Téma: Élelmiszerbiztonság

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022.07.25. 09:33
Botulizmus
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom...

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022.06.13. 18:03
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás...

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2021.06.19. 19:33
A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Dísztököt csak díszíteni

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2020.12.20. 12:23
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a...

Zabkásáknál talált hibákat a Nébih

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2019.03.28. 09:52
A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Lágyítószer oldódott ki üveges chiliolaj fedeléből

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2019.02.19. 15:37
A Nébih a RASFF-on keresztül értesült arról, hogy a holland hatóság határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chiliolajban. A termék Hollandián...

Toxinos zabalapú termékeket vontak ki a forgalomból

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2018.12.04. 10:17
Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

Debreceni Egyetem - 2018.07.12. 23:05
A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni...

Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.06.25. 07:38
Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása...

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.06.20. 20:54
A szalmonella-fertőzéseket – melyek a Salmonella enterica baktérium enterica alfajának egy új szerotípusához köthetőek – összesen 47 alkalommal mutattak ki 2016 márciusa és 2017 májusa között Csehországban...

Rióba utazik? Ezekre figyeljen étkezésnél!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016.08.04. 07:38
Napokon belül elkezdődnek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014.07.02. 02:51
Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi...
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)...

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2013.06.06. 12:05
A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.
Az egészséges táplálkozás titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Nem új a megállapítás, miszerint a megfelelő táplálkozás a "test bölcsessége." Ami azt jelenti, hogy öröklött hajlamként a csecsemő is képes...
Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és...