5-FLUOROURACIL

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Vastag- és végbélrák, emlőrák, gyomor és hasnyálmirigy, fej és nyaki daganatok kezelésére önmagában vagy más szerekkel együttadva.

Kérdezze meg orvosát, ha további kérdései vannak arra vonatkozóan, miért kell Önnek ezt a gyógyszert kapnia.

A 5-Fluorouracil "Ebewe" 5-fluorouracilt tartalmaz, mely daganatellenes szer. Meggátolja a DNS-egyesítést és az 5-Fluorodezoxiuridin monofoszfát mint hibás RNS előanyag beépül, s így az RNS szintézis megakad.

A hatás különösen a gyorsan szaporodó szövetekben (csontvelő, bőr, nyálkahártyák) kifejezett.

5-FLUOROURACIL GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Ebewe Pharma
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 1000 mg (20 ml-es)
  • 250 mg (5 ml-es)
  • 500 mg (10 ml-es)
  • 5000 mg (100 ml-es)
Autóvezetést befolyásolja?
igen
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2 TUDNIVALÓK AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Gondosan tartsa be orvosa utasításait. Ezek eltérhetnek a tájékoztatóban írtaktól. Győződjön meg róla, hogy biztonságosan kaphatja az 5-Fluorouracil "Ebewe" injekciót. Gondosan olvassa el az alábbi kérdéseket:

Ne alkalmazza az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátumot:

  • ha volt korábban fluorouracil kezelésre allergiás reakciója (az allergiás reakció bőrkiütés, viszketés, az arc, ajkak, kezek, lábak megduzzadása, nehézlégzés formájában jelentkezik), súlyos vérsejtszám változása, a csontvelő csökkent működése, vérzések, felszívódási zavarok, súlyosan csökkent máj- és vesefunkció; súlyos fertőzés, övsömör, bárányhimlő; ínygyulladás, fekélyek a szájban és a gyomor-bélrendszerben?
  • Ha bármelyik kérdésre a válasz IGEN (vagy nem biztos benne), mondja meg orvosának, mielőtt a 5-Fluorouracil "Ebewe" injekció alkalmazását megkezdenék.

Az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátum fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • Gyermekek esetében a Fluorouracil hatásossága és hatékony alkalmazása nem bizonyított.
  • 5- Fluorouracil kezelést csak (antineoplasztikus) kemoterápiában speciálisan képzett és gyakorlott orvos végezhet, kizárólag kórházban; a terápia beállítását kórházban kell végezni.
  • A kezelés kezdetén a vérsejtszámot sűrűn (2-3 naponta) kell ellenőrizni. Fenntartó kezelés folyamán a vérsejtszámot minden kezelés előtt és időnként a máj- és vesefunkciót kontrollálni kell. Minden kezelés előtt meg kell tekinteni a szájüreget és megvizsgálni, hogy a székletben okkult vérzés kimutatható-e.
  • Különleges figyelmet kell fordítani azokra a magas rizikójú betegekre, akik medence-besugárzásban részesültek, alkilaló szerekkel lettek kezelve, valamint azokra, akiknek kiterjedt csontmetasztázisaik vannak.
  • Metotrexattal való kombinált kezelésnél a Fluorouracilt az optimális hatás érdekében
  • 24 órával a metotrexat után kell beadni (nem fordítva!).
  • Vakcináció élő vakcinákkal az 5-Fluorouracil-kezelés alatt nem végezhető. Ez azokra is vonatkozik, akik a beteggel szoros kontaktusban vannak.
  • 5- Fluorouracil kezelés előtt az esetlegesen kialakuló allergiás sokk kezeléséhez szükséges szereket készenlétben kell tartani.

Az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátum együttes alkalmazása más gyógyszerekkel:

Az irodalomban leírtak kombinált kezelést calciumfolináttal (folinsav). calciumfolináttal való kombináció esetében a Fluorouracil mellékhatásai fokozódhatnak, ami súlyos hasmenést okozhat.

Más citotoxikus gyógyszerekkel (Interferon-α, ciklofoszfarmid, vinkrisztin, metotrexat, ciszplatin, doxorubicin) és folinsavval való kombinációban a Fluorouracilnak mind hatásossága, mind mérgezése fokozódhat.

