• Veseátültetés és alkoholfogyasztás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Holland kutatók az alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták vese transzplantáción átesett betegeken.

    Hirdetések

     Hazai szabályozás


    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.
    A szervadományozás hazai szabályozásáról>>

    Kiderült, hogy a mérsékelt alkoholizálás jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget és csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát. A vizsgálatot a Groningeni Orvosi Egyetemen 600 transzplantált bevonásával végezték. Az alkoholfogyasztási szokásaikat vizsgálva kiderült, hogy a betegek 48%-a egyáltalán nem, 16%-a alkalomszerűen, 35%-a mérsékelten és 1%-a rendszeresen, nagy mennyiségben iszik alkoholt.

    A betegek állapotát hét évig kísérték figyelemmel és kiderült, hogy a rendszeresen, kis mennyiséget fogyasztók körében a többi csoporthoz képest 67%-kal kisebb az esélye az átültetés utáni cukorbetegségnek, ill. az idő előtti halálozás kockázata is csökkent. A kutatás vezetője Dorien M. Zelle szerint felül kell vizsgálni az eddigi álláspontot, miszerint a transzplantáción átesettek tartózkodjanak az alkoholtól. Így nem csak az életmódbeli szigorú szabályokon lehet enyhíteni, hanem kiaknázhatóvá válik a jótékony hatás is.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Vesedialízis és sport

    Mostantól biciklizhetnek dialíziskezelés alatt a Klinikai Központ betegei, mindez új ehetőségek jelent a vesebetegek mozgásterápiájában, életminőségük javításában – jelentették be a Debreceni Egyetemen.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    Zsákvese - Okok, tünetek és diagnosztizálás

    A zsákvese (hydronephrosis) egy olyan állapot, amelyben a vesemedence és a vesekelyhek (vagyis a vese ürgerendszere) erősen kitágult. A zsákvese a vizeletelfolyás akadályozottsága (obstruktív uropátia) miatt alakul ki. Ennek következtében hosszú távon a veseszövetek tönkremennek, így a veseműködés korlátozottá válik. Az okoktól függően az egyik vagy mindkét vese zsákvesévé alakulhat.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.