• Asztma világnapja


    Az asztma világnapja egy nemzetközi ünnep, amelyet minden évben, május első keddjén tartanak.

    Az asztma világnapja egy nemzetközi ünnep, amelyet minden évben május első keddjén tartanak, ez idén május 1-jére esik.

    Az eseményt a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet javasolta és kezdeményezte 1998-ban. Támogatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI).

    {$hirdoboz250}A Kezdeményezés az asztma gyógyítás színvonalát kívánja javítani az asztmával kapcsolatos új tudományos információk és azok kezelésének megismertetésével orvosok, nővérek és betegek körében világszerte. A javaslattal 1992-ben kezdtek el foglalkozni, amikor az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI), valamint a WHO közösen erőfeszítéseket tettek egy világméretű stratégia kidolgozására, az asztma okozta halálesetek és betegségek csökkentése érdekében.

    Ez a világnap lehetőséget ad, hogy az embereket figyelmét, az ezzel a betegséggel kapcsolatos problémákra és bajokra irányítsa.

    A világnap alkalmával azt a célt akarják elérni, hogy az embereket tájékoztassák a betegség gyógymódjairól, hogy rendszeres együttműködésre buzdítsa őket az orvosaikkal kapcsolatban. Ezzel szeretnék növelni az asztmával járó és kapcsolatos tünetek megértését, és megtanítani a betegeket arra, hogy a lehető legjobb módon ellenőrizhesse és kezelhesse betegségét. A világnap célja, hogy tájékoztassa a betegeket az asztma gyógymódjairól.