Más mieloszuppresszív szerekkel való kombináláskor a dózist módosítani kell. A kezelés alatt történő vagy előzetes besugárzás esetében a dózis csökkentése lehet szükséges. Az antraciklinek cardio mérgezése fokozódhat.

Aminofenazon, fenilbutazon és szulfonamid a kezelés előtt és alatt nem adható.

A mérgezés és hatékonyság Allopurinollal csökken.

Klordiazepoxid, diszulfiram, grizeofulvin és izoniazid az 5-Fluorouracil hatékonyságát növelheti.

Vakcinák: A szervezet védekezőképessége csökken Fluorouracil hatására, s így csökken az immunválasz is. Az élő vakcinák a vírus fokozott replikációjához vezethetnek.

Mitomicinnel kombinált hosszantartó 5-Fluorouracil kezelés kapcsán hemolitikus-urémiás szindrómát írtak le.

Terhesség és szoptatás:

Mondja meg orvosának, ha terhes vagy szoptat. Az orvos majd dönt a kezelésről a várható haszon és kockázat alapján.

Állatkísérletekben a magzat károsodását észlelték. Bár ilyen megfigyelés emberben nincs,

5-Fluorouracil terhesség alatt nem adható. Kezelés előtt, alatt és után 6 hónapig mind férfi-, mind nőbetegben megbízható, lehetőleg nem hormonális fogamzásgátlásról kell gondoskodni.

Nincs tapasztalat arra vonatkozóan, hogy az 5-Fluorouracil átmegy-e az anyatejbe, ezért a kezelés alatt a szoptatás ellenjavallt.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:

A betegek képessége vezetésre, gépek kezelésére csökkenhet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUMOT?

Adagolás:

Az 5-fluorouracil intravénás injekcióban vagy infúzióban, illetve intraarteriális infúzióban adható.

Kezdő adag napi gyógyszeradás esetében:

Iv. infúzió: 15 mg/ttkg vagy 600 mg/m2 2-4 óra alatt - naponta a mellékhatások megjelenéséig.

Iv. injekció: 12 mg/ttkg vagy 480 mg/m2 lassan iv. az 1., 2. és 3. napon; ha mérgezés tünetei nem jelentkeznek 6 mg/ttkg vagy 240 mg/m2 az 5., 7. és 9. napon.

Kezdő adag heti gyógyszeradás esetén:

15 mg/ttkg vagy 600 mg/m2 hetenként egyszer iv.

24 órás infúzió: 5-7 mg/ttkg/nap naponta vagy 200 mg/m2/nap

Fenntartó kezelés:

Tünetek átmeneti csökkenése idején esetén, ill. a mellékhatások enyhülése után és a fehérvérsejtek számának

3000-4000/µl-re, a vérlemezkéknek 80.000-100.000/µl-re emelkedése után: 5-10 mg/ttkg vagy 200-400 mg/m2 iv. hetenként egy alkalommal.

A napi maximális dózis: 1 g-ot nem haladhatja meg.

A kezelés tartamát kemoterápiában jártas orvos határozza meg a betegség és a kezelés folyamatától függően.

Fenntartó terápia: 5-10 mg/ttkg iv. hetenként egy alkalommal; minden dózis-előírásnál a számított szárazsúlyt kell alapul venni, hájasság (adipozitás) vagy vizenyő (ödéma) esetében megfelelő módosítás szükséges.

Alkalmazás

A fluorouracilt kizárólag intravénásan kell alkalmazni. A Fluorouracilt 0,9%-os NaCl oldattal vagy 5%-os cukorral való felhígítás után lehet vénás (iv.) injekcióban vagy infúzióban beadni. A hígított oldatok 24 órán át tarthatók el. Az infúzió beadási időtartama legalább 4 óra.

Az 5- Fluorouracilt egyéb sejtosztódást gátló szerekkel kombinálva 24 órás infúzió formájában lehet beadni.

