• Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden


    Egész napos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a koraszülöttek világnapjára (november 17.) szombaton.

      Az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen és megelőzzék a koraszülést


    Az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen és megelőzzék a koraszülést Dr. Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szerint az édesanyák sokat tehetnek annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen, és megelőzzék a koraszülést. A szakember szerint a fejlettebb országokban, például Magyarországon, illetve az Egyesült Államokban a koraszülés legfőbb oka, hogy a nők egyre idősebb korban vállalnak gyermeket. Megelőzhető a koraszülés?>>

    Az eseményen a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését szolgáló előadások, szakemberek várják az érdeklődőket, a gyerekek pedig játszóházban szórakozhatnak.

    Az összegzés szerint Magyarországon minden 9. gyermek koraszülött, vagyis valamilyen ok miatt a 37. terhességi hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal születik.
     
    Magyarországon területi felosztásban 9 alapítvány végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. Közülük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta - az ország egyik legnagyobb területét lefedve - Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment.
     
    Évi mentési számuk igen magas, átlagosan 1250 eset, ami a húsz éves működés alatt több mint 20 ezer gyermekéletet jelent.
     
    Az alapítvány közhasznú civil szervezetként végzi tevékenységét, átlagosan napi 3-4 riasztása van, rohamkocsija több mint 45 kilométert tesz meg évente. A mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, 48 százaléka normál súlyú, életveszélyben lévő újszülött például fejlődési rendellenesség miatt.

      Alapítványok, egyesületek


    Alapítványok, egyesületek>>

    Az állami költségvetésből kapott támogatás a működési költségeknek csak egy részét fedezi, ezért a szolgálatnak évente több tízmillió forintot kell összegyűjtenie adományokból ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen.

    (MTI)