Téma: Toxin

Gombamérgezés - Tünetek, kezelés

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.11.30. 12:36
Gombamérgezés
Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva...

Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2023.08.01. 09:19
Ételmérgezés
Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az...

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022.07.25. 09:33
Botulizmus
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom...

Az igazság a méregtelenítő kúrákról

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020.08.19. 17:12
A természetes, méregtelenítő diéta a szervezetben lévő toxinok és mérgek eltávolítására jó ötletnek tűnik. Mi lehetne jobb, mint tiszta és természetes élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott, finomított ételek helyett?

Idegméreg az ételekben? 4 tény a nátrium-glutamátról

TÉT Platform Egyesület - 2016.04.22. 11:25
Az utóbbi hetekben számos oldalon találkozhattunk azzal a rémhírrel, hogy sok élelmiszerünket és ételünket idegméreggel fűszerezve fogyasztjuk, ami természetesen szörnyű betegségek egész sorát szabadítja ránk. A...

Jó tudni: a fuzárium toxinjai ellen nem véd a sütés

Független Hírügynökség - 2009.07.02. 21:10
A fuzárium penészgomba mérgei, így a don-toxin sem bomlik le hő hatására - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Melinda egyetemi tanár, a fuzárium penészgomba mérgeinek kutatója csütörtökön.
A magyar lakosság nincs veszélyben amiatt, hogy egyes gabonatermékeknél határérték feletti fuzárium-toxin szennyezettségre bukkantak - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH)...

A vörös húsok bélfertőzésre hajlamosítanak

Független Hírügynökség - 2008.10.30. 15:55
Aki állandóan sok vörös húst fogyaszt, az könnyebben fertőződhet meg az E.coli baktériumnak azzal a fajtájával, amely súlyos vérzéseket is okozhat, állapították meg amerikai és ausztrál tudósok.