Intravénásan (vénába adva)

  •  bolus formájában (lassan beadva)
  •  rövid infúzióban
  •  4-24 órás infúzióban (monoterápia, ill. kombinált terápia)
  •  injekciós pumpával (fekvő- vagy járóbetegnek)

Ha véletlenül éren kívüli térbe kerül, speciális beavatkozásra nincs szükség.

Egyszeri használatra. Csak tiszta, színtelen, ill. enyhén sárgás oldat használható (a sötét sárga szín a szer nagyobb mértékű lebomlására utal).

Csak frissen elkészített oldat használható.

Alacsony hőfokon való tárolás csapadékképződést okozhat, a csapadék rázogatással és 60 °C-ra való óvatos melegítéssel feloldható.

Irodalmi adatok szerint üvegből készült infúziós szerelékben a Fluorouracil megkötése miatt a szer hatékonysága csökken.

Ha az előírtnál több 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátumot alkalmazott:

Akut: pszihotikus reakciók, aluszékonyság, nyugtatók fokozott hatása, alkohol nagyobb mérgezése.

Ha nyugtatóra van szükség, diazepam adható iv. alacsony adagban (pl. 5 mg-mal kezdve) szív és érrendszeri (cardiovascularis) és tüdőhöz tartozó (pulmonalis) kontroll mellett.

Krónikus: Csontvelő depresszió, fehérvérsejt csökkenése (agranulocytosis) és jelentős thrombopenia, vérzékenységi hajlam, a gyomorbéltraktus ulcerációja, hasmenés, alopecia.

Terápia: Speciális ellenszer nem ismeretes. Fehérvérsejt vagy vérlemezke koncentrátumok adása, betegség megelőzésére infúzió. A volumen és elektrolit normalizálása céljából a vizeletkiválasztás fokozása Művesekezelés általában nem szükséges. Gondos megfigyelés szükséges a késői hematológiai és gasztrointesztinális szövődmények minél korábbi felismerése céljából. Hasmenés esetén: Tinctura opii.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátumnak is lehetnek mellékhatásai.

5-Fluorouracil kezelés alatt az alábbi mellékhatásokat figyelték meg:

  • Vérképzőrendszer: károsodása leggyakrabban fehérvérsejtszám csökkenés formájában jelenik meg, de vérlemezke számának csökkenése (thrombocytopenia), vérszegénység (anémia), vagy ezek bármely kombinációja is előfordulhat. Fertőzés, vérmérgezés (szepszis) és különböző helyeken vérzések léphetnek fel.
  • Emésztőrendszer: étvágytalanság, bélrendszeri gyulladások és fekélyek, szájüregi gyulladások, vérzés; lesoványodás, felszívódási zavarok; hányinger, hányás és hasmenés (utóbbiak hányáscsillapítókkal, ill. hasmenés elleni szerekkel kezelhető).
  • Bőr: bőrgyulladás, száraz bőr, átmenetileg bőrkiütés, hajhullás, kiütés (urticaria), viszketés, fényérzékenység, nagyfokú festékzettség a bőrön (hyperpigmentáció), pattanás (akne), furunkulus, kirepedezések, hajszálértágulat, bőrvérzés; ritkán körömelváltozások és a köröm leesése; tenyéren és talpon kiütések. Ezek rendszerint átmenetiek, az 5-Fluorouracil adása után 5-7 nappal megszűnnek, s Pyridoxinnal (100-150 mg/nap) is kezelhető.
  • Szív-érrendszer: Koszorúsér körüli fájdalom, szerv helyi vértelensége (isémia), átmeneti EKG-eltérések, szívinfarktus.
  • Idegrendszer: Igen ritkán zavartság, aluszékonyság, mozgáskoordináció hiánya, fokozottan jó közérzet (eufória), fényiszony, nisztagmus, szemideggyulladás, a központi idegrendszer átmeneti zavarai.
  • Egyéb: vérszegénység, májkárosodás (igen ritkán nekrózis) veseelégtelenség, hyperurikaemia, az ondósejt képződés (spermatogenesis) és peteérés (ovuláció) zavara, hörgőgörcs (bronchospasmus), allergiás (anafilaxiás) sokk, köhögés, orrvérzés, nagyon ritkán könnyezés és a könnycsatorna szűkülete.
  • Laboratóriumi: Tiroxin (T4) és trijódtironin (T3) szint emelkedhet. A bilirubin és 5-hidroxiindolecetsav kimutatása a vizeletből magasabb vagy hamisan pozitív értéket mutathat; a plazmaalbumin csökken.

