• Véradás húsvét előtt


    „Hozzunk áldozatot egymásért!” - ezzel a felhívással invitálják véradásra a debrecenieket nagypénteken 9-13 óra között a Mester utcai Családsegítő Központba a program szervezői.

    Az ünnepek, hosszú szünnapok előtt és után fontos, hogy minél többen elmenjenek a meghirdetett véradásokra, hogy biztonságos szinten maradjon a vérkészlet hazánkban, hiszen néhány vérelem – például, a trombociták – rövid ideig tárolhatóak.

    Akciót kezdeményezett ezért a Debreceni Karitatív Testület felkérve tagszervezetei tagjait, hogy – nagypéntekhez illő módon – hozzanak áldozatot embertársaikért március 25-én Debrecenben a Családsegítő Központban (Mester u. 1.). A Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete – nemcsak a véradások gyakorlott szervezőjeként, hanem a Karitatív Tanács tagjaként is – kiemelt szerepet vállalt a nap megszervezésében.

    Legszebb áldozat

    A véradás az egyik legszebb áldozat, mert három ember életét mentheti meg a donor, miközben saját egészségét is védheti. Aki vállalja a véradás hőstettét, annak vére egyébként költséges vizsgálatokon (többek között HIV-, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, luesz-, szifiliszszűrésen) esik át. Kérik a donorokat, hogy véradás előtt és után a napszaknak megfelelően étkezzenek, és igyanak sok folyadékot. A  véradók 500 forint étkezési utalványt és fél liter ásványvizet kapnak a regenerálódáshoz. A véradást regisztráció előzi meg, ehhez személyi igazolványra, lakcím- és Taj-kártyára van szükség.
    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)