• Nemzetközi Vöröskereszt Nap


    1863-ban alapította Genfben a Nemzetközi Vöröskeresztet Henri Dunant svájci író.

    1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író.

    Dunant már a krími háború idején felfigyelt a sebesültek szomorú sorsára. Igazán azonban a 40 ezer áldozatot követelő, 1859. június 24-én vívott solferinói ütközet után látottak döbbentették meg. A sebesültekkel akkortájt nemigen foglalkoztak, közülük nagyon sokan megmenekülhettek volna, ha megfelelő ellátásban részesülnek, így Dunant önkénteseket verbuvált, s hozzáfogott az ápoláshoz.

    Ez ébresztette benne azt a gondolatot, hogy létrehozzon egy nemzetközi segélyszervezetet. Így 1863-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet.

    A vöröskereszt világnapját május 8-án ünneplik abban a 186 országban, ahol működnek nemzeti társaságok, mert 1828-ban ezen a napon született a svájci Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója. A Nemzetközi Vöröskereszt Szövetség ügyvezető bizottsága 1948-ban döntötte el, hogy az ő születésnapján ünneplik a szervezet napját.

    A mozgalom gyorsan terjedt az egész világon, s ma is alapvető szerepet játszik az egészségügyi problémák megoldásában, valamint a háborúk és katasztrófák áldozatainak segítésében. Jelenleg a világon 186 Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezet működik. Henri Dunant (aki egyik alapítója volt az Interparlamentáris Uniónak is) tevékenysége elismeréseként 1901-ben Nobel-békedíjat kapott.

    Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.