• Könyvajánló


    Tóth Gábor Ákos: Nézz szembe a koroddal!

    Sok mindent elmondtak és leírtak már az öregségről – például hogy ez egy állapot, amit mindenki másképp él meg –, de ritkábban merül fel az a kérdés, hogy fel lehet-e készülni rá? E téren is számos maszatolást, álszemérmességet, elhallgatást tapasztalhatunk, hiszen az öregség – minthogy a halál előszobája – kellemetlen, amolyan tabu téma.

    Miközben rendre fényezik az idősek lehetőségeit – főként az öregkori szexre vagy egyéb „sportteljesítményekre” fókuszálva –, mindannyian tudjuk, hogy ez afféle második gyerekkor, ahol szintén minden egy kicsit kakás, kicsit büdi, kicsit földhözragadt és emésztésközpontú (leginkább a habzsolásról és annak kísérő tüneteit elimináló szerekről szól).

    Félreértés ne essék, a tudatos, felelős időskori léthez nem holmi állandó páni félelem vezet el, sem önsanyargatás, sem pedig lemondás az élet jó dolgairól. Nem. Odafigyelés, valódi kommunikáció, apró trükkök, praktikák; ezeken áll vagy bukik a dolog.

    Ha elmúltál negyven, és úgy érzed, kezedben tartod az életedet, kezdj el kételkedni ebben, mert valószínűleg a nagy önmegvalósításban elkövettél jó néhány hibát. Itt az alkalom, hogy korrigálj, mert később nem lesz rá lehetőséged: az öregség alattomosan magába süppeszt, mielőtt felocsúdnál.

    A szerző – előző sikerkönyve, az Elengedlek végre – Nézzünk szembe a halállal! 2010-ben jelent meg  – ezúttal is olyan kérdéseket feszeget, amelyeket ösztönösen vagy tudatosan, de távol tartunk magunktól, nem óhajtunk velük szembesülni. Az előttünk, illetve tevékeny részvételünkkel zajló generációs egymás mellett elbeszélés főbb témáit Tóth Gábor Ákos szellemesen, közérthetően és személyes hitellel boncolgatja - mindannyiunk okulására.