• Ingyenes szűrés – 30 napig tart az akció


    A szűrési akció keretében, január 25-én, szerdán,10 és 13 óra között a helyi Zsebszinházban vérnyomás-, és vércukorszint méréssel egybekötött ingyenes orvosi vizsga lesz.

    A legjobb védekezés a megelőzés mottó alatt hirdette meg a szenttamási Dr. Djordje Bastić egészségház, az idei 30 napos-, ingyenes vizsgálatokat felölelő akcióját, amelyben a fő hangsúlyt a daganatos megbetegedések megelőzésére, illetve azok idejekorán való felfedésére fektették. Folyamatos szűréseket végeznek a méhnyakrák – megelőzést illetően, és ugyanakkor  prosztata és vastagbél szűrés is folyik.

     
    A község területén az utóbbi időben növekedőben van az említett szerveket illetően, a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Ugyancsak emelkedő tendenciát mutat  a magas vérnyomásban-, cukorbetegségben megbetegedők száma is, több az agyvérzés, a  pajzsmirígy rendellenesség, az ismétlődő vetélések és a terhesség alat fellépő rendellenességek száma is. Az egészségház ezért január 15-e és február 15-e között, minden munkanapon, ingyenes szűrést végez, ahova elsősorban a nyugdíjasokat és a krónikus betegségben szenvedőket várják, továbbá a fogyatékos személyeken, és a nehéz szociális helyzetben élőkön kivül várják mindazok jelentkezését, akik csak rikán, vagy soha nem járnak orvoshoz. Minden szűréshez a háziorvos beutalója szükséges, a vizsgálat ingyenes.