• Veseátültetés - Nem biztos, hogy donor lehet a rokon

    Szerző:
    WEBBeteg

    A halott donorokból származó vesék száma messze elmarad az átültetésre váró betegekétől, ezért egyre fontosabb az élő donoros transzplantáció - írja a Népszabadság.

    Mivel nem biztos, hogy a rokon, illetve a házastárs donor lehet, ezért máshol kell befogadóképes donort keresni. Elképzelhető, hogy egy immunológiailag összeférhetetlen párhoz találunk egy másik inkompatibilis donorbefogadó párt, akik "keresztben" már kompatibilisak egymással.

    Hirdetések

    Ez már nemcsak orvosi, hanem matematikai probléma is - mondja a Népszabadság által megkérdezett magyar kutató. Bíró Péter, a Glasgow-i Egyetem vendégkutatója egy olyan csoportban dolgozik, amelynek segítségével először valósult meg Nagy-Britanniában "hármas" veseátültetés. Az előzetes immunológiai adatok alapján az orvosok kiszűrik, hogy a donor melyik beteggel kompatibilis, azaz kinek adhatja a veséjét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Megadott időközönként történik a párosítás. Ennek eredményeként kettős, illetve hármas cseréket kaphatunk. Kettős csere esetén az A pár donora ad vesét a B pár betegének, és cserébe a B pár donora ad vesét az A pár betegének. Hármas csere esetén A donor ad a B betegnek, B donor a C betegnek, C donor pedig az A betegnek. Ennél hosszabb cseréket általában nem keresnek, mert az összes műtétet egy időben kell végezni, és ez már három pár esetén is hat szimultán operációt jelent.

    Bíró Péter és munkatársai a kompatibilitási adatok birtokában szeretnék megtalálni az optimális párosítást.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Vesedialízis és sport

    Mostantól biciklizhetnek dialíziskezelés alatt a Klinikai Központ betegei, mindez új ehetőségek jelent a vesebetegek mozgásterápiájában, életminőségük javításában – jelentették be a Debreceni Egyetemen.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    Zsákvese - Okok, tünetek és diagnosztizálás

    A zsákvese (hydronephrosis) egy olyan állapot, amelyben a vesemedence és a vesekelyhek (vagyis a vese ürgerendszere) erősen kitágult. A zsákvese a vizeletelfolyás akadályozottsága (obstruktív uropátia) miatt alakul ki. Ennek következtében hosszú távon a veseszövetek tönkremennek, így a veseműködés korlátozottá válik. Az okoktól függően az egyik vagy mindkét vese zsákvesévé alakulhat.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    Gazdasági válság - Vannak, akik veséjük eladásából fedeznék hitelüket

    Saját veséjüket bocsátják áruba a súlyos recesszió miatt szorult anyagi helyzetbe került britek, akik egy-egy szervért akár 60 ezer fontot (több mint 18 millió forintot) is elkérhetnek, ám ezzel börtönt is kockáztatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.