• Alvás világnapja


    Idén március 16-án rendezik meg az Alvás Világnapját. A kezdeményezést amerikai szakemberek indították útnak még 2008-ban. A dátum minden évben változik, mert a nyári időszámításhoz igazították. Minden évben, a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre esik. A kezdeményezés mára az egész világon elterjedt és mindenhol készülnek rá, felhívásokat és tájékoztatásokat szerveznek.

    Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, a minőségi alvásra és az alvással kapcsolatos betegségek megelőzésének, és kezelésének fontosságára. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatót, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az alvászavar egyre inkább népbetegség, de kezelhető probléma.

    {$hirdoboz536}A kis számú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat, az emberek többsége – még súlyos panaszok esetén is – ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött, valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

    Az alvással kapcsolatos gondok, az emberek 45 százalékának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során.

    A magyarországi felmérések adatai, a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek. A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett, összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember, hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

    Az alvásért elsősorban mindenki saját maga tehet: a körülmények megfelelő megválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres alvászavarai megszüntetésére.