• Vesebetegségek és a gének

    Szerző:
    WEBBeteg

    A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit.

     Renovascularis magas vérnyomás
    A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé. Renovascularis magas vérnyomás>>
    Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport.

    A betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést - idézte a kutatókat a BBC hírportálja hétfőn (http://newsvote.bbc.co.uk).

     

    Áttörésként értékelik szakértők a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt. A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit.

    A tünetek - a boka és a kéz duzzanata, vér megjelenése a vizeletben - sokszor már csak akkor tűnnek fel az embereknek, amikor az állapot előrehaladott. A krónikus vesebetegség kialakulása összefügg a korral, a 65 és 74 év közötti férfiak közül minden ötödiknél, a nők körében minden negyediknél megjelenik.

     

    Hirdetések

    Leggyakrabban más krónikus állapotok, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás okozzák. Ismert azonban, hogy a betegségnek genetikai összetevője is van. A most közzétett kutatásban a betegség hátterében lévő géneket azonosították a szakemberek.

     A vesekövesség kezelése, megelőzése
    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése. A vesekövesség kezeléséről, megelőzéséről itt olvashat.
    A nemzetközi csoport, amelynek az Edinburghi Egyetem munkatársai is tagjai voltak, közel 70 ezer európai ember génjeit vizsgálta. Találtak 13 gént, melyek a vesefunkciókat befolyásolják, valamint további hetet, melyek befolyásolják a kreatinin termelődését és kiválasztását. Utóbbi molekula az izmok anyagcseréje során keletkező bomlástermék, amelyet a vese szűr ki.

    Jim Wilson, az Edinburghi Egyetem genetikusa elmondta, hogy "a munka forradalmasítja a jövőben a vesebetegségek kezelését, ám ez némi időbe telik". A kutató úgy véli, a betegség hátterében lévő biológiai okok megismerése első lépésként kritikusan fontos, ám a klinikai gyakorlatban való felhasználhatósághoz évek kellenek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Marfan-szindróma: extrém hosszú végtagok

    A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    Hepatorenális szindróma: a májbetegséget kísérő vesebetegség

    Az előrehaladott májbetegség vagy a hirtelen kialakuló májelégtelenség más szervek működését is károsítja. Ilyen a hepatorenális szindróma is, amikor alapvetően nem a vese beteg, hanem az elsődleges májfunkciós elégtelenség vezet a vese csökkent vérellátásához és a következményes veseelégtelenséghez.

    Addison-kór - A mellékvese csökkent működésének következménye

    Addison-kórban szenvedett Jane Austen, a Büszkeség és balítélet szerzője, valamint J. F. Kennedy amerikai elnök is. A betegség a mellékvese csökkent működésének következménye, amely bármely életkorban felléphet, a nőket és férfiakat közel egyenlő arányban érinti.

    A krónikus vesebetegek gondozása

    A vesebetegek gondozása komplex feladat, rendszeres orvos-beteg találkozást igényel. A rendszeres kontrollok még akkor is előnyére válnak a betegnek, ha a dialízis nem kerülhető el. Bizonyított, hogy a nefrológiai gondozásban részesültek életminősége és túlélése jobb, mint azoké, akik úgy kerülnek dialízisre, hogy sohasem vagy csak rövid ideig jártak ellenőrzésre.

    Egy gén növelheti a vesebetegségek kockázatát

    Egy gén, amely megvédheti az embereket Afrikában az álomkórtól, négyszeresére emeli egyes vesebetegségek kialakulásának kockázatát a fekete amerikaiak körében - állapították meg amerikai és belga kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.