• Gabonaallergia

        WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!
        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Élelmiszerallergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat, bizonyos szervezet a gyomor-bél rendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.
        WEBBeteg - B. M., szakfordító
        A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.
        WEBBeteg
        A 19 éves lányomon allergiás bőrreakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van. A lisztérzékenység és a gabonaallergia ugyanaz? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőrreakciókat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.