• Debreceni Kardiológiai Napok


    Kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók részvételével kezdődött meg Debrecen legnagyobb orvoskongresszusa, a kardiológiai napok programsorozata pénteken a helyi Kölcsey központban.

    Szív- és érrendszeri betegségekA résztvevők a kardiológia legkiválóbb képviselőitől hallhatnak előadásokat olyan szakmai aktualitásokról, mint a koszorúér-betegség diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának legfontosabb kérdései, vagy az akut szívinfarktus-ellátás legújabb módszerei - mondta Czuriga István főorvos, címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára a megnyitót követő sajtótájékoztatón.

    Magyarországon minden második ember szív-érrendszeri betegségben hal meg, és ez nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is igaz - jegyezte meg a főorvos az MTI érdeklődésére.

      A szívinfarktus tünetei - Mi a teendő szívinfarktus esetén?


    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek! A szívinfarktus tünetei>>

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?>>

    Hozzátette: szívinfarktusban, agyvérzésben 60-65 ezren halnak meg évente Magyarországon.

    Infarktusra utaló tünetek esetén rohamkocsit kell hívni!

    Ugyanakkor az akut ellátásnak, a 24 órás szívkatéter laboroknak köszönhetően szépen csökken a halálozási szám a korai, instabil szívinfarktusos betegek esetében, de az összhalálozást tekintve csak nagyon lassú a csökkenés - fűzte hozzá.

    Czuriga István utalt a megelőzés fontosságára. A rizikófaktorok közül a magas vérnyomást, a magas koleszterin szintet, a cukorbetegséget, a dohányzást és a mozgásszegény életmódot említette.

    Gyakorlati tanácsként hívta fel a figyelmet arra, hogy infarktusra utaló mellkasi nyomás esetén nem ügyeletes orvost, vagy sima mentőt, hanem azonnal rohamkocsit kell hívni, az ugyanis közvetlenül a legközelebbi 24 órás szívkatéter laborba szállítja a beteget, ahol a leggyorsabban jut a leghatékonyabb kezeléshez.

    (MTI)