• „Vérkörbe” hívják újra az egyetemistákat


    Jótett helyébe jót várj! - megtapasztalhatja a népmesei bölcsességet a Debreceni Egyetem minden hallgatója, aki eljön vért adni a Veres Péter Kollégiumba október 26-án 8.00 és 14.30 között.

    Féláron léphet be a november 26-i Gólyabálra a Debreceni Egyetem hallgatói közül, aki jelentkezik vért adni szerdán, október 26-án 8.00 és 14.30 között a Veres Péter Kollégiumban (Böszörményi út 140-142.), itt tartják meg a XI. Országos Felsőoktatási Véradóverseny következő ’vérkörét’.

    – Jótett helyébe jót várj!” – mondják a vöröskeresztesek és e véradás megszervezésében segítő karok Hallgatói Önkormányzata a diákoknak, hiszen aki jelentkezik vért adni, megkapja a névre szóló 50 százalékos kedvezménykupont a novemberi bálra. E jótettel jobb esélyhez juttatja anyaintézményét, a Debreceni Egyetemet, a véradóversenyen. Így függnek össze a magyar népmesék és a verseny, de van más is: a véradással segít három ismeretlen beteg embertársán az ifjú donor, hiszen egy egység vérből három életmentő, gyógyító vérkészítmény lesz. A vöröskeresztesek ezért hangsúlyozzák, hogy a véradók hősök.

    A harmadik jót magával teszi a véradó: más körülmények között költséges egészségügyi szűréseken (többek között hepatitisz-, HIV-, szifiliszszűréseken) esik át az általa leadott vér.

    Hogy el ne essen mindettől a jótól, a szervezők kérik, hogy a véradásra személyi igazolványával, lakcím- és TAJ-kártyájával érkezzenek az egyetemisták, fogyasszanak bőségesen folyadékot és étkezzenek a napszaknak megfelelően.

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)