• Véradás a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában


    Új helyszínen adhat vért Debrecenben. Az Újkertben és közelében élő debreceni donoroknak nem kell messzire menniük, január 17-én 12 és 17 óra között a közösségi házban nyújthatják segítségre karjukat.

    Először szervez véradást a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete. Január 17-én 12.00 és 17.00 óra között várják a szakemberek a donorokat, azokat is, akik még nem próbálták ezt a formáját az önzetlen segítségnyújtásnak.

    Ha a véradás sikeres, rendszeres véradóhelyszínné válik a közösségi ház. Az épület a városrész szívében áll, így az Újkertben és környékén lakó vagy dolgozó véradóknak nem kell messzire menniük, kevesebb időt kell áldozniuk a véradásra.

    Ingyenes vizsgálatok

    Személyigazolvánnyal, lakcím- és TAJ-kártyával regisztrálhatnak a donorok, csak azután mehetnek az orvosi vizsgálatra, majd vért adni.

    Mindenki véradó lehet, aki egészséges, még nem töltötte be a 65. életévét, elmúlt 18 éves és nehezebb 50 kilógrammnál. Fontos, hogy véradás előtt a napszaknak megfelelően étkezzen és bőségesen fogyasszon folyadékot a donor. Véradás után 500 forintos étkezési utalványt kap kalóriapótlásra.

    A vérvétel hasznos annak is, aki adja a folyékony szövetet, hiszen minden alkalommal komoly és egyébként költséges egészségügyi vizsgálatokon (többek között hepatitisz-, HIV-, szifiliszszűréseken) esik át. 

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)