A mellékhatásokat azonnal jelezze orvosának!

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUMOT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó, fénytől védve. Hűtőszekrényben nem tárolható illetve nem fagyasztható.

A fénytől óvni kell, ezért az ampullákat a kartondobozban kell tartani. Az oldatot közvetlenül a használat előtt kell az ampullákból felszívni.

Ha az oldatban kicsapódás keletkezett az alacsony hőmérséklet miatt, ez feloldható óvatos rázogatás mellett 60 °C-ig melegítve. Közvetlen felhasználása előtt testhőmérsékletre kell hűteni.

A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Milyen hatóanyagot tartalmaz a készítmény?

Hatóanyag: 50 mg fluorouracil milliliterenként

250 mg (5 ml-es), 500 mg (10 ml-es), 1000 mg (20 ml-es), illetve 5000 mg (100 ml-es) fluorouracil ampullánként, illetve injekciós üvegenként.

Egyéb összetevők: Nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és csomagolása?

Küllem: Koncentrátum infúzióhoz: tiszta, színtelen vagy csaknem színtelen, steril, részecskéktől mentes, vizes oldat.

Csomagolás: 5 ml (250 mg), 10 ml (500 mg) oldatok színtelen, OPC üvegampullába töltve, vagy szürke brómbutil gumidugóval, alumíniumkupakkal és műanyag védőlappal lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegbe töltve.

  •  1 x 5 ml (250 mg) injekciós üveg dobozban, vagy 5 x 5 ml (250 mg) ampulla papírtálcában és dobozban.
  •  1 x 10 ml (500 mg) injekciós üveg dobozban, vagy 5 x 10 ml (500 mg) ampulla papírtálcában és dobozban.

20 ml (1000 mg), oldat műanyag védőlappal ellátott alumínium kupakkal és szürke brómbutil gumidugóval lezárt, színtelen injekciós üvegbe töltve.

100 ml (5000 mg) oldat műanyag védőlappal ellátott alumínium kupakkal és szürke brómbutil gumidugóval lezárt, színtelen injekciós üvegbe töltve.

1 x 20 ml (1000 mg), 1 x 100 ml (5000 mg) injekciós üveg dobozban.

Gondosan tartsa be orvosa utasításait!

A daganatellenes szerekre vonatkozó általános előírásokat be kell tartani. Gondosan kell eljárni a kezelés során és kerülni kell, hogy a gyógyszer a bőrrel érintkezzen.

Ajánlatos kesztyű, maszk, védőöltözet, ha lehetséges védőtető alatt. Bőrrel, nyálkahártyával való érintkezését kerülni kell, egyébként szappannal és vízzel gondosan le kell tisztítani. Ha a szembe került, vízzel kell kiöblíteni és azonnal orvoshoz kell fordulni. Terhes nők ne dolgozzanak 5-Fluorouracillal. Az oldatot elkészítés után rögtön fel kell használni.

Csak egyszeri használatra.

Az oldatnak tisztának, részecskéktől mentesnek kell lenni.

A felhasználatlan anyagot az előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.

Az infúziós oldat elkészítéséhez a 5-Fluorouracil 0.9%-os nátriumklorid vagy 5%-os glukóz oldattal hígítandó. Szem előtt kell tartani, hogy az oldat pH-ja nem lehet 6,5-nél alacsonyabb. Az infúziós oldatot minél előbb fel kell használni.

Az 5-Fluorouracil oldat 5%-os glukózzal hígítva nem lehet 0,2 mg/ml-nél (0,02% w/v) hígabb.

Összeférhetetlenség:

Az 5-Fluorouracilt csak fiziológiás NaCl oldatban vagy 5% -os glukózban szabad feloldani.

Az 5-Fluorouracilt tilos más gyógyszerrel elegyíteni az infúziós oldatban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában