• Rákellenes világnap


    Az évente február 4-én megrendezett Rák Világnapja a rák leküzdésére irányuló közös nemzetközi erőfeszítéseket fejezi ki.

    A Rák Világnapja eredetileg a 2000-ben megkötött párizsi rák ellenes szerződésben foglalt Rák Elleni Világkampány részeként indult meg 2000. február 4-én. A szerződés a rák elleni harc érdekében közös erőfeszítésre szólította fel a kormányokat, kutatókat, egészségügyi szakembereket, betegeket, gyógyszercégeket és a médiát.

    Minden év február 4-én az ENSZ egészségügyi szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös erőfeszítésre szólít fel a rák nemzetközi terhének enyhítése érdekében. Ezek közé tartozik a közvélemény minél részletesebb felvilágosítása a korai diagnózisról, a kezelésről, kockázatcsökkentésről és a rák megelőzéséről. Rengeteget tesznek a rákbetegek életminőségének javítása érdekében is.

    Ezen a napon a WHO a Rák Ellenes Nemzetközi Unióval, a világ kormányaival, civil szervezetivel, üzletembereivel, egészségügyi szakembereivel és hírességeivel együtt megbeszéléseket folytat arról, hogyan lehet növelni az általános közvélemény tudatosságát a betegséggel összefüggő kérdésekben. Világszerte országos szintű kampányokat hirdetnek és jótékonysági eseményeket tartanak, amelyekkel a daganatos betegségekkel kapcsolatos kockázat csökkentéséről próbálják felvilágosítani a lakosságot.