A hosszú repülőút veszélye

MTI
megjelent:

Az orvostudományban alkalmazott vizsgáló módszerek a fontos eltérések mellett rengeteg apró jelet is rögzítenek, melyeket még a gyakorlott szakorvos sem értékel, ám egy számítógépes alkalmazás felhívja ezekre a figyelmét. A komputeres diagnosztika a már eddig is rögzített vizsgálati adatokon alapszik.

A múlt század kilencvenes éveiben került be a köztudatba a "turistaosztály-tünetcsoport", melynek neve abból eredt, hogy a repülőgépek turistaosztályain utazó, szűk ülésekbe beszorított, sok órán keresztül, mozdulatlanul ülő utasok alsó végtagjaiban visszérgyulladás keletkezik, és a kialakuló véralvadék legtöbbször a gépből kiszállás közben tüdőembóliához vezet, esetleg hirtelen halált okoz.

Számítógépes program a kockázatok elkerülésére

Londonban több ilyen eset is előfordult, ezért az angol szakemberek régóta figyelnek azokra az előjelekre, melyek fölfedezésével és figyelembe vételével a végzetes rosszullét megelőzhető. Ezek jelentős része általánosan ismert, de most a Nottinghami Egyetem szívgyógyászai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mely a mindennapos EKG-görbék jellemzőinek figyelembe vételével megadja a visszeres komplikációk valószínűségét.

A kutatók az Egyesült Királyság 3,5 millió lakosának egy év alatt készített EKG-görbéjét értékelték új, számítógépes program segítségével. Csak olyanok EKG-felvételét táplálták be a programba, akiknek korábban soha nem volt véralvadási panasza vagy embóliája.

A számítógép kimutatta azokat az eltéréseket, melyek gyakrabban fordultak elő azoknál, akik később véralvadási betegség miatt orvoshoz kerültek.

A munkacsoport azt reméli, hogy az ilyen betegeknél gyakoribb EKG-elváltozások útján nagyobb valószínűséggel kiszűrhetők azok, akiket fokozott óvatosságra kell inteni utazás előtt.

Amerikai kutatók Seeshan Syed vezetésével a Science Translational Medicine című folyóiratban írták le az orvosszemmel felismerhetetlen EKG-jeleket, melyek a veszélyesebb állapotban lévő, szívroham miatt kórházban ápolt betegeknél előfordulnak.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.