• Emlőrákszűrés - Miért kellene várnia?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, ezek legfontosabbja a rtg-mammográfia. Miért várna? A Diagnoscannél Öné az elsőbbség. (x)

    Mellrák: kik a legveszélyeztetettebbek?

    Az emlőrák magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutathatóak. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák miatt.

    Privát központjaink elérhetősége:

    Mamut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 40 91 81 91, Mobil: +36 30 944 68 60 E-mail:[email protected]an.hu

    Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
    E-mail: [email protected]

    A statisztikák szerint is a legnépszerűbb plasztikai műtétek közé tartoznak a mell nagyobbítására irányuló, valamint a betegségek utáni, korrekciós célú szépészeti beavatkozások. A mell vizsgálata, a rendszeres szűrésen való részvétel különösen fontos azoknak, akik ilyen műtéten estek át, mivel nem csak a daganatos elváltozások kiszűrése, de az implantátum állapotának vizsgálata is fontos része életüknek.

    A daganatos megbetegedésekre általánosan érvényes, hogy annál jobbak a gyógyulás esélyei, minél hamarabb fedezik fel a betegséget. Az államilag finanszírozott szűrés azonban csak 40 éves kor felett jár, a mellimplantátummal élők átlagéletkora viszont egyre alacsonyabb. Az orvosok többségének véleménye szerint a mellimplantátum nem befolyásolja a diagnózis pontosságát.

    Több módja is van az emlő vizsgálatának:

    • A mammográfia az emlődaganatok szűrésére ma is az első számú, leghatékonyabb diagnosztikai vizsgálat. Annak ellenére, hogy a vizsgálat során az emlőket egy rövid időre összenyomják, elvégezhető plasztikai műtéten átesett hölgyeknél is.
    • Átfogóbb kép kapható komplex mammográfiás vizsgálat esetén, amikor a mammográfiát tapintásos vizsgálat és ultrahang vizsgálat egészíti ki.
    • Az emlő MR-vizsgálattal a mell összenyomása nélkül, nagyon pontosan vizsgálható az implantátum állapota, esetleges sérülései, valamint a mellszövetek állapota. Az MR-vizsgálattal végzett emlődiagnosztika lehetővé teszi, hogy magát a mellimplantátumot és az emlő mirigyállományát is megbízhatóan lehessen vizsgálni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

    A Diagnoscan Magyarország Bank Center központjában speciális, Budapesten egyedülálló mammográfiás berendezéssel vizsgálja pácienseit. Mammográfiás berendezésünk a hagyományoshoz képest változatlan sugárdózis mellett, egy felvétellel tetszőleges számú és rétegvastagságú metszeti képet tud készíteni 3D megjelenítésben.

    Emlőrákszűrés - Miért kellene várnia?

    Mikor ajánlott az emlő MR-vizsgálata?

    A Diagnoscan központok minimális várakozási idővel

    Budapest Bank Center és Mammut II., 4. emelet. Jelentkezzen be most!

    • A régebbi típusú, folyékony szilikon géllel töltött mellimplantátumok fala a tervezettnél hamarabb öregedhet, ebben az esetben a benne lévő gél kiáramolhat a környezetébe és idővel a test más területére is elvándorolhat, például a hónalj mirigyeibe. Ennek megelőzésére szolgálhat az időben elvégzett és rendszeres vizsgálat.
    • Az egészség feltétele, hogy a régebbi szilikon implantátum állapotát felmérjék és így kiderítsék, bent maradhat-e még, vagy ki kell cserélni azt.

    A mammográfia vizsgálat menete

    Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel. A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete. Egyébként bármely időpontban végezhető. A felsőtestet kell szabaddá tenni, hogy az emlő vizsgálhatóvá váljon. A felvételt asszisztensek készítik, orvos utólag elemzi a felvételeket, az orvosi dokumentációkkal összevetve.

    Először megtörténik az emlő áttapintása. Ezt követően a röntgen gép elé kell állni és az emlőt rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületre. Felülről egy plasztik lappal összenyomatják a mellet, mely enyhe fájdalmat okozhat, de sérülés nem következhet be. Az összenyomásnak az a célja, hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, a kisebb rétegvastagsággal csökkenjen a sugárdózis illetve hogy az emlő elmozdulása ne rontsa a felvétel minőségét.

    A vizsgálat során két felvétel készül. Az egyik ferde irányú, a másik pedig egy fentről lefele irányuló kép. Ezeket a felvételeket elemezik részletesen meszesedés és egyéb elváltozások után kutatva. Emellett - amennyiben kóros elváltozásra van gyanú - más irányú kiegészítő felvétel is készíthető.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

    A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások jelenléte esetén körültekintően kell megválasztani a lehetséges legjobb fogamzásgátló eszközt. A legtöbb daganatra a barrier módszerek nincsenek hatással, ezért ezek használata szinte minden esetben megfelelő lehet.

    Fókuszban a női rákok!

    November 7-én a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

    Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

    Több nő is kénytelen élete folyamán valamilyen hormontartalmú gyógyszert szedni, legyen szó mesterséges megtermékenyítésről, hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásáról vagy a menopauza tüneteinek csökkentéséről. Bármi is legyen az indok, az ilyen terápiák megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Dr. Gergely Mária, radiológus ennek okait és az ultrahangvizsgálat fontosságát ismerteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.