane-t elkezdené maszkon keresztül belélegezni. Ez a leggyakoribb módja az AErrane alkalmazásának

vagy

  • az altatás bevezetéseképpen arra kérik Önt, hogy lélegezze be az izoflurán gőzét egy maszkon keresztül. Ettől gyorsan és könnyen elalszik. Az AErrane-t ebben a formában ritkábban alkalmazzák.

A műtét végén altatóorvosa abbahagyja az AErrane adagolását. Ezt követően Ön néhány percen belül felébred.

Ha az előírtnál több AErrane-t kapott

Ha Ön túl sok AErrane-t kapott, a szer adását abba kell hagyni. Ilyenkor Ön tiszta oxigént kap. Ezalatt vérnyomását és szívműködését szorosan ellenőrzik.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások többsége enyhe vagy mérsékelt súlyosságú, és csupán rövid ideig tart, de előfordulhatnak súlyos mellékhatások is.

A lehetséges mellékhatások közé tartozik:

  • borzongás
  • émelygés (hányinger)
  • hányás

Ezek akkor léphetnek fel, amikor Ön felébred az altatásból.

  • alacsony vérnyomás (hipotenzió)
  • szapora szívműködés (tahikardia). Ez nagyobb fokú, ha az Ön vérének széndioxid-szintje túl magas (hiperkapnia).
  • szívdobogásérzés vagy szívritmuszavar (arritmia)
  • lassú és felszínes légzés
  • csökkent májfunkció:
  • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság)
  • májgyulladás (hepatitisz)
  • májszövet-elhalás (nekrózis)
  • az izmok kóros állapota (malignus hipertermia) a műtét alatt vagy röviddel azután, melyet a testhőmérséklet veszélyes emelkedése, az izmok merevsége, szapora szívverés, magas vérnyomás, szívritmuszavarok és vérnyomásingadozás jellemez. Amikor az AErrane-t az anesztézia bevezetésére használják, a szer a szájüreg és a légutak nyálkahártyájának irritációját okozhatja.

Ennek tünetei:

  • köhögés
  • fokozott nyáltermelés (nyálzás)
  • a légcső és a felső légutak váladéktermelésének fokozódása
  • légzési nehézség (légzésdepresszió)
  • a hangszalagok izomgörcse, az ún. laringospazmus.
  • (A fenti tünetek gyermekekben nagyobb valószínűséggel fordulnak elő.)
  • a fehérvérsejtek számának növekedése
  • bőrkiütések

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Egyes mellékhatások fellépése esetén kezelésre lehet szükség.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az AErrane-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az AErrane?

A készítmény hatóanyaga az izoflurán.

Egyéb összetevőket nem tartalmaz.

Milyen az AErrane külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az AErrane átlátszó, színtelen, illékony, enyhén átható, éter szagú folyadék.

100 ml, ill. 250 ml folyadék csavaros kupakkal lezárt üvegben.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal